Lesar: Promijeniti jako lošu referendumsku regulativu u Ustavu i zakonu (video)

Govoreći u ime Kluba zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada Dragutin Lesar upozorio je kako osim inicijative vladajućih za ustavnim promjenama, na tu temu postoji i građanska inicijativa iza koje stoji više od 600 tisuća potpisa građana. Zatražio je stoga da se o tom dvjema inicijativama u Saboru raspravlja paralelno, slagali se sa sadržajem građanske inicijative ili ne, jer je dužnost zastupnika braniti ustavno pravo građana na referendumsko odlučivanje i olakšati proces neposredne demokracije.

Lesar je ustvrdio kako se te dvije inicijative različito tumače zato što je u Ustavu, te Zakonu o referendumu i Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu regulativa referenduma jako loše riješena. Podsjetio je i na obavezu Sabora iz listopada 2010. godine da donese novi Zakon o referendumu koja do danas nije ispunjena, zbog čega je i došlo do postojećih dvojbi i problema. Osvrnuo se i na prijedlog vladajućih da se Ustavom ukine zastara za teška ubojstva, uz argumentaciju da se time šalje poruka pravednosti, Lesar je zapitao zašto se ne bi poslala poruka pravednosti da nijedno uzimanje života ne zastarijeva, neovisno o tome kada je počinjeno i iz kojih pobuda. Vladajuće je pozvao i da razmisle o tome šalje li se time poruka da je, primjerice, kazneno djelo zlostavljanja, seksualnog i svakog drugog oblika teškog zlostavljanja djece je manje društveno zlo pa može ići u zastaru za razliku od predloženog teškog ubojstva.

Predložio je da se u daljnjoj fazi ustavnih promjena otvori rasprava o članku 87. Ustava koji regulira referendumsko odlučivanje, te paralelno o novom Zakonu o referendumu i izmjenama Zakona o Ustavnom sudu u onom dijelu koji utvrđuje ovlasti Ustavnog suda o prosuđivanju ustavnosti referendumske inicijative, ali i jasno definira kada i na koji način koje teme pod kojim uvjetima mogu biti predmet građanskog odlučivanja na referendumu. Nadalje, predložio je i da ustavne promjene stupe na snagu isti dan kada i Zakon o europskom uhidbenom nalogu kako bi se otklonile sve dvojbe koji su i čiji motivi, razlozi i pobude zašto se baš sada na ovakav način ide s ustavnim promjenama, i to u vrlo kratkom vremenu.

>> Fonogram – Prijedlog odluke o pristupanju promjeni Ustava Republike Hrvatske, s Prijedlogom nacrta promjene Ustava Republike Hrvatske

| Broj posjeta: 814 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar: Promijeniti jako lošu referendumsku regulativu u Ustavu i zakonu (video)"

Imate li komentar?