Novak o obrocima u školama, Lesar o Imunološkom zavodu, Milanović o populizmu i Pragu

AKTUALNIM prijepodnevom na kojemu je 39 saborskih zastupnika postavljalo pitanja premijeru Zoranu Milanoviću i ministrima, Hrvatski sabor u srijedu je počeo novu, 15. sjednicu koja će trajati do sredine prosinca, dakle do ustavne stanke. Zastupnici su utvrdili dnevni red 15. saborske sjednice na kojemu je, za sada, više od 80 točaka, među njima i paket zakona kojima se traži promjena Zakona o izborima zastupnika.

U ime Kluba Laburista pitanja su predsjedeniku Vlade postavili Mladen Novak i Dragutin Lesar.

“Ja sam dobro koncentriran i punog i praznog želuca. Nemojmo bit takvi populisti, ljudi jedu, imaju pune želuce, hrane ima dosta, ali loše hrane. Ako netko zaista nema za obrok Centar za socijalnu skrb će se pobrinuti,. Ali glavni problem je obilje loše i kalorične hrane i neposobnost da se stvari razlikuju, da se razlikuje dobro i loše. A to je stvar odgoja.”, odgovorio je Milanović zastupniku Mladenu Novaku na pitanje o gladnoj djeci u Hrvatskoj. Zastupnika laburista Novaka – koji je obraćanje premijeru počeo konstatacijom da “djeluje smireno, jer je vjerojatno doručkovao” – zanimalo je hoće li država nešto poduzeti da djeca koja su gladna, u školi dobiju obrok, ali ne po načelu da država plaća svima, pa i djeci imućnih roditelja?

“Znam da su škole u nadležnosti lokalne samouprave, no djeca su briga države”, rekao je Novak, aktualizirajući UNICEF-ov podatak kako 60 tisuća predškolaca živi ispod granice siromaštva.

“Pitajte one koji nemaju je li to populizam. Sredstava ima da se to preraspodijeli. zabranite ulaganje u parkove za dokolicu, ulaganje u ekstremno skupe eko eutomobile, u ministarske urede sa većom kvadraturom kupatila nego što je kvadratura kontejnera u Gunji”, kaže Novak.

Dragutina Lesara je zanimalo kome se pogoduje uništavanjem Imunološkog zavoda, odnosno u čiju korist Vlada dopušta da Imunološki zavod propada? “Imunološki zavod osim gospodarskog ima i javno-zdravstveni interes i tražim da mi Zoran Milanović objasni zašto on nije od strateškog interesa Vlade” na što je Milanović odgovorio: “Ne uništavamo Imunološki zavod nego radimo upravo suprotno, pokušavamo ga spasiti i naći investitora ali bez sitnih pasova sa kućnim sindikatom što neki ovdje rade nego u interesu jedne jake, važne hrvatske firme, a sve podatke o tome ćete dobiti u pisanom obliku od Ministarstva gospodarstva koje je za to nadležno.

Ovaj odgovor kao da je naljutio Lesara, koji je Milanoviću uzvratio: “Moram vas podsjetiti, prošlo je s današnjim danom 380 dana otkada je na prijedlog vaše Vlade Hrvatski sabor usvojio Zakon o strateškim investicijskim projektima. Mediji su nedavno objavili, a tada se davali velika obećanja kako će taj zakon dovesti do velikog investicijskog buma, u 380 dana, od 59 projekata 3 su uvrštena u kategoriju strateškog, ostalih 56 bit će za 18 i pol godina jer to je tempo kojim radite na provedbi toga.

Ali ono što je problem, zašto Imunološki zavod nije strateški investicijski projekt za ovu Vladu? U Europi i u svijetu nedostaje krvne plazme i skupo se plaća. Toliko minimalnu prokuženost krvi koja postoji u Hrvatskoj, a o tome vam ministar Varga može više reći je sama činjenica, sam dokaz da se ne može ministar gospodarstva igrati s Imunološkim zavodom i pokušavati ga prodat strancima.

Imunološki osim gospodarskog ima javno-zdravstveni interes. I zato bih molio da mi ne šaljete odgovor ministra gospodarstva, jer njegove sposobnosti smo vidjeli svi ove tri godine. Tražim vaš odgovor da mi objasnite zbog čega Imunološki nije strateški investicijski projekat ove Vlade.”

(Index.hr & Uredništvo)

| Broj posjeta: 593 |

Želite li komentirati? Objava: "Novak o obrocima u školama, Lesar o Imunološkom zavodu, Milanović o populizmu i Pragu"

Imate li komentar?