Raspravu o kolektivnim ugovorima počeli tek nakon završetka televizijskog prijenosa (video)

ZAGREB – Pred zastupnicima se danas našao i Prijedlog zakona o reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje koji je već doživio oštre kritike sindikata i javnosti.

A koliko prijedlog, kojim vladajuća Kukuriku koalicija ukida beskonačno trajanje Kolektivnih ugovora i određuje koji sindikati mogu sudjelovati u kolektivnom pregovaranju osjetljiva za vladajuće potvrđuje i to što je rasprava u Saboru otvorena poslijepodne kada je prekinut televizijski prijenos.

Ministar rada i mirovina Mirando Mrsić objasnio je kako je Vlada predložila zakon o reprezentativnosti jer naši sindikati nisu dovoljno pripremljeni za socijalni dijalog u skladu s europskim kriterijima.

Za najsporniju odredbe onu koja će ukinuti produženu primjenu prava iz Kolektivnih ugovora i nakon njegovog isteka resorni ministar kaže:

– Ne ukidamo produženu primjenu pravnih pravila iz Kolektivnih ugovora već ga ograničavamo na tri mjeseca. Time ne onemogućavamo da se sindikati dogovore sa poslodavcem o produženju KU.

Mrsić također odbacuje kritike sindikanih središnjica kako se zakonom ukida pravo na štrajk i kako se njime dokida sindikalna scena.

– Nije točno da zakon komplicira kolektivo pregovaranje i neće razbiti sindikate već ići na njihovo okupljanje – uzvratio je ministar koji također tvrdi da zakon „apsolutno omogućuje štrajk“.

– Ali onemogućuje da ga pokreću oni sindikati koji nisu reprezentatitvni i to za one stvari koje se reguliraju kolektivnim ugovorom – kaže ministar.

Ministar je priznao da će jako teško zakon potpuno usuglasiti sa sindikatima.

– Održali smo više od 20 sastanaka sa predstavnicima sindikata i poslodavac, postoje 23 verzije zakona što pokazuje koliko ga je bilo teško usuglasiti. Pogotovo zato jer su središnjice zagovarale različite koncepte i kriterije. Bilo je teško usuglasiti prijedlog zakon niti ćemo to ikada moći do kraja – rekao je Mrsić.

Ako netko ima dva lica, je li on dvoličan – pitao je u raspravi uime Kluba Laburista Dragutin Lesar te je nastavio:

– I koje je lice prvi dio istine, onaj 2010. godine kad se potpisivao referendum protiv izmjena Zakona o radu, a koji je dio lica istinit danas?

Lesar je ustvrdio da je najznačajnija tema ovog zakona ukidanje triju odredama iz Zakona o radu, a od te tri točke, najvažnijom je ocjenio produljenu primjenu kolektivnih ugovora. Što se tiče same reprezentativnosti sindikata, Lesar smatra da će predloženi zakon uzrokovati mrvljenje i stvaranje još veće broja sindikata. Stao je u obranu sindikata te je ustvrdio da ga zanima kakva bi sindikalna organiziranost bila kad bi odredbe iz kolektivnih ugovora vrijedle samo za sindikalce.

Predsjednik Laburista istaknuo je kako u nekim europskim zemljama radnici su uključeni u obvezne radničke komore, za koje plaćaju obveznu članarinu, a komore se, zauzvrat, brinu o radničkim pravima i kolektivnom pregovaranju.

– O takvim se idejama u Hrvatskoj nije razgovaralo. A ovaj zakon koji sada donosite zahtjevat će i izmjenu Zakona o radu i općenito promjenu koncepta radnog prava – rekao je Lesar u raspravi uime Kluba.

Osvrnuo se i na izjave ministra Miranda Mrsića i prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića kako su vječni tek kolektivni ugovori i rak.

– A u Hrvatskoj je 10 kolektivnih ugovora na određeno vrijeme, i pet ugovora na neodređeno. I svih pet na neodređeno su u realnom sektoru – ustvrdio je Lesar.

Lesar je podsjetio kako je i sadašnji premijer Zoran Milanović, a tada šef oporbe potpisao peticiju za održavanje sindikalnog referenduma jer je bivša vlast htjela ukinuti produženu primjenu Kolektivnih ugovora.

– Vjerujem da ne postoje dva Zorana Milanovića – jedan koji je podržao referendum i ovaj koji je premijer i želim vjerovati da Sabor može jedino raspisati referendum za koji je prikupljeno više od 717 tisća potpisa građana – naglašava Lesar koji tvrdi kako produženu primjenu KU imaju primjerice i Austrija, Italija, Španjolska i kroz ugovor o radu i Njemačka. (Jutarnji.hr)

Dokumenti koji prate temu:

>> 2012-06-27–LESAR-rasprava u ime Kluba-kriteriji za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje

>> 2012-06-19–Prijedlog Zaključka o Prijedlogu Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje

| Broj posjeta: 1.099 |

Želite li komentirati? Objava: "Raspravu o kolektivnim ugovorima počeli tek nakon završetka televizijskog prijenosa (video)"

Imate li komentar?