Nansi Tireli o suzbijanju zlouporabe droga (video)

ZAGREB – Sabor zasjedanje nastavlja raspravom o Izvješću o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga za prošlu godinu, te o prijedlogu Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga od 2012. do 2017. U ime Kluba zastupnika Hrvatskih laburista Nansi Tireli upozorila je na vrlo dostupnu i jeftinu drogu komercijalnog naziva “Magic Dragon”.

– Tu novu drogu reklamiraju i neki zagrebački noćni klubovi i kafići koji gostima otvoreno nude uživanje u toj legalnoj drogi, da je tako nazovemo, u obiteljskoj atmosferi kluba. Inače, može se legalno kupiti za 99 kuna. Riječ je mješavini suhog egzotičnog bilja koju u kombinaciji s duhanom kako drogu puši sve više mladih u Hrvatskoj. Paketići tog suhog bilja s deklaracijom osvježivača prostora posve se legalno prodaju, a mogu se, nažalost, naručiti i putem interneta – rekla je Nansi Tireli te upozorila da se na području Zagreba Magic Dragon može naručiti s dostavom!

– Razne mješavine biljaka koje se prodaju kao sredstvo za aromatizaciju prostora mladi puše jer imaju učinak istovjetan kanabisu. Neke zemlje EU zabranile su take proizvode, a s pojavom novih psihoaktivnih tvari upoznat je i Ured za suzbijanje zlouprabe opojnih droga. Umjesto da zabrane, oni su samo idali naputak javnosti da se upozori na njene štetne učinke – rekla je Tireli i zaključila: – Policija je, dakle, nemoćna jer proizvod ne sadrži tvari koje se nalaze na popisu opojnih droga, pa nema ni osnove za daljnjepostupanje. A Njemačka, Austrija, Luxemburg i Francuska te su tzv. spice proizvode već stavili pod zakonsku kontrolu zbog potencijalnih zdravstvenih rizika.

Lani je u Hrvatskoj od ovisnosti o opojnim drogama liječeno 7.665 osoba, od kojih je 15 posto na liječenju bilo prvi put, stoji u lanjskom izvješću.

Ukupan broj liječenih ovisnika povećan je za 1,5 posto, a udio novih osoba u sustavu liječenja ovisnika nastavio se smanjivati. Po MUP-ovoj statistici, lani je za zlouporabu opojnih droga kazneno prijavljeno 5.715, a njih 2.295 prekršajno.

Po stopi liječenih ovisnika prednjače Istarska i Zadarska županija te Grad Zagreb, a iznad prosjeka od 250 liječenih na 100.000 stanovnika su sve primorske županije te Varaždin.

Izvor: http://www.jutarnji.hr/u-saboru-o-nacionalnoj-strategiji-i-akcijskom-planu-suzbijanja-zloupotrebe-droga—moramo-smanjiti-dostupnost-droga-na-svim-razinama-/1062039/

| Broj posjeta: 913 |

Želite li komentirati? Objava: "Nansi Tireli o suzbijanju zlouporabe droga (video)"

Imate li komentar?