Pleše Lalovcu – Nakon tri godine shvatili ste da su Laburisti bili u pravu! (video)

Tri godine ova vlada rast društvenog proizvoda temelji na povećanju investicija javnih poduzeća, i to bez uspjeha. Osobnu potrošnju smatrali ste nebitnom i sada u zadnjoj godini mandata idemo na rast osobne potrošnje. U Hrvatskim laburistima već tri godine zagovaramo taj model i govorimo da bez poticanja osobne potrošnje ne može biti rasta BDP-a.

Sabor, 17. rujna 2014. — Laburist Nenad Pleše na aktualnom je prijepodnevu postavio ministru Borisu Lalovcu pitanje vezano za novo oporezivanje dohotka: “Najavili ste promjene u oporezivanju dohotka i povećanje plaća zaposlenih. Zašto neoporezivi dio plaće nije minimalna bruto plaća od 3.017,00 kuna? Ne bi li tek to udovoljilo zahtjevu socijalne pravednosti u oporezivanju i potaklo na potrošnju one koji imaju najmanje za trošiti – radnike na minimalcu kojih je u Hrvatskoj u ovom trenutku više od 80.000?”

Pleše je dodatno pojasnio: “Minimalna plaća predstavlja minimalni standard za preživljavanje i logično je da država to ne oporezuje. Građani bi novom poreznom politikom trebali dobiti veće plaće, povećati osobnu potrošnju i na taj način utjecati na rast domaćeg BDP.

U Hrvatskoj minimalnu plaću prima više od 80.000 zaposlenih. Nije li cilj predloženih mjera potaknuti potrošnju SVIH građana? Izjednačiti neoporezivi dio s minimalnom plaćom nije samo logično, nego bi socijaldemokratskoj vlasti trebao biti imperativ. Zbog broja građana koji primaju minimalnu plaću te vraćanja povjerenja u pravednost institucija i cijelog poreznog sustava tvrdimo da ovo ne bi bila tek socijalna mjera, nego stvarni poticaj za gospodarski oporavak i potrošnju. A u konačnici, i vraćanje nade našim građanima za izlazak iz opće apatije u kojem se naše društvo nalazi zbog pogrešne gospodarske i porezne politike.”

“Simpatična mjera u zadnjoj godini mandata, ali malo zakašnjela. Tri godine ova vlada rast društvenog proizvoda temelji na povećanju investicija javnih poduzeća, i to bez uspjeha. Osobnu potrošnju smatrali ste nebitnom i sada u zadnjoj godini mandata idemo na rast osobne potrošnje. U Hrvatskim laburistima već tri godine zagovaramo taj model i govorimo da bez poticanja osobne potrošnje ne može biti rasta BDP-a. No, tri ste nas godine proglašavali demagozima. Drago nam je da se pokazalo da smo bili u pravu, no teret ove mjere ne smiju snositi jedinice lokalne samouprave, a više se treba misliti na građane s najnižim primanjima. Za uspjeh ove mjere potrebno je provesti sveobuhvatnu poreznu reformu i porezni sustav učiniti pravednim, u prvom redu neoporezivanjem minimalne plaće i uvođenjem viših poreznih stopa za one s najvećim primanjima.” – komentirao je Pleše odgovor ministra Lalovca.

| Broj posjeta: 582 |

Želite li komentirati? Objava: "Pleše Lalovcu – Nakon tri godine shvatili ste da su Laburisti bili u pravu! (video)"

Imate li komentar?