Pokuša li se opstruirati referendum, laburisti neće poduprijeti ustavne promjene (video)

Iako se s referendumskim pitanjem ne slažemo, do kraja ćemo braniti pravo građana da imaju takav referendum, poručio je sa saborske govornice Dragutin Lesar, govoreći u ime Kluba zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada o Prijedlogu odluke o raspisivanju državnog referenduma.

Tko god da pokuša minirati građanski referendum ili ako se s bilo koje strane počini manevar koji bi doveo do opstrukcije referenduma, za posljedicu će imati to da Hrvatski laburisti neće podržati nikakve ustavne promjene, nedvosmislen je bio Lesar.

Naglasio je kako Odluka o raspisivanju državnog referenduma nije usuglašena s nedavnim Upozorenjem Ustavnog suda, koji je taj pravni akt ocijenio protuustavnim, zbog čega postoji mogućnost suspenzije referenduma. Lesar je pozvao predsjednika Odbora za Ustav da usuglasi prijedlog Odluke s upozorenjem Ustavnog suda i time otkloni opasnost da Odluku Ustavni sud poništi ili da bude nova točka prijepora.

Kada je riječ o obraćanju Ustavnom sudu radi ocjene ustavnosti referendumskog pitanja, na što su sve češći pozivi u javnosti, Lesar je kazao kako će laburisti poduprijeti zaključak da Sabor ide pred Ustavni sud s upitom o ustavnosti pitanja samo pod uvjetom da takav prijedlog zaključaka predlože svi klubovi vladajuće Kukuriku koalicije. O tome hoće li Odbor za Ustav usuglasiti Odluku o raspisivanju državnog referenduma s Upozorenjem Ustavnog suda i hoće li svi klubovi zastupnika vladajuće koalicije stati iza zahtjeva da se Sabor obrati Ustavnom sudu, ovisit će kako će laburisti u konačnici glasati o referendumu, poručio je Lesar.

Podsjetio je na uporno inzistiranje i konkretne prijedloge laburista da se uredi referendumska regulativa, i obvezu Sabora još iz 2010. godine da se donese Zakon o referendumu, te istaknuo kako do aktualnih prijepora oko referenduma ne bi došlo da su bili uvaženi zahtjevi i prijedlozi laburista.

>> fonogram

| Broj posjeta: 816 |

1 komentar u "Pokuša li se opstruirati referendum, laburisti neće poduprijeti ustavne promjene (video)"

  1. Poštovanje!

    Gosp.Lesaru,odkada ste se Vi opredjelili za građane i njihovo mišljenje?
    Za Vas je referendum strana riječ!
    Sjeti t se i sami,kad smo htjeli referendum u Našicama,gdje su nas građani molili da se ime trga ne promjeni?Niste bili voljni stati iza nas i tadašnje NAŠIČKE LABURISTE!!!!!

Imate li komentar?