Tjedni pregled aktivnosti – Imunološki, RIZ-Odašiljači, strateške investicije

Na početku ovotjedne sjednice Hrvatskoga sabora zastupnica Nansi Tireli zatražila je stanku zbog novonastale situacije u Imunološkom zavodu. Radnicima je naime isplaćena jedna zaostala plaća dok je država podmirila svoje obveze s ostatkom novca koji je mogao ići radnicima. Tireli je rekla da radnik ostaje nezaštićen, iako je Sabor proglasio neisplatu plaća kaznenim djelom.

Prema tom zakonu ipak to nije kazneno djelo ako nije bilo napravljeno s namjerom ili poduzeće koje nije isplatilo plaću u tom trenutku nije imalo novaca na svom računu da to napravi. Zastupnica je naglasila da Imunološki nije izoliran slučaj i pozvala Državni zavod za upravljanje državnom imovinom da napravi izvješće s popisom tvrtki kojima upravlja država, a čiji radnici ne primaju plaću i o kojem se iznosu točno radi da bi se znalo što se može po tom pitanju učiniti.

Laburisti su ovaj tjedan u Saboru zatražili još jednu stanku, ovoga puta u korist radnika RIZ-Odašiljača. Radnici RIZ-Odašiljača molili su zastupnike da stave njihovo pitanje na dnevni red Sabora, što nažalost nije moguće zbog saborske procedure. Zastupnik Lesar je nakon stanke govorio da je traženje stanke neizbježan način ukazivanja na dnevno-političke teme jer se „zbog saborske prakse oporbeni prijedlozi kuhaju od 6 mjeseci do 4 godine na dnevnom redu“. Laburisti su ipak poštujući saborsku proceduru uputili predsjedniku sabora Zaključak u kojem „Hrvatski sabor zadužuje Vladu Republike Hrvatske da do kraja 2014. godine, sukladno prijedlogu Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija, donese odluku kojom će odlučiti o ostvarenju radničkog dioničarstva u trgovačkom društvu RIZ-Odašiljači d.d.“ Zastupnici Mladen Novak, Nenad Pleše, Zlatko Tušak i Dragutin Lesar su na još jedan način izrazili potporu ranicima RIZ-Odašiljača tako da su ih podržali u četvrtak u podne u njihovom prosvjedu na Markovom trgu.

U srijedu, 10. prosinca, na dnevni red došao je prijedlog promjena Zakona o strateškim investicijskim projektima RH. Zastupnik Lesar u ime Kluba zastupnika imao je izlaganje u kojem je iznio činjenicu da je njemu kao saborskom zastupniku informacija o 8 investicijskih projekta koji su u pripremi i 19 koji su u fazi administrativne provjere tajna, a s druge strane na njemu je da glasa za izmjene zakona koji će omogućiti provedbu tih projekata. Također je pozvao predstavnike Vlade da potpredsjedniku Vlade Grčiću savjetuju da daje ozbiljnije izjave jer je upravo on okrivio saborsku proceduru, a ne svoju Vladu zbog sporog donošenja izmjena ovoga zakona. Lesar se požalio na položaj Hrvatske jer investitori koji nisu iz EU nisu dobrodošli u RH, poput onih iz Katara, Kine, Irana ili Kazahstana i da se za njih mora tražiti blagoslov EU i to zato što „neke sive eminencije, neki naši strateški partneri izuzetno velikim diplomatskim pritiscima Hrvatskoj ne dozvoljavaju da primaju investitore ako postoje neki drugi interesi“. Lesar je izrazio stajalište da se izmjena ovoga zakona u biti radi zbog mogućnosti davanja Hrvatskih autocesta u monetizaciju. Zaključio je s predviđanjem da je u budućnosti moguća i liberalizacija izmjena prostornih planova, zaštite okoliša i studije utjecaja na zaštitu okoliša, a sve kako bi se olakšalo investiranje, a ostaje pitanje u čiju korist i po štetu koga?

U četvrtak, 11. prosinca, raspravljalo se o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Zastupnik Mladen Novak postavio je par pitanja na ovu temu u ime Kluba u svojem izlaganju. To su: (ne)prihvaćenost ukidanja ocjenjivanja učenika na polugodištu obrazovne godine, problem napada na prosvjetne radnike i njihovo sankcioniranje, nastavak srednjoškolskog obrazovanja u skladu s potrebama na tržištu rada, te problem na koji Novak već dugo ukazuje, a to je put do škole skupine osnovnoškolskih učenika iz njegovog kraja koji prolaze kroz minsko polje. Budući da se amandmani ne mogu podnositi na članke zakona koji se ne mijenjaju, zastupnik Novak stao je na ovome i podržao prosvjetne radnike u njihovim nastojanjima za sigurnijim radnim mjestima.

15. sjednica VII. saziva Hrvatskoga sabora u petak je završena, a time i ovogodišnje zasjedanje. Zastupnici će ponovo zasjesti u saborske klupe 15. siječnja slijedeće godine gdje će ih čekati stari i novi zakoni, novi ili stari predsjednik, promjena izbornog zakonodavstva te pregršt apela za pomoć građana.

| Broj posjeta: 448 |

Želite li komentirati? Objava: "Tjedni pregled aktivnosti – Imunološki, RIZ-Odašiljači, strateške investicije"

Imate li komentar?