Tjedni pregled aktivnosti – izborno zakonodavstvo, reforma zdravstva

Ovaj tjedan u Hrvatskome saboru laburisti su napustili glasovanje nakon višestrukog kršenja Poslovnika HS od strane vladajuće koalicije. Održali su konferenciju za medije na temu izbornog zakonodavstva, o čemu su raspravljali i kao predlagatelji zakona u Saboru te su se zauzeli za sprečavanje govora mržnje u Hrvatskoj.

Vladajući su ovaj tjedan, u petak, izglasali promjene Zakona o izborima zastupnika u HS. Ali na koji način: 2 dana prije ustavnog roka te nakon višestrukog kršenja Poslovnika HS prihvaćajući prvo dio amandmana zastupnice Holy, koji se protivi njihovome amandmanu na vlastiti zakon, a potom prihvaćajući Holyn amandman u cijelosti. Radi se naime o stavcima Zakona koji odlučuju o tome tko se može kandidirati i biti biran u HS odnoseći se na pravomoćno osuđene osobe sa zatvorskom kaznom duljom od 6 mjeseci. Prije samog glasovanja o Zakonu, a u tijeku zavrzlame oko amandmana, laburisti su napustili sabornicu i glasovanje u cijelosti. Lesar je prije toga zatražio stanku kako bi govorio o nastalom problemu i pozvao na odgodu glasovanja kako bi se prestalo s kršenjem Poslovnika i razjasnio tekst prihvaćenog Zakona. Nažalost, SDP nije to prihvatio i nastavio je sa glasovanjem i na ovaj sramotan način donio tako važan zakon.

Podsjetimo, SDP je, kada je predlagao izmjene izbornog zakonodavstva, pozvao na dogovor svih stranaka i zastupnika govoreći kako je u interesu građana postići konsenzus o ovome pitanju. Laburisti su stoga predložili preferencijalno glasovanje s tri preferencijalna glasa bez izbornog praga, nespojivost zastupničke dužnosti s onom načelnika ili gradonačelnika te zabranu kandidiranja osobama s pravomoćnom osudom za teška kaznena djela. Također su predložili novi ustroj izbornih jedinica. Nakon što nije postignut dogovor i svi njihovi prijedlozi su bili odbijeni, od ukupno 5 oporbenih prijedloga izbornog zakona, samo su laburisti svoj uputili u saborsku proceduru odlučivši se do kraja za njega boriti. Svi zastupnici Hrvatskih laburista su na tu temu održali i konferenciju za medije ovaj tjedan upozorivši na još jedan problem našeg izbornog sustava. To je nejednaka težina glasačkog prava. Podjela Hrvatske na postojeće izborne jedinice ne omogućuje ravnomjernu zastupljenost svih građana u predstavničkom tijelu Hrvatske. Neke jedinice puno su veće od drugih, a izabiru isti broj zastupnika. Također u izvješću Ustavnog suda takva podjela birača može biti pretpostavka da se ponište izbori, objasnio je na konferenciji Lesar. Laburisti stoga predlažu 6 izbornih jedinica koje prate teritorijalan ustroj Hrvatske s ravnomjerno raspoređenim brojem zastupnika koji se biraju u Sabor. I ovaj prijedlog zakona vladajući su odbili.

Zastupnik Nikola Vuljanić, koji se prošli tjedan vratio u zastupničke klupe, u četvrtak je zatražio stanku kako bi se izjasnio o govoru mržnje kojeg se moglo čuti na račun zastupnika Milorada Pupovca. Vuljanić je istaknuo kako mu je dosta tih priča koje sluša 60 godina o tome čiji je otac bio ustaša, a čiji partizan. „Zle riječi odražavaju zao duh, i zle riječi imaju veliku moć, imaju moć potaknuti zle poteze, zle duše na zle korake. Paradiranje nepravomoćno osuđenog Branimira Glavaša po Saboru bila je ružna provokacija zdravom razumu i dobrom ukusu“, nije se mogao suzdržati Vuljanić. Smatra da je Glavaševa retorika izvan kategorije politike, da je to javna potjera i haranga. „Svi ćemo dobiti etikete ako se ne suprotstavimo trenutku kad se prva etiketa lijepi“, zaključuje zastupnik.

Marginalizirana tema ovaj tjedan u HS reforma je zdravstvenih ustanova koju je predložio u srijedu u Saboru ministar Varga. Zastupnik Lesar, koji je u ime Kluba zastupnika izlagao, upitao je da li je dobro da ministar zdravlja u zadnjoj godini mandata parlamentu predlaže ovakav dokument, misleći pritom da bi on trebao biti dugoročniji obzirom na ono što predlaže. Lesar smatra da bi trebalo ukinuti lažnu decentralizaciju bolnica koje su tobože u županijskom vlasništvu, a u biti država njima upravlja određujući im materijalna prava. Također je naglasio da Hrvatska mora razviti zdravstveni menadžment koji će upravljati zdravstvenim sustavom i ustanovama jer zdravstvo postaje sve skuplje i skuplje. Javno zdravstvo, prema mišljenju laburista, jedino je jamstvo da zdravlje ne bude privilegija samo bogatih nego svih građana ove zemlje.

| Broj posjeta: 381 |

Želite li komentirati? Objava: "Tjedni pregled aktivnosti – izborno zakonodavstvo, reforma zdravstva"

Imate li komentar?