Tjedni pregled aktivnosti – putovnice, dječji doplatak, dvojezičnost

Pretposljednji tjedan zasjedanja Hrvatskoga sabora prije ljetne stanke obilježen je izmjenama zakona o putnim ispravama, najavljenom potezu Vlade kojim bi se kroz zakonske izmjene osigurala isplata minimalne plaće i ispravljanjem nepravde koja je nanesena 2002. g. osobama s težim ili teškim invaliditetom, kada im je oduzeto pravo na dječji doplatak. Raspravljalo se u Saboru i o zakladi „Hrvatska za djecu“, kao i o upotrebi ćirilice u Vukovaru.

Što se tiče promjena koje donosi Zakon o putnim ispravama, Lesar u svojoj raspravi problematizira odredbu prema kojoj je potrebna suglasnost oba roditelja da dijete dobije putovnicu. To će predstavljati velik problem nekim roditeljima jer se npr. oca ne može naći, objasnio je. Naveo je i druge primjere kada je otežano dobivanje suglasnosti oba roditelja, a dovodi roditelja podnositelja zahtjeva u vrlo tešku situaciju. Upitao je predlagatelja zakona i za drugi problem koji je uočio u ovim izmjenama zakona, a to su putne isprave druge i treće generacije, tj. da odgovori koliko će biti putnih isprava druge generacije kako bi građani znali da, ako im nisu potrebne, ne rade putne isprave druge generacije čiji je rok isticanja 2024. g., već da pričekaju putne isprave treće generacije.

Laburisti su pozdravili predložene izmjene Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca koje će radnicima koji ne dobivaju plaću jamčiti isplatu minimalne plaće. Zastupnik Tušak u svojoj raspravi o ovom prijedlogu govorio je o minimalnoj plaći, uspoređujući minimalnu plaću u RH s onima u drugim zemljama EU. Govorio je i o blokiranima kojih je sve više među građanima i razlozima pada broja pravnih blokiranih osoba. Predložio je da se izmijeni odredba prema kojoj se radnicima koji npr. nisu radili jedan dan u mjesecu nemaju pravo na isplatu cijele plaće, već samo na 2/3 plaće. „Apeliram na ministra da unutar toga, iako je ovo po hitnom postupku, iznađe drugačiji način i model koji bi trebao obračunati takvim radnicima neisplatu plaće jer to je na neki način stvarno diskriminirajuća odredba, da zbog jednog dana on može izgubiti tisuću kuna“,

Ovaj tjedan Vlada je napokon ispravila pogrešku države kojom se osobama s težim ili teškim invaliditetom oduzelo pravo na doplatak za djecu nakon 27. godine života. Laburisti su dali amandman i na taj prijedlog izmjena zakona kojim bi se u potpunosti ispravila nepravda nanesena ovim potrebitim ljudima. Amandmanom se predlaže da se pravo na doplatak primjeni retroaktivno, tj. da se korisnicima doplataka za djecu na temelju ovog prava dodjele svi doplatci za djecu koje su greškom države izgubili. Nažalost, amandman na glasovanju u u HS nije prihvaćen i to s prilično nesuvislim obrazloženjem koje glasi: to nije bila namjera predlagatelja!

Zastupnica Tireli imala je raspravu o Zakonu o zakladi „Hrvatska za djecu“ u kojoj je istaknula da želi prebaciti fokus s rasprave o ovom zakonu s obitelji na samo dijete. Naglasila je da djecu, i to ne samo djecu čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja, već svu djecu koja to zasluže, treba nagraditi. Zastupnica je rekla: „učeniku dajemo poruku da nam dobri i savjesni učenici trebaju. Moramo pokazati da cijenimo njegovo znanje, da cijenimo njegov trud, da cijenimo njegovo zalaganje“. Izmjenama zakona o zakladi, komentirala je, osnivaju se donatorska povjerenstva čime se teži iznalaženju dodatnog izvora financiranja za poslovanje zaklade obzirom na to da se do sada financirala najvećim dijelom od prihoda od igara na sreću, i stoga će laburisti podržati ovaj zakon.

Konačno, saborski zastupnici raspravili su zakon kojim bi se trebalo omogućiti provođenje zakona koji osigurava poštivanje prava nacionalnih manjina – tj. problematiku postavljanja ćiriličnih ploča u Vukovaru. Laburisti su iznijeli prijedlog koji bi pridonio rješavanju problema. On će možda biti nepotreban ako Grad Vukovar u međuvremenu donese Statut i sam riješi problem, rekao je zastupnik Lesar u raspravi. Predložio je da se posebnom odredbom regulira primjena Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina s vremenskim odmakom točno određenim zakonom. Laburisti se nadaju da će prevladati razum i da će se do drugog čitanja ovog zakona prihvatiti njihov prijedlog o odgodi primjene odredaba o postavljanju natpisnih ploča na ćirilici na javne ustanove i tijela državne uprave te prometne znakove i nazivlje ulica.

| Broj posjeta: 421 |

Želite li komentirati? Objava: "Tjedni pregled aktivnosti – putovnice, dječji doplatak, dvojezičnost"

Imate li komentar?