Tjedni pregled aktivnosti – uskrata prava povećanja plaća, pomilovanja kriminalaca, domoljublje

Ovaj tjedan zastupničkih aktivnosti Laburista u Hrvatskome saboru sveo se na kritiku izvršne vlasti i saborskih procedura. Laburisti su se digli protiv pokušaja donošenja prvog zakona nove Vlade, a radi se o Zakonu o uskrati prava na uvećanje plaće; digli su se protiv razočaravajuće prakse instituta Predsjednice RH kojim dijeli pomilovanja kriminalcima, a digli su se i protiv pokušaja vladajućih u sabotiranju ustaljene prakse u Saboru kod izbora predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Zastupnica Tireli namjerno srušila kvorum na Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo u utorak kako se sjednica ne bi održala. Na dnevnom redu sjednice Odbora trebao je biti Prijedlog zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža, s Konačnim prijedlogom zakona, koji je „vladajuća suradnja“ htjela donijeti kao prvi zakon u svome mandatu. Tireli je htjela ukazati na korporativno upravljanje državom i na pokušaj ukidanja radničkih prava, i to na samom početku mandata! Istaknula je zastupnica da u programu Vlade nema niti jedne rečenice kojom se štite radnička prava. Zakon je nakon toga povučen iz procedure i upućen u doradu. Sabotaža je čini se uspjela! Zastupnica je time najavila nova nastojanja Laburista – iskorištavanje svake poslovničke ili statutarne mogućnosti da iskažu svoj stav, kao u ovom slučaju u kojem se radi o nepoštivanju ustavnih odredbi (Ustavni sud je izrazio stav da će daljnji nastavak ove mjere o ukidanju prava na uvećanje plaće značiti pravnu nesigurnost i dovođenje u pitanje povjerenja Vladi), kolektivnih ugovora i kolektivnog pregovaranja.

Ovotjedni događaj s Pantovčaka, sporna pomilovanja Komisije za pomilovanja Predsjednice RH, također je izazvao reakciju Laburista. Naime, poslali su priopćenje javnosti i medijima s nizom pitanja koja se vežu za pomilovanja. Doveli su u pitanje ne samo Šeksa, kao predsjedničinog savjetnika, već i rad Komisije, i odgovornost Predsjednice prije svega, koja potpisuje pomilovanja. Prenosimo ta pitanja u cijelosti:

1. Koji su kriteriji kojima se Predsjednica RH vodi prilikom davanja pomilovanja?

2. Koja je odgovornost same Komisije za pomilovanja RH koju prema Ustavu imenuje Predsjednica kao svoje savjetodavno tijelo, te jesu li i s kojim obrazloženjem njezini članovi predložili pomilovanje Vanje Goldbergera?

3. Postoji li kod razriješenog predsjedničinog savjetnika Šeksa i kaznena odgovornost za trgovanje utjecajem i je li došlo do pritisaka prema Komisiji za pomilovanja Republike Hrvatske?

4. Je li Ministarstvo pravosuđa dalo pozitivno mišljenje na pomilovanje Vanje Goldbergera?

„Radi zaštite javnog morala i sprječavanja da se institut pomilovanja pretvori u sivu zonu kaznene rehabilitacije rođaka, kumova i donatora, pozivamo Predsjednicu RH na javnu objavu dokumenata i obrazloženja vezanih uz pomilovanje Vanje Goldbergera, transparentno očitovanje Komisije za pomilovanja Republike Hrvatske o ovom slučaju te javnu objavu kriterija kojima se Predsjednica RH vodi kod pomilovanja osuđenih za kaznena djela“, stoji u priopćenju.

>> HRT http://www.hrt.hr/320644/vijesti/sporna-pomilovanja

Prava drama nastala je u Saboru u petak kada je Vladajuća suradnja odbila izglasati predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, za kojeg je oporba predložila Ranka Ostojića. Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu predsjednik ovog odbora bira se iz redova najveće oporbene stranke. Cijela oporba se digla na noge i cijeli dan raspravljala o ovoj neuobičajenoj praksi vladajućih kojom su odbili izglasati kandidata oporbe, iako je tako određeno zakonom. Zastupnica Tireli upitala je vladajuću većinu u Saboru što im kod njega smeta, možda boja čiju ili hod, te je li on državni neprijatelj. Zastupnica je ukazala na očigledno kršenje zakona te na čudne ideje Domoljubne koalicije i Mosta da si sami biraju oporbu. Postavlja se pitanje čemu onda višestranačje?

| Broj posjeta: 269 |

Želite li komentirati? Objava: "Tjedni pregled aktivnosti – uskrata prava povećanja plaća, pomilovanja kriminalaca, domoljublje"

Imate li komentar?