Tjedni pregled aktivnosti – mirovinsko osiguranje, otkazi na HRT-u

Ovaj tjedan u Hrvatskome saboru raspravljalo se o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju. Zastupnik Zlatko Tušak osvrnuo se u svojem izlaganju u ime Kluba zastupnika na 10.000 umirovljenika koji su ovim zakonom oštećeni. Radi se o umirovljenicima koji su u trenutku stupanja na snagu ovoga zakona kojim se uvodi kategorija „prijevremene starosne mirovine zbog dugogodišnjeg osiguranja“, imali preko 60 godina starosti i preko 41 godinu radnoga staža i o kojima zakonodavac u to vrijeme nije vodio računa, a koji su zbog starog načina izračuna penalizirani nižim iznosom mirovine.

Zastupnik Tušak podnio je amandman kojim bi se izjednačila prava ovih umirovljenika s pravima onih koji su otišli u mirovinu poslije 1. siječnja 2014.g. na koje se primjenjuju odredbe ovoga zakona. Važno je napomenuti da se amandmanom, na zahtjev oštećenih umirovljenika, ne traže retroaktivna prava ili isplata zaostataka, već samo izjednačavanje prava sa pravima sadašnjih umirovljenika. „Oni su uplatama doprinosa dugogodišnjim, a nekih ima i 46 godina koji su uplaćivali, trajno oštećeni, a njihov doprinos u mirovinski sustav je puno veći od onih koji su otišli čak u redovnu mirovinu i nisu penalizirani i nije im umanjena mirovina“, objasnio je Tušak.

Amandman je nažalost u petak na glasovanju u Hrvatskome saboru odbijen i čini se kako će oštećeni umirovljenici morati posegnuti i za drugim načinima da isprave nepravdu koja im je nanesena. Zastupnik Tušak je također izrazio bojazan za opstanak mirovinskog sustava u cijelosti: „broj umirovljenika u zadnjih 3 godine porastao za 8 800 umirovljenika, a broj onih koji uplaćuju doprinose da se on smanjio za 67,5 tisuća. I jasno da takav sustav ne može jednostavno opstati. Najveći dio tereta je na grbači umirovljenika, radnika i velikim dijelom građana u podnošenju ove ukupne krize“. Tušak je naglasio kako sadašnji omjer 1 umirovljenik na 1,3 radnika ima tendenciju približavanja omjeru jedan umirovljenik na jednog zaposlenog, odnosno kolapsu cjelokupnog mirovinskog sustava.

Zastupnik Tušak je u ime Laburista u petak tražio stanku kako bi progovorio o stanju na HRT-u, točnije o otkazima novinarkama Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić. Tušak smatra da se namjeravanim otkazima dvjema novinarkama radi velika šteta našoj nacionalnoj javnoj televiziji jer „HRT nije samo televizija ravnatelja da on može tako postupati, a iza toga posljedice mogu biti itekako velike, a to je pitanje uvođenja straha, a kad postoji strah onda postoji i greške u profesionalnom radu, a kad postoje greške onda i ugled takve javne kuće itekako može se srozati“, izjavio je zastupnik. U ime laburista se usprotivio svakom obliku zastrašivanja u javnim nastupima i ograničavanju slobode izražavanja te napomenuo da se i profesionalcu može dogoditi greška i tek ako je ona učestala, postoje procedure kojima se sankcionira. Na kraju obraćanja Saboru Tušak je pozvao ravnatelja HRT-a g. Radmana „da je najbolje da svoju namjeru koju je poslao sindikatima da se očituju oko davanja otkaza povuče, povuče u interesu novinarstva, neovisnog novinarstva“.

| Broj posjeta: 449 |

Želite li komentirati? Objava: "Tjedni pregled aktivnosti – mirovinsko osiguranje, otkazi na HRT-u"

Imate li komentar?