Lesar Milanoviću: Raspišite referendum o svojim ustavnim promjenama! (video)

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav većinom je glasova pokrenuo proceduru ustavnih promjena kojima bi se ukinula zastara za teška ubojstva počinjena iz političkih pobuda. Suzdržan je bio laburist Dragutin Lesar, a protiv je glasao HDZ-ov Vladimir Šeks.

Osvrćući se na izjavu premijera Zorana Milanovića kako svi oni koje se protive ustavnim promjenama s kojima ide njegova koalicija štite ubojice, što je također kazneno djelo, Lesar je predložio da Sabor raspiše referendum o navedenom prijedlogu ustavnih promjena.

Time bi se otklonila sumnja da zastupnici štite ubojice, premijeru Milanoviću uskratili argumenti za optuživanje Sabora, a građanima prepustilo donošenje odluke o spomenutim ustavnim promjenama, mišljenja je Lesar.

Obrazlažući razloge zbog kojih vladajućima ne daje potporu u ustavnim promjenama, Lesar je poručio kako su pravda i želja za pravdom nešto što nas uvijek mora rukovoditi. Stoga je postavio pitanje – ‘što s kaznenim djelom kada pojedinac 15 puta siluje djecu? To odlazi u zastaru, po našim stavovima to je lakše kazneno djelo, toliko o tome da se brinemo za pravo i pravednost’.

U sklopu gotovo trosatne rasprave na rubu incidenta, Lesar je iznio i četiri konkretna prijedloga za proširenje paketa ustavnih promjena, koji također nisu prošli. Uz njega, za je glasao još samo Šeks, dok su HNS-ov Goran Beus Richembergh i SDSS-ov Milorad Pupovac bili suzdržani, a svi ostali SDP-ovi članovi Odbora bili su protiv .

Čelnik Laburista smatra kako su ustavne promjene trebale obuhvatiti i referendumsku problematiku, konkretno, članak 87. Ustava, kako bi se precizno definiralo referendumsko odlučivanje, broj potpisa potreban za raspisivanje referenduma, te utvrđivanje područja o kojima se ne može odlučivati na referendumu.

Predložio je i da se, paralelno s ustavnim promjenama, raspravlja i o trenutačno neusklađenom Zakonu o referendumu, pogotovo s obzirom na činjenicu da je prema Ustavnom zakonu, taj Zakon trebalo regulirati još 2010. godine.

Lesar je predložio i da se istodobno otvori rasprava o Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, u dijelu njegove nadležnosti oko referenduma, te da se propiše rješenje da Ustavni sud ustavnost referendumskog pitanja provjerava na početku, a ne na kraju referendumske procedure.

Podsjetio je i na aktualnu građansku inicijativu udruge U ime obitelji, te zatražio od Odbora da odluči hoće li se njihov prijedlog dopune Ustava, za što su prikupili više od 700 tisuća potpisa, direktno uvrstiti u Ustav, bez referenduma ili će se on ipak raspisivati. ‘Pred ovim je Saborom jedna inicijativa o dopuni Ustava, Vlada je rekla da je prikupljeno dovoljno potpisa, a gdje je ta inicijativa? Zašto nije pred nama na Odboru? Ja se ne moram slagati s tom inicijativom, ali moram štititi njihova ustavna prava. Ili da se odbije ili da se raspiše referendum, trećeg nema’, poručio je Lesar, ali nije dobio konkretan odgovor.

| Broj posjeta: 890 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar Milanoviću: Raspišite referendum o svojim ustavnim promjenama! (video)"

Imate li komentar?