Tjedni pregled aktivnosti – valutna klauzula, rafinerija Sisak, sudstvo, državno odvjetništvo (video)

U srijedu, 21. siječnja 2015., počelo je ovogodišnje zasjedanje Hrvatskoga sabora. Laburisti su u utorak održali konferenciju za medije na temu ukidanja valutne klauzule te upozorili na nedostatnost Vladine mjere za pomoć građanima s kreditima u „švicarcima“. Također se u Saboru govorilo o Rafineriji Sisak, ali i o Zakonu o sudovima i Zakonu o državnom odvjetništvu.

Laburisti su u utorak, 20. siječnja, održali konferenciju za medije na kojoj su uputili 4 zahtjeva vladajućoj koaliciji. To su 1. zabrana valutne klauzule, 2. konverzija svih kredita u valutnim klauzulama u kunske, 3. fiksiranje tečaja (ne samo za potrošačke kredite) za sve kreditne odnose i 4. obustavu ovrha pokrenutih temeljem kredita s valutnom klauzulom do presude Ustavnog suda o prijedlogu ocjene ustavnosti devizne klauzule koji je podnesen još u siječnju 2011. Naglasili su da su u srpnju 2011. te u srpnju 2012. godine predložili ukidanje valutne klauzule na što su Vlada Jadranke Kosor, ali i Milanovićeva Vlada reagirale ismijavanjem. Pokušaj saniranja štete od naglog rasta švicarskog franka građanima od strane Vlade laburisti su nazvali samo vatrogasnom mjerom, a ne spašavanjem situacije.

Ovogodišnja sjednica HS počela je Aktualnim prijepodnevom na kojem je zastupnik Mladen Novak postavio predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću pitanje što će konkretno poduzeti u vezi Rafinerije Sisak. Konstatirao je da je problem prevelik, nacionalnog karaktera i da se od jednog premijera očekuje odlučna reakcija. Odgovorom nije bio zadovoljan jer premijer nije iznio svoj stav, već stav MOL-a. Zato mu je poručio da se ne može izvlačiti na račun postupaka prethodne Vlade. „Jednog dana će jedna druga Vlada reći isto kao što vi sad kažete to je prethodna Vlada napravila pa su mi ruke vezane, ne mogu ništa. Jednog dana će jedna druga Vlada reći gledajte, oni prije nas su prodali autoceste ili imunološki ili ne znam šta sve, ovo sve što ćete vi rasprodati nažalost za vrijeme svog mandata“.

Zastupnik Tušak je pak premijeru postavio pitanje koliko će još odricanja morati podnijeti očajni građani u zadnjoj godini njegovog mandata aludirajući na godišnji pad prihoda prosječne obitelji za 7.667 kuna i pad standarda. Tušak nije bio zadovoljan premijerovim odgovorom da manipulira netočnim podacima te mu odgovorio da je mjera smanjivanja poreza na dohodak potpuno kriva mjera za povećanje standarda građana. „Koji će rezultat toga biti to niti ste analizirali niti želite predočiti javnosti“, zaključio je zastupnik.

Lesar se u srijedu u raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima obrušio po tko zna koji put na brzinu suđenja u Hrvatskoj i na poštenje sudaca, a zastupnik Novak u raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o državnom odvjetništvu skrenuo pozornost na neke slučajeve (poput Reiffesisen štedionica, prijava radnika INA-e ili RIZ-odašiljača) u kojima Državno odvjetništvo nije još ništa poduzelo. Novak je zaključio da laburisti podržavaju sve prijedloge koji pridonose efikasnijem radu sustava državne uprave: „podržat ćemo ovaj prijedlog mada iskreno rečeno na svaki sljedeći prijedlog ili sve ove u zadnje vrijeme prijedloge sam sve više skeptičan koliko to uopće ima smisla“.

Rasprava o dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se fiksira tečaj švicarskog franka da bi se pomoglo građanima s kreditima u švicarskim francima odvijala se u HS u četvrtak, 22. siječnja. Zastupnik Lesar imao je izlaganje u ime Kluba zastupnika. Ovaj prijedlog zakona nazvao je kratkoročnim rješenjem te napomenuo da se ograničava na fizičke osobe, a izostavlja OPG-e, obrtnike i slobodna zanimanja. Ističe da je pravi razlog protivljenja banaka ukidanju valutne klauzule koju laburisti zagovaraju depoziti i štednja s valutnom klauzulom. Također Lesar podsjeća da je Europska središnja banka HNB upozoravala da smanji uporabu devizne klauzule, a da plašenje da bi ukidanje valutne klauzule izazvalo bilo kakav trošak, nije točno. Lesar se prisjetio kako su već spomenute prijedloge laburista iz srpnja 2011. i srpnja 2012. u Saboru su nazvali „opasnima“ te zaključio da Vladin prijedlog ne rješava problem.

U petak prije samog glasovanja o dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju zastupnik Lesar predložio je odgodu glasovanja do srijede ujutro te pozvao vladajuće da se definicija potrošača u dopuni Zakona definicija potrošača proširi na obiteljska poljoprivredna gospodarstava, zanatlije i slobodna zanimanja čime bi se spriječila nepravda i pomoglo svim, a ne samo nekim građanima.

Zastupnica Tireli izrazila je u Saboru zbunjenost i nezadovoljstvo glasanjem SDP-ovih zastupnika o Zaključku kojim bi se ispitao slučaj Reiffeisenovih zadruga. „I vi danas glasate protiv zaključka koji ne traži ništa drugo nego da institucije u Hrvatskoj zaštite svoje hrvatske građane i da konačno damo nekakav odgovor tim ljudima što je sa njihovim kaznenim prijavama, što je sa tisućama kaznenih prijava koje su podnijeli u policijskim postajama, Državnom odvjetništvu i USKOK-u i vi to ne želite“.

| Broj posjeta: 541 |

Želite li komentirati? Objava: "Tjedni pregled aktivnosti – valutna klauzula, rafinerija Sisak, sudstvo, državno odvjetništvo (video)"

Imate li komentar?