Laburisti predlažu veća prava birača (video)

Sabor, 13. studenog — Dan nakon aktualnog prijepodneva saborski zastupnici nastavljaju s redovnim zasjedanjem, a pred njima su brojne važne teme poput izmjene izbornog zakona.

Sjednica počinje raspravom o izbornim zakonima. Vladajući predlažu da se uvede preferencijalno glasanje, ukinu nositelji lista i uvedu kvote kako bi spolovi bili ravnomjerno raspoređeni u Saboru.

“Po pitanju preferencijalnog glasovanja smatramo da je model koji je već dva puta iskušan na Europskim izborima, dakle, da biračima jedan preferencijalni glas i da je granica za primjenu preferencijalnog glasa 10 posto glasova koje je dobila lista, i da ga trebamo zadržati, odnosno primijeniti u izborima za Hrvatski sabor”, rekao je Peđa Grbin.

Laburisti predlažu veća prava birača

Detaljnije informacije o našem prijedlogu pogledajte ovdje!

Laburisti predlažu veća prava birača, poput tri preferencijalna glasa bez klauzule od deset posto.

Prijedlog Laburista o preferencijalnom glasanju predstavio je Dragutin Lesar. Oni se zalažu za tri preferencijalna glasa bez praga. Na primjeru prošlih europarlamentarnih izbora Lesar je objasnio zašto se protive samo jednom preferencijalnom glasu.

“Od 34 kandidata na 25 lista koji su zadovoljili zakonski uvjet osvajanja više od 10 posto glasova, od glasova koje je dobila njihova lista, samo je njih 10 bilo onih kandidata koji nisu bili prvi na listi. To pokazuje manjkavost modela samo jednog preferencijalnog glasa”, kaže Lesar.

Izvor: Index

| Broj posjeta: 753 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti predlažu veća prava birača (video)"

Imate li komentar?