Nelegalni objekti i ovrhe (video)

Danas je u Saboru održana rasprava na temu prijedloga Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Laburisti smatraju kako nije pravedno ozakoniti bezakonje odnosno onima koji su kršili zakon i ilegalno gradili dopustiti da danas sve te građevine legaliziraju.

– To je čisti salto morale, ocjenjuje Branko Vukšić.

Državu optužuje da je krivac za ovaj građevnski kaos jer je dozvolila gradnju u nacionalnim parkovima, zaštićenom obalnom pojasu…

– Jedni su bespravno gradili zbog profita, a druge je natjerala muka. Ponukala ih je korumpirana država. Kako je mogla srušiti sirotinji na Kozari boku kad je moćnicima dozvolila gradnju na samoj obali, naglašava. Upozorava kako je primjerice, u nacionalnom parku Kornati bespravno izgrađeno 800 objekata.

– To je 800 kulturocida i ekocida. A sada će vlast dopustiti da se grijesi devastacije pokaju na rate, istaknuo je Vukšić kojeg je zanimalo što će biti s onim bespravnim graditeljima koji ne podnesu zahtjev za legalizaciju.

– Hoće li država priznati još jedan poraz, pitaju Laburisti.

Jučer pak je u Saboru, osim o prijedlogu Zakona o HRT-u također održana i objedinjena rasprava o prijedlogu Zakona o ovršnom zakonu i Zakonu o javnim ovršiteljima. Na tu je temu stavove kluba iznio Dragutin Lesar:

| Broj posjeta: 1.368 |

1 komentar u "Nelegalni objekti i ovrhe (video)"

 1. U nelegalno izgr. objektima život bi trebao biti skuplji nego u legalno izgr. objektima.
  Dakle, ukoliko ne poštujete zakon, tada doživotno sve pristojbe plaćate 25% više (odvoz smeća, odvodnja, voda, struja, doprinosi za ekologiju…).
  Nadalje, dok god postoji ijedan takav objekt, potrebno je imati posebnu mjesečnu naknadu, za bespravne graditelje, a za: uređenje okoliša, zelenih površina, dječjih igrališta, autobusnih stanica, organizirani odvoz smeća…
  Nadalje, [b]objekt izgradjen kršenjem zakona, ne može se prodati niti dati u nasljedstvo[/b].
  To znaci da sadašnji vlasnik može u njemu živjeti do smrti, nakon čega se objekt ruši.
  Ukoliko sadašnji vlasnik želi dodatno kršiti zakon, dodatnom gradnjom, objekt se treba srušiti odmah. Tako bi problem nekretnina onih koji krše zakon bio brzo rješen. A nekretnina bi donosila dobit lokalnoj samoupravi odmah, svaki mjesec.
  Djeca onih koji su gradili kršenjem zakona, a i svi ostali mladi naraštaji, dobro bi znali da se
  takva gradnja ne isplati nikome.
  Bolje je biti podstanar nego ‘vlasnik’ nekretnine koja ne smije postojati. Nadalje, svi iznajmljivači stanova u Zagrebu i dr. gradovima (npr. tamo gdje je puno studenata) također bi trebali puniti blagajne plaćanjem poreza na dobit ostvarenu iznajmljivanjem. Nisu samo nekretnine u Dalmaciji vrijedne. Ako netko tvrdi da su ostale bespravno izgrađene nekretnine manje vrijedne svojim vlasnicima, neka ih se odmah srusi.
  Red se uvede lako, ako gaželimo uvesti!
  Što kaže ministar O.M. o projektu UREĐENA ZEMLJA?
  Kada ću u Zagrebu moći dobiti vlasnički list za kuću koju imam na Visu (bez odlaska na Vis)?
  Otplaćuju li već porezni obveznici kredit za ZIS (zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra) koji postoji ali se ne koristi?
  Zašto se ne koristi?
  Zašto se novi, suvremeni IS ne može koristiti?
  Je li se obavillo sve što se trebalo obaviti da bi se taj novi IS mogao pustiti u rad?
  Ako se nešto nije obavilo (usklađivanje podataka u ZK i katastarskim uredima), zašto je tome tako?
  Je li se to trebalo obaviti [b]prije[/b] nego je novi IS napravljen? Je li potrošen novac koji je namjenjen usklađivanju podataka? Koliko novaca je potrošeno? Jesu li u pitanju nepovratna sredstva???

  LP, Justina

Imate li komentar?