Lesar protiv Hajdaš-Dončića: B-model monetizacije je davanje autocesta na neogračeni rok (video)

LABURIST Dragutin Lesar žestoko se danas obrušio na ministra Sinišu Hajdaš Dončića koji je rekao da ukoliko se ne provede monetizacija autocesta po planu B neće biti novaca za isplatu mirovina i plaća. Lesar smatra kako je izjava ministra pokušaj zastrašivanja lomljenja otpora građana koji su tražili referendum o sudbini autocesta i političkih oponenata koji su također iskazali protivljenje takvom modelu.

Koncesije imaju vremenski rok, model B monetizacije – nema

“To je i zlouporaba dužnosti i autoriteta ministra, člana Vlade. Slanje takvih poruka je neodgovorno ponašanje, nedopustivo i neprihvatljivo. Svi bi mi u Hrvatskoj trebali biti taoci njegove sujete, arogancije i taštine koju iskazuje u svojem svakom javnom nastupu kada tvrdi da je jedini i najpametniji znalac u gospodarenju autocestama”, tvrdi Lesar na svom službenom Facebook profilu podsjećajući na odluku Ustavnog suda koji je obvezao Vladu ako bi u buduće činila isti ili bitno sličan posao monetizaciji autocesta to može napraviti samo posebnim zakonom koji je također podložan referendumskog odlučivanju.

“Model B kako ga on prezentira je prodaja HAC-ONC-a. Zbog suštine to je bitno sličan posao pokušaju monetizacije. HAC-ONC za sada ima održavanje autocesta i naplatu. Vrijednost temeljnog kapitala HAC-ONC-a je 100 milijuna kuna i oni godišnje uprihoduju oko 900 milijuna usluga koje rade za HAC i kako sada nešto što vrijedi 100 milijuna prodati za milijardu i 200 koliko su rekli da bi željeli dobiti. Tako da HAC-ONC-u daju prava upravljanja i gospodarskog iskorištavanja autocesta ali zauvijek. Model koncesija imao je određeni vremenski rok, a ovaj model predviđa vječno davanje upravljanja i gospodarskog iskorištavanja autocesta. I zbog toga tvrdim da se radi o bitno istom pravnom poslu kao i onaj njegov famozni model ili varijanta A”, tvrdi Lesar čudeći se zašto baš milijardu i 200 kuna. Naime, ministar o tome ne govori.

Štetni ugovori s bankama

“Zato što autocesta Rijeka – Zagreb ima milijardu i 200 milijuna kredita uz klauzulu mogućnosti jednokratne naplate od strane banaka ako dođe do statusnih promjena ARZ-a. Tko? Kada i zašto je potpisivao takve ugovore? To ministar mora objasniti. I još nešto. Ako samo i jedna banka od kreditora iskoristi tu klauzulu i napravi jednokratnu naplatu kredita tada to isto moraju učiniti i sve ostale banke, kreditori ARZ-a. I u tome očito leži tajna toga modela B”, naglasio je Lesar dodajući da ministar ne zna koliko ima agencija sa zaposlenima, koliko ima zaposlenih i godišnjim proračunima u svojem resoru te da ne zna ništa ni o naknadama za poslovne prostore koje koristi.

Ministar ne zna koliko je novaca za vrijeme njegovog mandata prolupano unutar Hrvatskih željeznica njegovim odlukama, tvrdi Lesar, dodajući da ga sve to spriječava da zastrašuje narod.

Premijer se mora očitovati zbog zastrašivanja

“I upravo zbog takvog uznemiravanja javnosti, plašenja, strašenja, dovođenja u neizvjesnost ne samo umirovljenika nego svih onih koji smatraju da imaju pravo odlučivati o tako važnom modelu mora se o tome očitovati predsjednik Vlade, potvrditi ili demantirati stav ministra koji je to javno iznio”, zaključio je Lesar na kraju.

Izvor: http://www.index.hr/vijesti/clanak/lesar-protiv-hajdas-doncica–b-model–monetizacije-je-davanje-autocesta-na-neograceni-rok-/817183.aspx

| Broj posjeta: 394 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar protiv Hajdaš-Dončića: B-model monetizacije je davanje autocesta na neogračeni rok (video)"

Imate li komentar?