Lesar Grčiću poklonio tablice s financijskim podacima jer ih Vlada nema (video)

Zakon o regionalnom razvoju, Zakon o financiranju lokalne i regionalne samouprave i Zakon o porezu na dohodak za posljedicu imaju velike promjene u fiskalnim kapacitetima lokalne samouprave

U raspravi o prijedlogu Zakona o regionalmom razvoju RH Dragutn Lesar je uputio kritiku Vladi i ministru Grčiću da je skandalozno ponašanje Vlade da za ovako značajne zakone nemaju pripremljene podatake financijske prirode. “Ili Vlada te izračune nema ili ih ne želi dati saborskim zastupnicima” ustvrdio je Lesar.

“Smatram kako je upravo u ovom trenutku sazrelo vrijeme da ustvrdimo da pitanje obveza ili ovlasti lokalne samouprave u Hrvatskoj ni u kom slučaju ne odgovara ni ovim fiskalnim kapacitetima zbog toga što je suština financiranja, kad je u pitanju porezni sustav, okrenuta prema porezu na dohodak” – napominje Lesar.

“Što ovaj zakon u financijskom smislu donosi općinama i gradovima? Koliko novaca s naslova poreza na dobit kojega će 264 općina i gradova dobivati kao poklon države je simulacija za 2015. godinu?” – pita se Lesar.

“Politika regionalnog razvoja temelji se na uzajamnoj solidarnosti svih građana Republike Hrvatske.”, citat je iz zakona. Ta solidarnost se izračunava temeljem indeksa razvijenosti. Općine i gradovi su svrstani u četiri skupine, županije u pet. Je li osnovna formula za izračun indeksa razvijenosti najsretnije pogođena? Ne znam, ali je činjenica da u pratećim dokumentima za prijedlog ovog zakona nismo dobili razvrstavanje tih općina i gradova, a unatoč svemu poduzetome do sad fiskalni kapaciteti su slabi i zbog toga treba “solidarnost” – primjećuje Lesar.

“Zakonom o lokalnoj samoupravi ovlasti i nadležnosti konačno moramo dovesti u vezu sa fiskalnim kapacitetima i onda urediti pitanje pomoći kroz ovakav jedan zakon. Primjerice, možemo se pitati i zašto oni koji imaju prirez zadnjih 10 godina kao i naplativost od komunalnih doprinosa i naknade 90%, nisu nagrađeni? A sve podatke koje sam vam iznio oko ovih 264 plus 65 jedinica, od prireza do broja zaposlenih, u ovim su tablicama koje smo mi u Laburistima izradili i ja ću vam to pokloniti, možda će vam pomoći u pripremi nekih drugih zakona jer očito na jednom mjestu Vlada to nema.” – zaključio je.

Prilozi (tablice):

1. Ocjenjivanje i razvrstavanje županija prema razvijenosti

2. POPIS JLS NA PPDS-U I BPP-U ČIJI INDEKS RAZVIJENOSTI PRELAZI 75%

3. ZBIRNI PODACI – Popis JLS sa statusom potpomognutog područja

| Broj posjeta: 563 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar Grčiću poklonio tablice s financijskim podacima jer ih Vlada nema (video)"

Imate li komentar?