U ime proračuna – uredite tržište rada! (video)

Zagreb, 20. veljače — Danas je u Saboru održana rasprava ne temu prijedloga državnog proračuna za 2012. godinu. Ispred kluba Hrvatskih laburista, raspravu je održao Dragutin Lesar, naglasivši kako zbog vidljivih elemenata društvene nepravde, ali i jasne poruke vladajućih kako neće prihvaćati amandmane na proračun, neće podržati prijedlog proračuna. U nastavku donosimo fonogram i video snimku rasprave.

“Kada je predsjednik Vlade gospodin Milanović na sjednici Vlade stavio na stol prijedlog proračuna meni su prenijeli njegovu jednu odrješitu rečenicu – ‘tako smo odlučili’. Danas je također dosta odrješito rekao – ‘po starome ne ide, novo je mutno’. Slažem se. I zbog toga mi u Klubu Hrvatskih laburista nećemo pisati amandmane na prijedlog proračuna, jer poruka ‘tako smo odlučili’ je i poruka zastupnicima vladajuće većine da se oporbeni amandmani neće prihvaćati. Nećemo pisati amandmane ni zato što su odbijeni oni na paket poreznih zakona i sad ovo dalje doista ne bi imalo smisla” – pojasnio je Lesar.

>>> preuzmite fonogram rasprave

Lesar je na navode Zorana Milanovića kako su neke države svoj oporavak postigle i povećanim deficitom državnog proračuna i nisu u krizi, odgovorio da je uvijek bitno u što ide državni proračun. One zemlje koje su iz deficita državnog proračuna razvijale svoj proizvodni sektor gospodarstva danas nisu u takvim krizama.

O prodaji Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja kojima će se osigurati 2 milijarde sa strane prihoda Lesar pojašnjava kako je to jedan od razloga zašto laburisti neće podržati proračun. “Kada je već prodaja u pitanju onda mi se nameće jedno drugo pitanje. U INA-i Hrvatska nema upravljačka prava, to je ili prodano ili poklonjeno. Što će nam vlasnički udjeli u INA-i ako o ničemu ne odlučujemo u toj INA-i? Ja bih i to prodao kada već rasprodaja traje.”

Odgovor na koje Lesar nije dobio pitanje je zašto su radu Vlade povećana sredstva. “Ali ima jedna stavka jedna institucija koja je u proračunu najviše profitirala, a to je Vlada čiji je proračun u odnosu na prošlu čak 26% veći, odnosno za punih 56 milijuna. Dakle, ova Vlada će biti skuplja prema planu proračuna 56 milijuna kuna no što je planirano za prošlu godinu.”

Lesar je raspravu završio apelom da se u Zakon o radu ugrade odredbe kojima bi se uredilo hrvatsko tržište rada: “Točno, točno predsjedniče Vlade. Znate u čemu je tajna, u modelu uređenog tržišta rada kojega oni imaju, a taj uređeni model tržišta rada ima svoje ime, svoje institucije, svoje oblike. Ako već idete pisat novi Zakon o radu dajte taj model ugradimo u Zakon o radu i neće biti toliko problema. Tajna je samo u tome.”

— Uredištvo

| Broj posjeta: 1.126 |

Želite li komentirati? Objava: "U ime proračuna – uredite tržište rada! (video)"

Imate li komentar?