Lesar: primjenu dvojezičnosti u Vukovaru odgoditi zakonom (video)

ZAGREB, 9. srpnja 2015. (Hina) – Laburist Dragutin Lesar predložio je u četvrtak da se zakonom utvrdi odgoda primjene prava na ravnopravnu službenu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru.

Lesar je to rekao u saborskoj raspravi o izmjenama dvaju zakona koje bi trebale omogućiti raspuštanje predstavničkih tijela koja lokalnim statutima ne propišu dvojezičnost u sredinama u kojima neka manjina čini više od trećine ukupnog stanovništva.

Lesar priziva dvotrećinsku većinu

Pozvao je na dogovor među strankama kako bi se postigla dvotrećinska većina potrebna da bi se Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina izmijenio u skladu s odlukom Ustavnog suda.

Ocijenio je kako je primjenu zakonskih odredbi nemoguće odgađati saborskim zaključkom koji je predložio dio oporbenih stranaka.

“Odgodu s točno određenim rokom, kao što to upućuje u svojoj odluci Ustavni sud, može učiniti samo Hrvatski Sabor odredbom u zakonu”, upozorio je.

Raspuštanje vijeća koja ne primijene prava nacionalnih manjina Lesar smatra rigoroznom mjerom, a predlaže da se, umjesto toga, “koristi institut višeg nadležnog tijela u dva stupnja”.

Smatra i da bi za prilagođavanje statuta lokalnim predstavničkim tijelima trebalo dati rok od šest, umjesto tri mjeseca.

Lesar je uvjeren da će rasprava o Vladinim prijedlozima u drugom čitanju proći u tolerantnijoj atmosferi ako vukovarsko Gradsko vijeće izmijeni gradski statut kako zahtijeva Ustavni sud i propiše na kojim će se područjima grada postaviti ploče s dvojezičnim natpisima.

| Broj posjeta: 365 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar: primjenu dvojezičnosti u Vukovaru odgoditi zakonom (video)"

Imate li komentar?