Medicinski pomognuta oplodnja (video)

Danas je u Saboru održana rasprava o prijedlogu Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, a u ime kluba Hrvatskih laburista stavove je iznijela zastupnica Nansi Tireli. Kako se radi o u javnosti prepoznatoj, ali i osjetljivoj temi, Tireli je upozorila na niz ograničenja u odredbama zakona. Primjerice, pita se zašto treba čekati da prođe 5 godina, tijekom čega su zameci na teret državnog proračuna, da bi tek tada roditelji imali pravo odlučiti žele li zametke donirati ili ne.

Laburisti upozoravaju da postoje, u prijedlogu zakona, ograničenja kojima se dovodi u pitanje i njegova ustavnost. Naime, članak 16. Ustava gdje govori o slobodama i pravima kaže da se sloboda i prava mogu ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi te pravni poredak, javni moral i zdravlje. Svako ograničavanje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju.

Također, postoje odredbe kojima se umjesto medicinskih uvode financijske restrikcije i socijalno raslojavanje, te će se na taj način stvoriti značajan dio populacije koja neće dobiti optimalno i potpuno liječenje jer će doći u situaciju da si jednostavno nastavak liječenja neće moći sama financijski osigurati.

Kompletan fonogram (raspravu) zastupnice Tireli možete preuzeti >>> ovdje, ili pregledati video u kojem je Tireli u uvodu rasprave iznijela i stavove Odbora za ravnopravnost spolova.

— Uredništvo

| Broj posjeta: 1.108 |

Želite li komentirati? Objava: "Medicinski pomognuta oplodnja (video)"

Imate li komentar?