Lesar oštro napao Grčića – promjene Zakona o strateškim investicijama paravan su za prodaju Hrvatskih autocesta! (video)

Sabor, 10. prosinca – U raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o strateškim investicijskim projektima RH Laburist Dragutin Lesar oštro je napao Vladu i ministra Branka Grčića ustrdivši kako se pravi razlog promjene ovog Zakona krije u prodaji Hrvatskih autocesta:

“Ova izmjena Zakona radi se zbog Hrvatskih autocesta i mogućnosti davanja u monetizaciju, jer Vlada je tek sada shvatila da Hrvatske autoceste nisu u zemljišnjim knjigama u cijelosti upisane u vlasništvo Republike Hrvatske, neke dionice uopće, i da nema ove izmjene Zakona monetizacija ne bi po zakonu uopće bila moguća.”

“To je prvi razlog izmjene zakona. Drugi je, da investitor u roku 60 dana nakon proglašenja projekta strateškim investicijskim projektom državi da mjenicu, zadužnicu, dokaz o osiguranim financijskim sredstvima – u visini najmanje 10% ukupne vrijednosti projekta u što uključuje i bankarsku garanciju ili depozit na rok od 9 mjeseci. To je drugi razlog promjene ovog zakona gdje se očito pod pritiskom i ucjenama nekih investitora Hrvatska popustila i prihvatila da je bankarska garancija zadužnica, mjenica ili depozit samo 10% i samo na rok od 9 mjeseci dovoljno da dobije status strateškog investicijskog projekta. Sve ostale promjene koje su u zakonu su napisane naprosto zato da sakriju ova 2 razloga” – zaključuje Lesar.

U raspravi je Lesar problematizirao i odnos Vlade prema Saboru i zastupnicima, dajući primjer o tajnosti projekata.

“Osam projekta spremno je na upućivanje na povjerenstvo. Koliko dugo čekaju da se upute na povjerenstvo u službenom odgovoru nažalost nije pisalo, kako dugo su već spremni a 19 u fazi administrativne provjere. To je ukupno 32. Dakle, u godinu i nešto dana 32 projekta su bila obrađivana, od toga 3 završena. Što znamo o ovih 8+19? Ništa. Dopunsko sam tražio informaciju o tim projektima i dobio odgovor da je to tajna. Tajna je. Kao saborski zastupnik o tome ne smijem znati apsolutno ništa. Ali, moram podržati izmjene zakona jer je procedura kriva zato što Vlada nije bila brža. Dobro. Tajni projekti i moram glasati za izmjenu zakona i onda će ti tajni projekti o kojima nikakve informacije ne možemo dobiti biti provedeni.”

Također, Lesar je Grčiću zamjerio i što probleme oko rasprave Zakona o strateškim investicijskim projektima prebacuje s Vlade na Sabor, što je nazvao neozbiljnim.

Podsjetio je Lesar kako je 18. kolovoza ove godine na upit novinara zašto ovaj zakon ne daje više rezultata, potpredsjednik Vlade Grčić rekao da su u Vladi uočili određene nedostatke tog zakona, na što je Grčić odgovorio: “Ne možete to promijeniti ako Sabor dva mjeseca ne zasjeda. Ne možete, nema šanse, dakle moramo čekati da Sabor profunkcionira i imat ćemo sve spremno, zapravo imamo već sada”.

“Dakle, 18. kolovoza ove godine potpredsjednik Grčić je rekao da imaju spremne izmjene zakona, a da ga ne mogu promijeniti jer Sabor ne zasjeda. Pogledajte datum na prijedlogu zakona kada je Vlada prijedlog zakona uputila u proceduru – 26. studenog. Pa što su od 18. kolovoza do 26. studenog radili? Tako dugo je putovao prijedlog zakona iz Vlade u Sabor?

Sabor je bio spreman za raspravljati taj zakon u rujnu, sada smo u prosincu mjesecu, dakle u kolovozu potpredsjednik Grčić veli da je Vlada vezanih ruku jer Sabor na zasjeda i ne mogu promijeniti zakon.

Meni je žao što potpredsjednika Grčića nema ovdje, ali dajte tom čovjeku recite neka daje ozbiljnije izjave i neka probleme koji su sami izazvali ne pripisuje Saboru” – oštro je zatražio Lesar.

Osvrnuo se Lesar i na još jedan veliki problem – strane investicije izvan EU:

“Imamo još jedan problem da su u Hrvatsku dobrodošli investitori prvenstveno sa područja Europske unije. Oni izvan Europske unije malo teže prolaze. Ima li zainteresiranih investitora u Hrvatskoj, primjerice iz Irana? Ima li investitora iz Katara, Kine, Kazahstana? Ima. A koga moramo prvo pitati ili čiji blagoslov prvo moramo dobiti kada bi ti investitori ulazili u Hrvatsku? Čiji je to blagoslov potreban? Europske unije? Nekoga, neke sive eminencije, nekih naših strateških partnera koji izuzetno velikim diplomatskim pritiscima Hrvatskoj ne dozvoljavaju da primaju investitore ako postoje neki drugi interesi?”

“Tako su prije 2, 3 tjedna diplomati jedne strane države dolazili u Sabor na razgovore kada su čuli o mogućnosti ulaska ozbiljnih investitora iz Irana u Hrvatsku. I strašno ih je interesiralo što je na tim razgovorima bilo rečeno. To je naša žalosna činjenica.”

| Broj posjeta: 784 |

1 komentar u "Lesar oštro napao Grčića – promjene Zakona o strateškim investicijama paravan su za prodaju Hrvatskih autocesta! (video)"

  1. Nije prvi puta da se inicijative s Hrvatske strane
    van EU promatraju povećalom i preko svojih kanala
    tumaće proizvoljno uz pomoć naših veleposlanstava.
    Na taj način teško se uspostavljaju veze bez da se pita starijeg brata u ovom slučaju EU. I kod gradnji energetskih postrojenja i kod isušivanja bara i vađenja šljunka i pijeska mora se pitati! Da smo produbili korita rijeka možda takovih poplava i šteta ne bi bilo. Ovako ekološki standardi se primjenjuju na našu štetu bez NAKNADE a mi ispaštamo.Kod Plomina tipičan je primijer jer tko
    danas troši ugljen a bavi se turizmom?

Imate li komentar?