O kamatama i dužničkom ropstvu (video)

Iza smjena u HPB-u stoji tajni bankarski kartel koji ga želi oslabiti zbog cijene u prodaji

Tajni bankarski kartel stoji iza smjena u vrhu Hrvatske poštanske banke, kako bi je oslabio i pojeftinio za prodaju.

Laburist Dragutin Lesar ustvrdio je, prilikom rasprave o prijedlogu zakona o kamatama da iza kadrovskih potresa u HPB-u stoji tajni kartel kojemu je cilj oslabiti tu preostalu jaku državnu banku, koja je dokazala da može dobro poslovati.

>> Fonogram saborske rasprave

„Neću ulaziti u to tko je čiji prijatelj i tko se s kime druži, ali ću otvoreno reći – smjena rukovodećeg kadra u HPB-u posljedica je utjecaja stranog tajnog bankarskog kartela u RH kako bi oslabili sve ono što se do sada saniralo, popravilo i učinilo relevantnim na financijskom tržištu Hrvatske, a to je HPB, jer je do prije 3 godine ona bila uzimana kao primjer da država ne može biti dobar gospodar, dobro rukovoditi bankom. Sada kada je jedan tim ljudi dokazao da državna banka može biti uspješna i dobra, sada se smjena, rotacija i rošade vrše u znaku isteka mandata bez rasprave o rezultatima, objave razloga i činjenica. Obzirom da novi kandidati za čelo HPB-a dolaze na prijedlog tog tajnog bankarskog kartela, samo je prvi korak ka smjeru da se stranim bankama sa tržišta makne jedina relevantna Hrvatska financijska institucija.“

A dobro je poslovala unatoč mantri koju su neki ponavljali – da država ne može biti dobar vlasnik banke ili navodnom jednostavnom činjenicom, koju je zastupao smijenjeni ministar financija Slavko Linić – da država nije bankar i da se država ne želi baviti time.

Posljednji čudni pokušaj kadroviranja je Tomislav Matija Varga. Nije bio primjeren kao kandidat za člana Uprave budući da ne ispunjava sve propisane uvjete, odlučio je NO Hrvatske poštanske banke i tako samo potvrdio karakter kadroviranja Kukuriku Vlade, koja je upravo Vargu predložila na prošloj sjednici za tu funkciju.

Ovih dana u prvi plan u medijima isplivale su informacije da je brat bliskog suradnika premijera Zorana Milanovića Siniše Varge (iz HZZO-a), kao i prijateljske veze s nekima iz kruga premijerovih “dečki iz Peperminta”.

Ipak, Nadzorni odbor banke kojim predsjeda Dražen Kobas odlučio je drukčije od Zorana Milanovića i ekipe kojoj je bitna samo politička podobnost i nepotizam – presudno je bilo formalno obrazovanje, odnosno to što Varga nema završen diplomski studij.

Najnovija smjena Čede Maletića s mjesta predsjednika uprave Hrvatske poštanske banke izazvala je čuđenje, pogotovo zbog toga što odluku o smjeni nije donijela nijedna od za to zaduženih stručnih instancija. Iako je novi šef Tomislav Vuić čovjek je s kvalitetnim referencijama iz Erstea, postavlja se pitanje je li Maletić, koji je vrhunski stručnjak, smijenjen zbog sumnje da je Linićev čovjek, ili je neki drugi razlog u pitanju, povezan s do sada neuspjelom prodajom HPB-a. (Narod.hr)

| Broj posjeta: 767 |

Želite li komentirati? Objava: "O kamatama i dužničkom ropstvu (video)"

Imate li komentar?