Tjedni pregled aktivnosti Laburista u Hrvatskome saboru (38. tjedan)

Laburisti su prošlog tjedna u Hrvatskom saboru predložili izmjenu Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH i to na način da su tražili da se prije sakupljanja potpisa za referendum provodi ocjena ustavnosti samog referendumskog pitanja, a ne obratno, kao što je bio slučaj do sada. To, naime, uzrokuje nepotreban financijski trošak i ulaganje truda samih referendumskih inicijatora, a da se niti ne zna hoće li pitanje proći ocjenu ustavnosti. Za prijedlog ove promjene potrebna je petina svih zastupnika u Hrvatskome saboru, a za donošenje promjene zakona koji uređuje pitanje referenduma dvije trećine svih zastupnika u Hrvatskom saboru.

U srijedu, 15. listopada, predsjednik Republike poslao je predsjedniku Hrvatskog sabora pismo u kojem izražava brigu za hrvatske građane i za njihovo povjerenje u političare podržavši aktualni prijedlog građana i nekih političkih stranaka o uvođenju preferencijalnog glasovanja u izborni sustav RH. Zastupnik Dragutin Lesar zatražio je stanku prije početka sjednice kako bi tražio dostavu tog pisma na uvid zastupnicima.

Zastupnik Lesar imao je izlaganje u ime Kluba zastupnika Hrvatskih laburista na temu Zakona o područjima i sjedištima sudova, o kojem se raspravljalo ovaj tjedan u Hrvatskom saboru. Naglasio je važnost edukacije i stručnog osposobljavanja sudaca i sudskih službenika i njihovo financiranje. Lesar je istaknuo da se nazivlje sudova koje je ostalo od vremena Jugoslavije promijeni jer je izgubilo smisao kada je promijenjen teritorijalni ustroj Hrvatske. Općinski sudovi ne odgovaraju općinama, a županijski županijama. Lesar se osvrnuo i na učinkovitost ili brzinu sudovanja predloživši skraćivanje sudskog postupka na način da se predmet s drugostupanjskog suda ne vraća na prvostupanjski, već da drugostupanjski sam donese presudu. Nužan faktor za rješavanje problema sporog pravosuđa je stručna lustracija sudaca koji rastežu jedan predmet godinama i dovode u pitanje kvalitetu svoga rada, smatra Lesar.

Još jedna važna tema bila je na dnevnom redu ovaj tjedan u Hrvatskom saboru, a to je industrijska strategija RH. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak iznio je Prijedlog Industrijske strategije RH nakon čega ju je Lesar ocijenio kao „popis želja koje bi netko drugi trebao napraviti“. Zamjera ministru što nije razgovarao s bankarima i financijskim sektorom pri njezinoj izradi. Najveća rupa u ovoj strategiji je pitanje osiguranja kapitala. Prema strategiji, Hrvatska se mora okrenuti izvozu, no ona nije samostalna u izvoznoj politici jer strane banke neće kreditirati naše poduzetnike, već svoje tvrtke, tvrde laburisti.

„Što ćemo raditi kada ne budemo imali što dati u koncesiju ili prodati?“

Laburisti su u petak, 17. listopada održali Konferenciju za medije na temu „Što se krije u Planu upravljanja državnom imovinom za 2015. godinu?“ u Hrvatskom saboru, na kojoj su govorili v.d. predsjednica stranke Nansi Tireli i zastupnik Zlatko Tušak. Davanju naših autocesta u koncesiju laburisti se oštro suprotstavljaju i smatraju da domaći menadžment može isto tako napraviti racionalizaciju poslovanja i ostvariti rentabilnost kao i strani. Ako autoceste prepustimo u koncesiju, možemo očekivati poskupljenje cestarine, upitno održavanje i upitan status za 2500 radnika, rekla je Tireli. Zastupnik Tušak usmjerio je svoj govor na moguću prodaju HPB-a, čija bi šteta za gospodarstvo bila dugoročna, a korist kratkoročna. Budući da rezultati pokazuju veliki napredak u poslovanju HPB-a, smatra da domaći menadžment može dobro upravljati bankama i javnim tvrtkama i da ova banka može biti glavni pokretač oporavka i razvoja naše industrije.

Ivana Vučetić

| Broj posjeta: 504 |

Želite li komentirati? Objava: "Tjedni pregled aktivnosti Laburista u Hrvatskome saboru (38. tjedan)"

Imate li komentar?