U strahu su velike oči – SDP ipak na dnevni red uvrstio raspravu o rasprodaji državne imovine!

Na danas započetoj, petoj sjednici Hrvatskoga sabora utvrđen je dnevni red koji u ovom trenutku donosi sedamdeset i tri točke (što nije konačna brojka jer se u pravilu gotovo uvijek radi nadopuna dnevnog reda). No, donošenju ovakvog dnevnog reda prethodila je prava mala bitka koju su zastupnici Hrvatskih laburista ovoga puta dobili. Nije prvi puta da se vladajući služe trikovima kako neki laburistički prijedlog zakona ili zaključaka ne bi uvrstili u dnevni red. No, ovog će se puta u Saboru ipak raspravljati o Prijedlogu Zaključaka o upravljanju državnom imovinom. Svidjelo se to vladajućima ili ne.

Naime, na sjednici Predsjedništva Hrvatskoga sabora održanoj 10. rujna obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko nije uvrstio u dnevni red Prijedloga Zaključaka o upravljanju državnom imovinom, koji su od strane Kluba zastupnika naše stranke upućeni u postupak još 30. kolovoza 2012. godine.

Na ovaj besramni potez laburisti su, a zbog činjenice da Vlada Republike Hrvatske bez poštivanja zakonskih propisa već donosi odluke usmjerene privatizaciji državne imovine, u ponedjeljak 17. rujna, dan prije početka sjednice Sabora reagirali podnošenjem prigovora. Shvativši da bi mogli imati velikih problema na početku sjednice kada njezin prijenos prati velik broj građanki i građana, vladajući su u tišini ipak na dnevni red uvrstili ovu točku.

Tako će se u Hrvatskome saboru ipak gospođe i gospoda iz SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a morati nositi s odgovorima na pitanja zašto brže-bolje žele rasprodati i ono posljednje od državne imovine, a posebice na pitanja zašto su u cijeli proces krenuli bez osnovnih zakonskih elemenata – popisa državne imovine te strategije upravljanja državnom imovinom.

Laburisti smatraju kako do donošenja Strategije upravljanja državnom imovinom Vlada mora zaustaviti i prekinuti sve aktivnosti povezane s prodajom trgovačkih društava u vlasništvu Republike Hrvatske, posebice onih od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, napose financijskih institucija i osiguravajućih društava.

Na tragu ove teme u tkzv. aktualnom prijepodnevu zastupnik Hrvatskih laburista Nikola Vuljanić postavio je i pitanje premijeru Zoranu Milanoviću što će učiniti da Vlada ne rasproda državnu imovinu. Na sebi svojstven način premijer je dao odgovor, a vi nam ukoliko ste ga razumijeli pokušajte odgonetnuti što je želio reći.

Svejedno, biti će zanimljivo kada na red dođe točka 70. dnevnog reda!

Dokumenti:

>> Prijedlog zaključaka o upravljanju državnom imovinom

| Broj posjeta: 811 |

Želite li komentirati? Objava: "U strahu su velike oči – SDP ipak na dnevni red uvrstio raspravu o rasprodaji državne imovine!"

Imate li komentar?