Pleše: Sabor ne smije dopustiti izolaciju i siromašenje Gorskog kotara

ZAGREB, 28. ožujka 2014. (Hina) – Laburist Nenad Pleše podržao je danas deklaraciju primorsko-goranske županijske skupštine kojom se od Vlade traži donošenje posebnog zakona o Gorskom kotaru, ističući da Sabor ne smije dopustiti izolaciju tog područja i dodatno siromašenje goranskih gradova i općina.

“Mi ne smijemo pristati na izoliranje jednog dijela Hrvatske”, poručio je laburist Nenad Pleše, nakon stanke u saborskom zasjedanju, koju je zatražio upravo zbog problema s kojima se suočava Gorski kotar.

Upozorio je da će ukidanje Zakona o područjima od posebne državne skrbi i novi zakon o brdsko-planinskim područjima, koji goranske gradove i općine svrstava u treću i četvrtu kategoriju područja, dodatno sniziti životni standard u Gorskom kotaru, u kojem je, kaže, život ionako preskup.

“Ukidanjem zakona, goranske jedinice lokalne samouprave gube više od 22 milijuna kuna, četvrtinu godišnjih proračuna. Ukidaju se autobusne linije, poštanski i bankarski uredi”, rekao je Pleše i poručio da Gorski kotar zaslužuje bolje.

Podsjetio je i da je elementarna nepogoda u veljači na šumama prouzročila štetu od 242 milijuna kuna, te ukupnu štetu od oko 80 milijuna eura, a tvrdi i da Gorani od šuma nemaju velike koristi te da od izvoza šumske mase zarađuju jedino Hrvatske šume.

Pleše je kazao i da u Gorskom kotaru živi upola manje stanovništva nego prije 100 godina, a boji se da će za 100 godina s tog područja iseliti i preostalo stanovništvo.

Zastupnike je pozvao da se pridruže prosvjedu protiv osiromašenja i daljnje demografske devastacije Gorskog kotara, koji je za danas u 12,15 sati najavila Zelena stranka.

| Broj posjeta: 608 |

Želite li komentirati? Objava: "Pleše: Sabor ne smije dopustiti izolaciju i siromašenje Gorskog kotara"

Imate li komentar?