Na HRT-u nema slučajnog kaosa! (video)

Danas se u Saboru raspravlja o izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u.

Prije početka saborske rasprave o izmjenama zakona o HRT-u, prema kojima bi glavnog ravnatelja birao Sabor, a on glavne urednike radija i televizije, pobunili su se Hrvatski laburisti, jer njihov prijedlog izmjena istog zakona nije uvršten na dnevni red.

Saborska sjednica započela je desetominutnom stankom na zahtjev Laburista. Šef kluba Dragutin Lesar zatražio je od predsjedavajućeg Josipa Leke da se na dnevni red uvrsti i njihov prijedlog Zakona o HRT-u te da se raspravi danas zajedno s Vladinim. Leko mu to nije dopustio.

“Takva mogućnost postoji. Tražim da se naš prijedlog Zakona uvrsti u dnevni red ove sjednice”, rekao je Lesar, a Leko mu je odmah odgovorio: “Jeste li bili u sabornici kada smo utvrđivali dnevni red kojeg danas imamo? Bili ste. Bilo je logično da tada zamolite predsjednika Sabora i Sabor da vašu primjedbu i vaš prijedlog uzme u obzir. Sada imamo utvrđeni dnevni red i molim da raspravljamo i odlučujemo po dnevnom redu”, odgovorio je potpredsjednik Sabora.

Inače, Laburisti su svoj prijedlog zakona poslali još u travnju, dok je Vlada to učinila u lipnju. “Iz današnje situacije jasno je da SDP nema političke petlje na dnevni red uvrstiti prijedlog Hrvatskih laburista”, završno je prokomentirao Lesar:

Da vladajući bojkotiraju oporbene prijedloge složili su se i HDZ i HDSSB.

U nastavku sjednice u ime kluba Hrvatskih laburista mišljenje o ovom prijedlogu Zakona o HRT-u dao je zastupnik Branko Vukšić, čija je rasprava također izazvala zanimljivu polemiku. Donosimo video rasprave:

– HTV je uvijek služio stranci na vlasti, a s druge strane upuštao se u utrku sa komercijalnim televizijama. Javni sadržaj je malo koga zanimao – ocjenjuje Vukšić. Na HTV-u se, upozorava, nad onima koji su ukazali na korupciju provodi teror – ukidaju im se emisije ili ih se prisiljava da se povinuju.

– Postoji na HTV sitni i krupni lopovluk. Talentiranima se odrubljuje glava. Poslušnost je najbolja karakteristika na HRT-u – kaže Vukšić. Na HTV-u, dodaje, vladaju moćnici – podzemni i nadzemni.

– HTV je odgovarao za sliku Ive Sanadera. Tok novca nije nitko kontrolirao pa ga je preuzela grupa oko Europskog doma. Zna to i policija, ali ih je kada su htjeli nešto poduzeli politika vraćala – tvrdi. Za Vukšića nema dvojbe:

– HRT-om danas vladaju klanovi – mafijaški, politički, novinarski. Oni stvaraju crne liste koje se formiraju na sastancima, ručkovima – ističe. Kao primjer spomenuo je slučaj Holy.

– HTV razotkriva aferu Holy. Kako? Tako što ju dan prije saznaje PR agentica Radimira Čačića – upozorava. Na HTV-u se, optužuje Vukšić, emisije i filmovi kupuju po napuhanim cijenama.

– Uništen je dramski, obrazovani program, a informativni je starmal, negledljivo dosadan i pun osobnog animoziteta Uprave prema kritičarima. To Programsko vijeće ne vidi – naglašava Vukšić. Stoga smatra da sve treba mijenjati, ali ne na način kakav predlaže Vlada.

– Prijedlog Vlade je tvrdi iznjedrila politika koja HRT tretira kao propalu tvornicu rublja. Ovaj prijedlog je komesarski, vraća nas u 70-e kada je o svemu odlučivala politika. Jer politika odnosno većina u Saboru će na zapovijed Vlade izabrati glavnog ravnatelja koji onda postavlja glavne urednike, po nalogu politike. To je ukidanje demokracije i slobodnog novinarstva. Takve ovlasti nema niti predsjednik države niti premijer, ali čak niti prvi potpredsjednik – ironičan je bio Vukšić. Vladin prijedlog će, zaključio je, ukinuti novinarske slobode na HRT-u.

Na HRT-u nema slučajnog kaosa

U pojedinačnoj su raspravi svoje stavove o prijedlogu ovog zakona također iznijeli zastupnici Dragutin Lesar, Branko vukšić te zastupnica Nansi Tireli:

Izvor: Index.hr, Jutarnji list & uredništvo

| Broj posjeta: 978 |

Želite li komentirati? Objava: "Na HRT-u nema slučajnog kaosa! (video)"

Imate li komentar?