Lesar Vrdoljaku: Ovo nije Strategija, ovo nije hrvatski new deal, ovo je popis državnih želja koje bi netko drugi trebao napraviti (video)

Sabor, 16. listopada — Saborska oporba danas se žestoko obrušila na Industrijsku strategiju od 2014. do 2020. koju je predstavio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak poručujući mu kako se aktualno stanje u industriji ne popravlja strategijom, a bilo je i prozivki da je nepripremljen došao pred zastupnike.

U ime Kluba Laburista Dragutin Lesar je istaknuo: “Koje poruke strategija daje? Kupovna nam moć ili domaća potražnja ovisi o kreditnim aktivnostima banaka, a ne o povećanju dohotka, to piše u strategiji. I točno je da je domaća proizvodnja pala dijelom i zbog pada kupovne moći.

Izvodi se zaključak da će i nadalje kupovna moć u Hrvatskoj padati i više ovisiti o kreditnim aktivnostima banaka nego povećanju dohotka i zbog toga se hrvatska industrija mora okrenuti izvozu, to je zaključak ove strategije.

Da li smo u izvoznoj politici samostalni? Nismo jer da jesmo onda primjerice izgradnje 70 patrolnih čamaca koje je hrvatska brodogradnja mogla izvesti bi bila realizirana i bili prodali, a ne bi nam bio zabranjen izvoz tih patrolnih čamaca (koje su kasnije usput budi rečeno, Amerikanci preko Francuske izveli u tu državu) i ne bi recimo danas problematizirali možemo li tramvaje u kojima je 20 kompjutera prodavati državama koje su nepoželjne EU ili američkoj politici. Tako da i kod izvoza nisam siguran da Hrvatska sama odlučuje što, kome i pod kojim uvjetima može prodavati.”

“Ovo nije Strategija, ovo nije hrvatski new deal, ovo je popis državnih želja koje bi netko drugi trebao napraviti”, zaključio je laburist Dragutin Lesar.

| Broj posjeta: 445 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar Vrdoljaku: Ovo nije Strategija, ovo nije hrvatski new deal, ovo je popis državnih želja koje bi netko drugi trebao napraviti (video)"

Imate li komentar?