Nikako da shvate – veći porezi, manja kupovna moć, manje punjenje proračuna – profitiraju samo banke, telekomi i bogati! (video)

U ime Hrvatskih laburista Dragutin Lesar danas je u raspravi o paketu poreznih zakona pošteno “oribao” Vladu koja ih je uputila u saborsku proceduru: “Vladajući su do sada dali hvalospjeve prijedlogu poreznih promjena, ali mi ćemo im tu pozlatu skinuti, a hoće li od svega na kraju ostati brončana, srebrna ili drvena medalja, vidjeti ćemo u ponedjeljak u raspravi o proračunu.” Lesar je u britkoj i konkretnoj raspravi napomenuo kako u Hrvatskoj svi osim radnika i umirovljenika porez plaćaju po željama kao nekoj poreznoj zakladi, a ne poreznoj upravi.

Povećanje PDV-a sa međustopom od 10 posto za socijalne namirnice (!?) ne garantira smanjenje njihovih cijena s jedne, i punjenja proračuna s druge strane. Laburisti predlažu da se PDV od 10 posto uvede na struju i plin zbog trošarina koje će od ulaska u EU povećati cijene energenata. Vlada opet ne razmišlja u širinu i ne prevenira novi socijalni udar na svoje građane.

>> Pročitajte fonogram rasprave

Povećanje stope poreza na dodanu vrijednost s 23% na 25% će najviše pogoditi upravo one najugroženije kojima je plaća manja od prosječne neto plaće u Hrvatskoj. Prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 5.564 kn, a 72% građana prima manju od prosječne plaće. Radnik s dvoje djece, koji je prema sadašnjem poreznom modelu primao neto plaću od 3.200 kn i dalje će prema novom poreznom modelu primati plaću od 3.200 kn neto, a troškovi potrošnje će mu porasti zbog povećanog PDV-a.

Također, Lesar pojašnjava kako će ovakva porezna politika prisiliti lokalnu i regionalnu samoupravu na povećanje cijena vrtića, komunalnih doprinosa ili ih natjerati na nova dugotrajna zaduženja, što će se sve na kraju opet prelomiti na leđima (novčanicima) građanki i građana.

>>> Detaljnije o komentarima Hrvatskih laburista na prijedloge poreznih zakona potražite ovdje

Pogledajte i poslušajte video, bolja pojašnjenja porezne politike nećete pronaći:

| Broj posjeta: 1.421 |

2 komentara u "Nikako da shvate – veći porezi, manja kupovna moć, manje punjenje proračuna – profitiraju samo banke, telekomi i bogati! (video)"

  1. Povećanje PDV-a sa 22% na 23% prošle Vlade bio je harač, opće zgražanje medija i oporbe. Izmjene ZOR-a u jednom članku! izazvale su 700.000 potpisa za referendum, spontane, dakako, facebook prosvjede i poziv za prijevremene izbore. Kakve strahote bivše vlasti! Sada se povećanje PDV-a na 25% veliča kao nešto jako duboko i mudro, jer to nije povećenje ili nedaj Bože, harač. To je mini porezna reforma, čuvanje kreditnog rejtinga! Sada nema ništa logičnije niti mudrije, nego ići u promjene Zakona o radu. Kada ovi na vlasti sada rade još gore stvari i kada jedu iz tanjura po kojem su prije pljuvali, tada mi smrtnici sa običnim, prosječnim, moždanim vijugama ne možemo pojmiti kompleksnost državnog proračuna i čudesnih vladinih poteza. Ovo je neprobavljivo!

  2. APSOLUTNO STE U PRAVU, BOLJA POJAŠNJENJA POREZNE POLITIKE NEMOGUĆE JE NAĆI!!
    LESAR I HRVATSKI LABURISTI OSTAJU DOSLJEDNI I JEDINI KOJIMA JE STVARNO STALO DO BOLJE EGZISTENCIJE LJUDI OVE NAŠE DRŽAVE.ŠTETA ŠTO JE U SABORU SAMO 6 LABURISTA, ŠTETA ŠTO NAS NEMA 46!!!!

Imate li komentar?