Tjedni pregled aktivnosti Laburista u Hrvatskome saboru (43. tjedan)

15. sjednica Hrvatskoga sabora (HS) počela je u srijedu, 12. studenoga 2014. Aktualnim prijepodnevom. Zastupnik Mladen Novak svojim pitanjem ishodio je poznati netaktični odgovor predsjednika Vlade Zorana Milanovića kako „su svi građani Hrvatske siti, ali neki su siti loše hrane“ i da „u Hrvatskoj nema gladnih“. Novaka je zanimalo „kako se netko tko je gladan može koncentrirati, uopće se posvetiti tom svom glavnom zadatku, a to je da uči?“ Naglasio je da je prema Ustavu obrazovanje dostupno svima pod jednakim uvjetima pritom misleći na osiguran obrok u školama za sve učenike, što država, odnosno Vlada, prema njemu ne osigurava.

Zastupnika Lesara brinula je sudbina Imunološkog zavoda, čiji radnici štrajkaju već četvrti tjedan. Imunološki zavod bio je projekt uvršten u kategoriju od razvojnog značaja u Vladinoj usvojenoj Strategiji upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, a sada se razmišlja o njegovoj prodaji. Lesar je pitao Milanovića zašto je to tako kada Imunološki zavod proizvodi krvnu plazmu, u Hrvatskoj postoji zavidan sustav davanja krvi, koji je dobrovoljan, i minimalan krvna prokuženost. To je bogatstvo koje ne treba prodavati te javno-zdravstveno pitanje koje je sada u rukama ministra gospodarstva, smatra Lesar.

Drugi dan zasjedanja Hrvatskog sabora ovoga tjedna došli su na red prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, kojih je bilo pet, a među njima i laburistički. Svi su prihvaćeni i želja je laburista da se postigne dogovor prije drugog čitanja zakona kojim će se promijeniti način biranja zastupnika. Laburisti predlažu preferencijalno glasovanje s tri preferencijalna glasa bez cenzusa, s tim da u preferencijalnom modelu glasovanja nositelj liste tehnički ne može postojati te da se zamjenik zastupnika određuje samo prema broju osvojenih preferencijalnih glasova, a ne po redoslijedu na listi. Predlažu uvođenje nespojivosti dužnosti zastupnika te nositelja izvršne vlasti u jedinicama lokalne samouprave (gradonačelnici i načelnici općina). Također predviđaju pravo kandidiranja u izbornim jedinicama samo prema mjestu prebivališta.

Laburisti su predložili i zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Smanjio bi se broj izbornih jedinica s 10 na 6 tako da se broj zastupnika određuje razmjerno broju birača u njima. Grad Zagreb ne bi se više dijelio na više izbornih jedinica, a ovim prijedlogom postigla bi se jednaka „težina glasa“.

Na dnevnom redu ovaj tjedan našao se i Prijedlog zakona o Hrvatskoj agronomskoj komori. Zastupnica Tireli ga je u načelu podržala, ali je skrenula pozornost na privatiziranje savjetodavnih službi u poljoprivrednom sektoru koje se usvajanjem ovoga zakona postiže, te izrazila brigu za poljoprivrednike pred kojima stoji još jedan trošak kada se prijavljuju na natječaje za EU fondove, a koji nova regulacija poljoprivredne struke iziskuje.

Zastupnik Tušak imao je izlaganje u vezi Prijedloga zakona o pogrebničkoj djelatnosti. Tušak je podržao zakon smatrajući da on dovodi u jednak položaj one privatne subjekte koji se bave pogrebničkom djelatnošću i komunalna javna poduzeća koja također obavljaju ovu djelatnost. Ovim zakonom rješava se pitanje monopola komunalnih javnih poduzeća i osigurava se perspektiva privatnim subjektima, koji su do sada ovisili o koncesijama za obavljanje pogrebničke djelatnosti, koje su pak davale jedinice lokalne samouprave.

Zadnji dan zasjedanja ovaj tjedan raspravljalo se o promjenama Zakona o kaznenom postupku. Zastupnik Pleše podržao je izmjene zakona, ali napomenuo je da ovaj zakon ne rješava slučajeve poput aktualnog slučaja Bandić. Dužnosniku je zabranjeno obavljanje djelatnosti, odnosno dužnosti, ali pitanje osobnih dohodaka kad se on nalazi u istražnom zatvoru ili u bijegu nije riješeno zakonom. Stoga Pleše apelira na Vladu da odlukom riješi taj problem. (IV)

| Broj posjeta: 625 |

Želite li komentirati? Objava: "Tjedni pregled aktivnosti Laburista u Hrvatskome saboru (43. tjedan)"

Imate li komentar?