Tjedni pregled aktivnosti – stanogradnja, porezni zakoni, poljoprivreda (video)

Raspravljalo se ovaj tjedan u Hrvatskome saboru o društveno poticanoj stanogradnji, o Općem poreznom zakonu, o Pomorskom zakoniku, ali i o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Na dnevni red u HS došla je tema tzv. POS stanova u obliku izmjena i dopuna Zakona o društveno poticanoj stanogradnji. Ta tema bi možda bila zanimljiva hrvatskim građanima da su kao što je ocijenjeno u prijedlogu zakona privremeno kreditno nesposobni. No zastupnik Lesar u svojem izlaganju ipak ispravlja taj navod nazivajući građane trajno, čak doživotno kreditno nesposobnima.

Jer tko još ne vidi da se kupnja tih stanova skoro pa i ne razlikuje od kupnje privatnih stanova na tržištu. Lesar smatra da bi država trebala odustati od izgradnje stanova za prodaju i sve resurse koje ima usmjeriti na izgradnju što većeg broja stanova za najam. Lesar to smatra jedinim rješenjem kako bi „u Hrvatskoj siromašni i mladi ljudi na nekoliko godina dobili odskočnu dasku“. U svojem izlaganju zastupnik se osvrnuo i na problem zaštićenih najmoprimaca i najmodavaca, tj. vlasnika stanova. Predložio je da se njihov problem riješi POS stanovima, a ne da se nastavi agonija ovih građana čiji problem nijedna vlada dosada nije imala volje riješiti, već je čekala da se problem, kako Lesar kaže, riješi biološkom metodom, odnosno čeka se da oni umru. Laburisti ipak pozdravljaju namjeru države da ovim projektom intervenira u tržište, ali podsjeća na činjenicu da je danas 15 000 neprodanih stanova te da je očito nekome isplativije da ti stanovi godinama zjape prazni, nego da se stave u funkciju.

U srijedu se raspravljalo o zakonu koji se tiče djelatnika u zdravstvu, a to je Zakon o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata. Njime bi se trebao omogućiti nastavak kolektivnog pregovaranja i doći do kolektivnog ugovora u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju. U ovom slučaju Vlada imenuje pregovarački odbor jer se radi o posebnom resoru, resoru zdravstva. Zastupnik Tušak koji je imao izlaganje u ime Kluba laburista naglasio je da je onda to u prijedlogu zakona trebalo i naznačiti. Tušak smatra da nije pošteno da Vlada u kolektivnim pregovorima s jedne strane donosi uredbu o pravima zaposlenika, a s druge strane imenuje pregovarački odbor. Sindikati su u tom slučaju u nejednakom položaju za pregovaranje. Tušak ima još jedan prigovor na promjene Zakona, a to je pitanje savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, koji nije korektno odrađen. Laburisti neće biti protiv izmjena ovoga zakona, no bit će suzdržani zbog toga što nije postignut konsenzus sa sindikatima. Treba napomenuti da su liječnici ovim izmjenama izgubili pregovaračku poziciju jer je potrebno da njih 70% budu članovi sindikata da bi postigli uvjet reprezentativnosti u pregovorima.

Zastupnik Novak u srijedu je govorio o tvrtkama Plovput i Jadroplov povodom rasprave o izmjenama Pomorskog zakonika. Tvrtka Plovput d.o.o. je u opasnosti da se dogodi klasičan hrvatski scenarij – sustavno uništavanje neke tvrtke da bi je se stavilo na prodaju, a privatizacija Jadroplova d.o.o. obilježena je prihvaćanjem samo dva uvjeta koja idu u korist našim radnicima, a to je da 60% brodova tri godine ostane pod hrvatskom zastavom te da to bude period u kojem će se naši pomorci zadržavati na tim brodovima. Drugi uvjeti odbačeni su. Dionice ove tvrtke višestruko su pale na burzi, dok je flota 30% veća. Nelogično. Novak se obrušio na nadležni resor i kompletno ministarstvo (Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture) i optužio ga za korupciju te predložio: „da se cijeli USKOK i DORH preseli tamo i napravi analizu što je ovo ministarstvo radilo“, zbog čega je zaradio i opomenu potpredsjednice Sabora Dragice Zgrebec.

Zastupnica Tireli izlagala je u ime Kluba na temu izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Laburisti će podržati izmjene ovoga Zakona jer donosi neke pozitivne promjene kao što su ukidanje vodne naknade i poticaji za mlade, no Tireli kao predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova predložila je ministru i uvođenje poticaja za žene kada su one nositeljice obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a).

Tireli je u svojem izlaganju opisala težak položaj OPG-a kada konkuriraju za privremeno korištenje poljoprivrednog zemljišta. Tireli smatra da bi jedinice lokalne samouprave trebale odrediti postotak poljoprivrednog zemljišta kojeg će dati na korištenje OPG-ima, kao i postotak koji će dati velikim kombinatima.. Zastupnica upozorava na veliki broj OPG-a kojima su blokirani računi i koje se na taj način uništava. Tireli zaključuje raspravu jednim pozitivnim primjerom udruženja OPG-a u Istri. U Istri su se naime OPG-ovci udružili u klastere i uspjeli su se probiti i konkurirati na europskome tržištu. Prodaju svoje proizvode i dijele troškove, što je, smatra Tireli, razlog njihovog uspjeha.

| Broj posjeta: 444 |

Želite li komentirati? Objava: "Tjedni pregled aktivnosti – stanogradnja, porezni zakoni, poljoprivreda (video)"

Imate li komentar?