Tjedni pregled aktivnosti – javna nabava, SOA, kultura (video)

Laburisti su ovaj tjedan u Hrvatskome saboru raspravljali o Godišnjem izvješću o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2014. g. i nakon što su u Saboru zatražili stanku dva puta, o slučaju smjene šefa SOA-e i ministru kulture Hasanbegoviću.

Slučaj smjene šefa SOA-e opet je raspravljan nakon stanke u HS ovaj tjedan. Zastupnik Pecnik je postavio pitanje zašto je on smijenjen i zatražio da se Saboru i javnosti dostave argumenti te odluke. Kritizirao je Predsjednicu i funkciju premijera u ovakvom kadroviranju te podsjetio na problem u sustavu civilnog i saborskog nadzora tajnih službi, odnosno neodabir predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Pecnik smatra da se u svim ovim slučajevima – afera Crnoja, afera Hasanbegović, registar izdajnika, nova kulturna revolucija – radio o obračunu s neistomišljenicima kao cilju vladajuće koalicije. „To je put da ponovno podzemlje zavlada ovom državom i to ne bi bilo dobro, ali ne bi bilo nažalost ni prvi puta. Ignoriraju se znači i zastupnici, i javnost i Vlada i ovu situaciju treba što prije razriješiti…“, zaključio je zastupnik.

Zastupnik Končevski izlagao je u ime Kluba zastupnika na temu rada Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave. Uputio je radu komisije neke kritike koje se odnose na manjkavost zakona za u cilju pojednostavnjenja sustava javne nabave. Rekao je da kriterij najniže cijene nije nužno najbolje rješenje te dodao: „stara poslovica kaže nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino.“ Ukazao je zatim na problem specijaliziranih firmi koje su osnovane isključivo za zaradu, koje postupke javne nabave koriste kako bi se žalile i naplatile nepostojeću odštetu ili barem enormne odvjetničke troškove. Takva tvrtka može podnijeti žalbu i bez traženja da se ispravi pogreška zbog čega se koriste i najsitniji propusti, opisao je zastupnik. Iznio je stajalište da je potrebno više se posvetiti tom problemu i da je potrebno zakonskim rješenjima popraviti ovaj sustav. Zastupnik je također ukazao na problem smanjivanja koeficijenta stručnim savjetnicima u ovom području, koji nakon toga odlaze iz službe. „Znači da mi smanjenjem naknada stručnim kadrovima jednostavno ostajemo bez najboljih ljudi koji rješavaju naše ključne probleme. Mi ćemo izgleda i u državi otjerati najstručnije ljude jer se izgleda i ovim racionalizacijama želi smanjiti naknade najstručnijim kadrovima i te kadrove otjerati izvan države“, rekao je. Zastupnik je dodao da će Laburisti podržati izvješće, no zaključno ipak izrazio nezadovoljstvo zakašnjelom raspravom jer izvješće je, naime, iz 2014.g.

Još jednu stanku izazvao je ministar kulture, Zlatko Hasanbegović, ovaj put zbog svojih grijeha iz prošlosti. Nakon što je tjednik Novosti objavio sliku na kojoj pozira u ustaškoj kapi, javnost je burno reagirala i tražila od ministra da izrazi stav o antifašizmu. Zastupnik Pecnik smatra da nije problem u kapi, već u onome što je ministar pisao u proustaškom glasilu „Nezavisna država Hrvatska“, a to je da je propast NDH jedna od najvećih grešaka, tragedija u povijesti hrvatskog naroda. „Zar doista je propast NDH jedna od najvećih grešaka u povijesti hrvatskog naroda? Pa to naprosto ne mogu vjerovati!“, sablaznio se Pecnik. Nadalje, on ne smatra da je ova Vlada ustaška, no smeta mu što preuzima tu stigmu ustaškoga te se pita zašto joj to treba. Također, Pecnik ne vidi kao problem to što Hasanbegović misli o antifašizmu, već što misli o fašizmu. Pita zašto hrvatska Vlada stoji iza njega i misli da je potrebno uzeti neka druga mjerila u obzir kod obrane ministra, tj. da nije dovoljno da kaže da je on antifašist da uživa povjerenje premijera. „Ja ću samo podsjetiti na kraju na riječi gospodina Hasanbegovića, dosta ovako prezirno rečeno, kada je ukinuo neprofitne medije, Povjerenstvo za neprofitne medije, njegovo pravo, u redu. Pa neka cvijeta tisuću cvjetova. Da, neka cvjeta tih tisuću cvjetova ali za fašistički korov tipa Hasanbegovića tu nema mjesta“, završio je ovim riječima svoj govor zastupnik.

| Broj posjeta: 279 |

Želite li komentirati? Objava: "Tjedni pregled aktivnosti – javna nabava, SOA, kultura (video)"

Imate li komentar?