Tjedni pregled aktivnosti – Konstruktor, korupcija, monetarna politika (video)

Laburisti su zadnji tjedan 16. sjednice Hrvatskoga sabora iznijeli problem radnika Konstruktor inženjeringa d.o.o. iz Splita tražeći stanku u Saboru. Zastupnik Zlatko Tušak spomenuo je ove ljude i njihove probleme ukazujući na nemoguću misiju u Hrvatskoj, a to je kako preživjeti bez 15 plaća uzastopce. Prozvao je direktora tvrtke Žderića da prema nekim izvorima čini kriminalne radnje, odnosno prozvao je DORH da to istraži: „Gdje su institucije ove države da rade? Nigdje. Izgleda da na puno onih fascikla koje je imao Bajić se uhvatila velika prašina, a izgleda da danas Dinko Cvitan ne želi zamazati ruke s tom prašinom i ući u te fascikle.“

Zastupnica Nansi Tireli imala je raspravu u ime Kluba zastupnika o Izvješću o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije, kojega je i sama član. Tireli je nabrojala uzroke korupcije u Hrvatskoj naglašavajući da se korupcija kod nas još uvijek čini isplativom. Prozvala je Poreznu upravu kao jedinu instituciju koja može u kratkom razdoblju utvrditi razliku u imovini i prihodu građana i time se boriti protiv korupcije, no ona to još ne čini. Neučinkovitost javne uprave važan je čimbenik za poticanje i održavanje korupcije jer da bi požurili ili ostvarili neka prava, građani su skloni koruptivnim djelima.Također, nedovoljno razumljivi zakoni i dugotrajni sudski postupci ublažavaju posljedice koje proizlaze iz koruptivnih radnji. Tireli je spomenula i uvoznu uz „domaću“ korupciju navodeći slučajeve Daimler, Hypo ili Patria MOL kojima se korupcija u Hrvatsku „uvezla“. Niti jedno od pravosuđa (američko, austrijsko, mađarsko) zemalja o kojima se radilo nije htjelo surađivati s pravosuđem RH. Na kraju rasprave Tireli je istaknula zviždače koji danas nisu dobro zaštićeni navodeći i aktualan primjer za to: „jučer smo bili svjedoci jednog otpusta u jednom škveru u Splitu radnika koji se usudio javno izreći o određenim nepravilnostima koje u poduzeću postoje“. Zastupnica je zaključila izlaganje pozivom Nacionalnom vijeću da bolje informira javnost te da ukazuje i govori o korupciji u Saboru.

Vrlo važna tema koja se tiče svakoga došla je na dnevni red u Sabor u četvrtak. Guverner HNB-a, odnosno njegov zamjenik, predstavio je Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike. Zastupnik Lesar oštro ju je kritizirao. Prvo je napomenuo kako se u toj informaciji nižu hvale rada institucije, a s druge strane stanje je sve gore i gore. Lesar je pitao zamjenika guvernera tko je, kada i na temelju čije odluke prodao zlato te koliko je Hrvatska pritom izgubila. Zatim je iznio činjenicu da se devizne bruto pričuve ulažu u strana gospodarstva, odnosno u američke i njemačke državne obveznice umjesto u naše!! Lesar je podsjetio da su takve ideje u Europi isto tako bile smatrane heretičkim, ali dogodilo se to da sada Europska središnja banka kupuje državne obveznice zemalja eurozone. Nadalje, HNB održava stabilnost tečaja i cijena. Lesar upozorava da je i deflacija kao i inflacija opasna jer „iščekivanja još većeg pada cijena direktno utječu na pad poreznih prihoda, pad proizvodnje, pad zaposlenosti i ta spirala, đavolja spirala nastavlja daljnje razaranje gospodarskog tkiva“. Laburisti smatraju da se monetarnom politikom u kojoj banke koje imaju 7,7 milijardi viška likvidnosti i 2 i pol milijarde dobiti koju izvoze jer su u vlasništvu stranaca, a istovremeno smanjuju kreditnu aktivnost, čini ogromna šteta RH, građanima i gospodarstvu. Lesar je na kraju svoje rasprave još jednom prozvao HNB zbog šutnje u slučajevima zaduživanja u RBA zadrugama.

Zastupnik Tušak je u izlaganju o izmjenama Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža i Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenicima u javnim službama primjetio kontradiktorno ponašanje Vlade: „premijer Milanović je rekao ugovori se moraju poštivati. Jasno, za kupnju automobila izgleda da se ugovori moraju poštivati, ali kad su u pitanju prava radnika, e onda ugovori se ne trebaju poštivati jer sa ovim zakonima mi maltene mijenjamo kolektivne ugovore, a mijenjamo čak i u jednom dijelu i zakonske odredbe“. Tušak smatra da se moglo negdje drugdje uštedjeti, a ne na radnicima, da nisu bili potrebni silni novci za savjetnike za projekte Vlade koji nikada nisu zaživjeli poput monetizacije, outsourcinga ili masterplana. Zaključio je raspravu pozivanjem ministra Mrsića da usuglasi svoje podatke s podacima DZS o broju zaposlenih.

Zastupnici imaju dva tjedna pauze do nove sjednice kada će ih čekati rasprava i glasovanje o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu kao i svi prijedlozi zakona, zaključaka i promjene ustava oporbe koji u ovom sazivu Sabora uopće neće doći na dnevni red.

| Broj posjeta: 665 |

Želite li komentirati? Objava: "Tjedni pregled aktivnosti – Konstruktor, korupcija, monetarna politika (video)"

Imate li komentar?