Lesar: Netko će se obogatiti na poplavama. Već u distribuciji hrane bilo je napravilnosti, a zamislite tek kad krene obnova kuća (video)

I u ovoj tragediji bilo je i bit će onih koji će se obogatiti i koji će zloupotrijebiti zakon. Crveni križ je već počeo upozoravati da u distribuciji hrane ima nepravilnosti, a zamislite tek kad krene obnova zgrada, kuća, tvornica i javnih zgrada

Saborski zastupnici složni su kako treba učiniti sve da se pomogne stanovništvu na poplavljenim područjima, no iz oporbenih redova danas su stizala upozorenja kako je za to potreban bolji i provediviji zakon od predloženog zakona o saniranju katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije.

U ime Kluba Hrvatskih laburista govorio je Dragutin Lesar koji je rekao da se nada da će i u Hrvatskoj biti shvaćeno da se obrana od poplave ne vodi gradnjom nasipa uz rijeke. Nada se i da je shvaćeno da je potrebna brža koordinacija lokalne i državne krizne vlasti jer je po njegovom sudu zakašnjela intervencija formiranja državnog križnog stožera.

‘Stekli smo i iskustvo da smo država koja naplaćuje PDV na donaciju kada fizička iili pravna osoba želi pomoći poplavljenim područjima. Nekidan smo doznali da naplaćujemo PDV i kad netko želi pomoći u razminiranju’, rekao je Lesar i dodao da je njegov prijedlog da sve donacije koje se odnose na pomoć u otklanjanje stanja katastrofe u bilo kojem obliku moraju biti oslobođenje poreza na dodanu vrijednost.

‘Ovo je prilika i da se riješi kako će država koristiti imovinu oduzetu u postupcima oduzimanja protuzakonito stečene imovine. ‘Ovo je idelana prilika da se kompletna imovina oduzeta kriminalcima preusmjeri na sanaciju posljedica poplave’, rekao je Lesar.

‘I u ovoj tragediji bilo je onih koji će se obogatiti, koji će krasti. Zloupotrijebiti činjenicu da neće biti dovoljnog nadzora’, nastavio je i dodao da ne može država nadzirati samu sebe. Ne misli da će krasti krajnje korisnici.

‘Mislim da bi ovo stanje morali iskoristiti da nakon ovog posebnog zakona Vlada Saboru predloži Zakon trajne vrijednosti koji bi omogućio da u slučaju katastrofa svi koji je prožive imaju štetu, imaju ista prava’, predložio je Lesar.

Replicirao mu je Damir Rimac rekavši da se može složiti oko tvrdnje da će netko iskoristiti priliku da se obogati jer postoje ljudske zvijeri koje kradu pomoć, ali i da krivo govori kada napominje situaciju u Međimurskoj i Brodsko-posavskoj županiji jer tamo nije proglašena katastrofa. ‘Za vašu informaciju o izradi je novi zakon o elementarnim nepogodama’, rekao je i zaključio da mogu raditi preraspodjelu proračunskih sredstava.

‘Vi stalno izazivate konflikt, pa čak i onda kada vas podržavamo’, odgovorio mu je Lesar. (Hina, Jutarnji list, Dnevnik.hr)

| Broj posjeta: 833 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar: Netko će se obogatiti na poplavama. Već u distribuciji hrane bilo je napravilnosti, a zamislite tek kad krene obnova kuća (video)"

Imate li komentar?