Tjedni pregled aktivnosti – nezakonita prodaja CO-a, stečajni zakon, podrška za referendum

Raspravljalo se o konačnom prijedlogu Stečajnog zakona i Izvješću o radu Pravobraniteljice za djecu za 2014. godinu

Laburisti su osim rasprava na ove teme tražili stanku zbog vijesti o nezakonitoj prodaji Croatia osiguranja, odnosno nalazu Državne revizije u vezi istog. Laburisti su također na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu potpisali inicijativu „Za referendum“ kojoj su prošli tjedan službeno dali podršku na sastanku s organizatorima inicijative, gospodom Mijatom Stanićem i Željkom Stipićem.

Nansi Tireli, Dragutin Lesar i Zlatko Tušak u utorak su potpisali referendumsku inicijativu „Za referendum“ koja predlaže izmjenu Ustava kojom bi se omogućilo provođenje referenduma ako to zatraži 200 000 birača u RH i izmjenu Zakona o referendumu kojom bi se omogućilo prikupljanje potpisa za referendum na svim mjestima na kojima je dozvoljeno javno okupljanje, a ne samo u Uredima državne uprave i putem sustava e-građani. Laburisti su sami predlagali promjenu Ustava u ovom smislu 2012. godine te smatraju nedopustivom odredbu Zakona o referendumu koja ograničava mjesta za prikupljanje potpisa.

Zastupnik Lesar u srijedu je zatražio stanku u Saboru kako bi pozvao Sabor na odgovornost vezanu za nezakonitu prodaju Croatia osiguranja. Podsjetio je sve da se znalo mjesecima prije prodaje tko će dobiti Croatia osiguranje. Govorio je o utjecaju i posljedicama za investiranje u Hrvatsku ovakvog nalaza Državne revizije. „U Hrvatskoj ne znaju tko je ovlašten za prodaju čega i budite oprezni jer vam se može dogoditi da vam Vlada proda nešto što ne smije ili netko drugi sad“, rekao je Lesar. Rješenje problema vidi u tome da se Sabor pozabavi pitanjem pravne ništetnosti ugovora ili da od Vlade zatraži vraćanje pravnog posla na početak prije sklapanja ugovora.

U raspravi o Konačnom prijedlogu stečajnog zakona zastupnica Tireli se osvrnula na jedan od najvećih problema s institutom predstečajnih nagodbi, a to je nejednako postupanje kad se radi o velikim poslodavcima i malim poduzetnicima, obrtnicima koji imaju i samo jednog zaposlenog. Oni su uredniji platiše, ali im se često nije dozvoljavalo da ulaze u predstečajnu nagodbu dok se velikima s puno zaposlenih opraštalo milijunske dugove pod izlikom očuvanja radnih mjesta, rekla je zastupnica. Tireli je naglasila da je svako radno mjesto jednako važno. Podsjetila je zastupnike na činjenicu da neki poduzetnici čije se firme automatski brišu iz registra, a imaju dugove i u blokadi su duže od 120 dana, opet otvaraju nove firme s novom adresom koje se bave istom djelatnošću. Zastupnica je zaključila da „dokle god mi ne povežemo OIB, pojedinca, vlasnika firme sa OIB-om poduzeća koji je ostao bilo kome, bilo što dužan ne možemo reći da smo napravili ništa dobro ne samo po pitanju stečaja nego i pogotovo po pitanju predstečajnih nagodbi.“

Zastupnik Lesar imao je izlaganje u raspravi o Izvješću o radu Pravobraniteljice za djecu za 2014. godinu. Osvrnuo se na burnu raspravu zastupnika o natalitetnoj politici povodom Izvješća, kojoj, smatra, nije mjesto u raspravi o ovom Izvješću. Također se osvrnuo na siromaštvo djece koje je rezultat siromaštva roditelja te ga ne svodi na raspravu o gladnoj djeci u školama, već je proširuje na odustajanje mnoge djece od obrazovanja uslijed siromaštva roditelja. Upitao je Lesar Pravobraniteljicu za djecu postoje li povratne reakcije tijela izvršne vlasti, pravosuđa ili obrazovnih institucija na njezine preporuke kako bi se utvrdilo kakav učinak one imaju. Također je upitao Pravobraniteljicu je li povećanje broja prijava posljedica kršenja prava ili posljedica osviještenosti o institutu Pravobraniteljice za djecu. Zastupnik je predložio Pravobraniteljici da krivu percepciju vlastite uloge svodi na minimum medijskim eksponiranjem i utjecajem kroz medije te stvaranjem autoriteta institucije. Zaključno je Lesar upozorio na problem broja djece i mladih u domovima, nedostatak udomitelja i „šlampavu“ regulaciju posvojenja.

| Broj posjeta: 380 |

Želite li komentirati? Objava: "Tjedni pregled aktivnosti – nezakonita prodaja CO-a, stečajni zakon, podrška za referendum"

Imate li komentar?