Tjedni pregled aktivnosti – strateške investicije, državna imovina, financiranje udruga i ustanova nacionalnih manjina (video)

Zastupnica Tireli ovaj tjedan raspravljala je o izmjenama Zakona o strateškim investicijskim projektima RH u ime kluba Laburista. Ukazala je na to da je izmjena Zakona samo tehničke naravi, no pritom napomenula da su svi u Saboru kritizirali ovaj Zakon, no nitko nije dao prijedlog njegove izmjene u prošlom sazivu, misleći na HDZ dok je bio u oporbi.

Upitala je ministra Panenića, koji je branio Prijedlog izmjene zakona ispred Vlade je li točno da je ovo Povjerenstvo (tijelo koje ocjenjuje prijedloge strateških projekata i predlaže središnjem tijelu državne uprave nadležnom za gospodarstvo donošenje odluka o uvrštenju svakog pojedinog projekta na listu strateških projekata) nužno i hitno samo zbog toga da donese odluku o brisanju projekata s liste strateških projekata. Tireli je iznijela stav da je dužnost ministra jasno istaknuti što u postojećim projektima ne valja i koje projekte Vlada misli eventualno brisati te je dužnost ministra odrediti 3-4 strateške investicije koje Hrvatskoj u ovom trenutku trebaju i za koje Hrvatska ima pravila i uvjete kako bi našla strane investitore. Zastupnica je također skrenula pozornost na male investicije, koje smatra zapostavljenima: „male investicije za obrtnike i poduzetnike su itekako velike investicije, a svako novo radno mjesto, bez obzira da li dolazi od malog investitora, srednjeg, velikog, domaćeg ili stranog, mislim da nam je u ovom trenutku podjednako važno i podjednako bitno“.

Još jedan od rijetkih zakona koje je Vlada uputila u saborsku proceduru je Prijedlog zakona o izmjeni zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH, također tehničke naravi. Zastupnica Tireli u svojoj raspravi u ime kluba Laburista kritizirala je Prijedlog zakona i amandman od strane vladajućih na taj prijedlog uvidjevši da se koalicijski partneri nisu do kraja usuglasili tko želi sjediti u Povjerenstvu Vlade RH za upravljanje strateškim trgovačkim društvima i tko koga želi kontrolirati. Pohvalila je, i pozvala druge da učine isto, izradu Strategije upravljanja državnom imovinom, koja nije postojala do 2013. godine, i zbog koje je sada državna imovina popisana i moguće ju je revalorizirati i iskoristiti za gospodarski razvoj. Tireli je na kraju postavila jedno važno i ključno pitanje, a radi se novcu koji se misli upumpati u državni proračun. „U DUUDI-jevom planu raspolaganja državnom imovinom stoji da će se u 2016. upravljati, što prodati, što dokapitalizirati, imovinom u vrijednosti 236 milijuna kuna. Danas premijer na sjednici Vlade govori o 500 milijuna kuna prihoda za državni proračun. Dakle, ono što je jako važno jeste da vidimo što čini određenu razliku od onoga što su građani znali do sada da će se prodavati i uprihodovati i što čini razliku od ovoga danas do ovoga što premijer sada najavljuje“, željela je u ime građana saznati zastupnica.

Iako je zastupnik Pecnik nakon svojeg govora o Izvješću o obavljenoj reviziji učinkovitosti financiranja programa nevladinih udruga i ustanova nacionalnih manjina, upozoren od Predsjednika Sabora da se udaljio od teme i nakon toga izazvao burnu raspravu, on ne smatra to posve točnim. Zastupnik je naravno govorio o samoj temi – učinkovitosti financiranja programa udruga nacionalnih manjina, ali govorio je i o sadržajima kojima bi se manjine trebale baviti kao što je propitkivanje društvene klime, što naravno proizlazi iz ljubavi prema domovini u kojoj se nalaze. Pecnik je dao neke primjere zbog kojih smatra da manjine trebaju govoriti, a većina slušati. Govorio je i o društvenoj klimi koja se pokušava prikazati u ovom trenutku kao govor nasilja. „Nije sad ova eskalacija od jučer. Pa mi govorimo kako je to sad krenulo prije izbora pa ne znam traje. Pa ta eskalacija nasilja govora traje 20 godina ljudi moji. Onda je poput podmornice, ona izroni pa se izgubi, nestane pa opet eksplodira. Sad smo opet u fazi neke eksplozije jel’“, rekao je zastupnik i nakon toga napao HDZ, Crkvu i premijera.

| Broj posjeta: 424 |

Želite li komentirati? Objava: "Tjedni pregled aktivnosti – strateške investicije, državna imovina, financiranje udruga i ustanova nacionalnih manjina (video)"

Imate li komentar?