Novak aktualizirao aferu "Kopa Beach" i pozvao Cvitana da opomene Milanovića zbog laganja (video)

Mladen Novak: privatizacija na hrvatski način – prvo uništiš pa onda monetiziraš ili dokapitaliziraš ili jednostavno isporučiš nekom privatniku, pardon, poduzetniku

Sabor, 1. listopada — Hrvatski sabor danas raspravlja o izvješću o radu državnih odvjetništava u 2013. DORH u izvješću ističe značajan pad broja kaznenih prijava kojih je lani bilo 13 posto manje nego 2012., što tumači kao posljedicu novog Zakona o kaznenom postupku (ZKP), po kojem su neka kaznena djela dekriminalizirana i prešla u prekršajnu zonu.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan upozorava da manji broj kaznenih prijava ne znači i manji kriminalitet. ‘Zvonom na uzbunu’ nazvao je podatak da je broj kaznenih prijava protiv nepoznatog počinitelja prvi put veći od broja kaznenih prijava protiv poznatih počinitelja. Kao ‘tamnu zonu’ označio je gospodarski kriminalitet, korupciju na lokalnoj razini, te trgovanje ljudima i drogom, a najavio je da će se zbog toga uskoro sastati s ravnateljem policije.

U ime Kluba zastupnika Hrvatskih laburista Mladen Novak replicirao je Cvitanu: “Čitajući ovo izvješće došao sam do zaključka da ova Vlada ipak nije odustala, barem ne u potpunosti od outsourcinga, spin offa, in house-a ili nekog sličnog modela te će vjerojatno jedan od tih modela biti primijenjen na Državno odvjetništvo. Ionako u vladajućoj koaliciji prevladavaju zagovornici da sve treba privatizirat. Ali iskreno rečeno u ovom izvješću je na neki način popisan ili date su sugestije na koji način su se vršile privatizacije na hrvatski način. Prvo nešto uništiš pa onda to monetiziraš ili dokapitaliziraš ili jednostavno isporučiš nekom privatniku, poduzetniku pardon.”

Novak je iskoristio raspravu o izvješću za aktualiziranje afere “Kopa Beach” te pozvao Cvitana da se izjasni što se s tom aferom događa:

“20. ožujka ove godine za ovom govornicom sam spomenuo aferu Kopa beach. Tada je, to je, u pitanju je slučaj demontiranja pruge Sisak – Karlovac. Zbog nepravovremenog činjenja nestao je i most kod Petrinje koji je težak otprilike 50 t. Interesantno, nestao je preko noći. Navečer je bio, ujutro ga više nije bilo. To nije baš tako jednostavna operacija, ali šta djeca znaju šta je 50 t. Napravljena je, iskreno rečeno, stvarno nepopravljiva šteta. Iako to nije predmet ovog izvješća mene interesira što je s tim slučajem, s obzirom da je HŽ novinarima uskratio informaciju s obrazloženjem da DORH vrši istragu. Ako je DORH vršio istragu onda je to upravo dokaz da je nepravovremeno reagiranje omogućilo da se šteta drastično poveća.”

Nadalje, Novak je još jednom podsjetio i glavnog državnog odvjetnika i javnost da se premijer Milanović koristi manipulacijama kada govori da je neisplata plaća kazneno djelo, iako je potpuno jasno kako na žalost, neisplata plaća radnicima nije kazneno djelo:

“I na kraju prije nekoliko dana smo imali priliku slušati premijera ovdje u Saboru kada je govorio onu svoju omiljenu tezu da je ova Vlada uvela kaznene odredbe za neisplatu plaće radnicima. U svom izvješću, str. 36. i 37., navodite upravo to, podneseno je 133 prijave, odbačeno 115. Naime, prema stavku 3., sad citiram, ‘nema kaznenog djela iz neisplate plaće kada je do neisplate došlo zbog nemogućnosti raspolaganja financijskim sredstvima’.

Sada ja vas pitam hoćete li u skladu sa člankom 236. Kaznenog zakona pokrenuti po službenoj dužnosti postupak protiv premijera jer tu stoji da tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist, dovede nekog lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini kaznit će se kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina. Pa postavljam pitanje hoćete li postupiti u skladu sa člankom 236. ili barem upozoriti premijera neka se više ne služi sa dezinformacijama, odnosno neka prestane obmanjivati javnost, nije kazneno djelo neisplata plaća. To dobro ovdje piše, ali premijer se gotovo svakodnevno služi tom tezom.”

>> Pročitaje cijeli fonogram rasprave

| Broj posjeta: 625 |

Želite li komentirati? Objava: "Novak aktualizirao aferu "Kopa Beach" i pozvao Cvitana da opomene Milanovića zbog laganja (video)"

Imate li komentar?