Lesar tražio Josipovićevo pismo (video)

Sabor, 15. listopada — LABURIST Dragutin Lesar zatražio je na početku sjednice da se obrati Saboru, a vezano uz pismo predsjednika Ive Josipovića predsjedniku Sabora Josipu Leki. Uz njega to je zatražilo još petero zastupnika koji su potom od Leke zatražili da zastupnici dobiju na uvid pismo kao i da o tome raspravlja Sabor, a ne predsjedništvo.

Dragutin Lesar rekao je da u Saboru postoje tri zakonska prijedloga na temu promjena izbornog zakonodavstva te da nema potrebe da o prijedlogu Josipovića raspravlja Predsjedništvo već da Sabor o svemu otvori raspravu. Zatražio je i da se zastupnicima pismo da na uvid.

“Mislim da imamo pravo znati cjeloviti sadržaj pisma koje po meni nije privatno nego službeno, i ako se predsjednik Republike obraća drugom predstavniku institucije, predsjedniku Sabora, da to ne može ostati samo između njih dvoje i da svi zastupnici imaju pravo dobiti na uvid sadržaj toga pisma.”

Ako je točno da je naglasak na tom pismu stavljen na izborni sustav i preferencijalno glasovanje, a da bi vidjeli postoji li konsenzus o tome, način je da se rasprava počne otvarati na radnim tijelima.

“Tim više što je premijer Milanović, nakon što u ladicama ima tri zahtjeva za očitovanje i davanje mišljenja, javno nastupao i govorio o uvođenju preferencijalnog glasovanja, a nije ispunio svoju obavezu da na dnevni red sjednice Vlade stavi točke davanja mišljenja na oporbene prijedloge.”

Lesarov prijedlog podržao je i HDSSB. Josip Salapić rekao je da je pritisak prevelik, da se on ne očituje u Inicijativi “U ime obitelji”, koja prema njegovom mišljenju nije sakupila dovoljan broj potpisa, ali da ipak 380 tisuća ljudi i njihovi potpisi govore da se nešto treba promijeniti.

“A svi oni koji se boje biti na listi iz razloga, imaju li po anketama popularnost veliku ili nemaju nikakvu popularnost, predlažemo da se stave na zadnje mjesto pa onda jedan glas ako daju sami sebi, bit će dovoljan za uspjeh i ne moraju se bojati onoga ispred sebe.”

| Broj posjeta: 419 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar tražio Josipovićevo pismo (video)"

Imate li komentar?