Ekonomska, socijalna i kulturna prava

Klub zastupnika Hrvatskih laburista organizirao je u petak, 4. svibnja u Hrvatskom Saboru, u suradnji s Amnesty International Hrvatska, okrugli stol o pristupanju Republike Hrvatske Fakultativnom protokolu uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima. Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici civilnog društva, sindikata, ureda pučkog pravobranitelja, a od predstavnika Vlade predstavnica Ministarstva vanjskih poslova i predstavnik Vladinog ureda za ljudska prava.

U raspravi je sudjelovala i predstavnica bivših radnica Kamenskog, kao izravna žrtva nepoštivanja ovih prava u Republici Hrvatskoj. Naravno, pozivu se nisu odazvali predstavnici Ministarstva gospodarstva (previše su zauzeti i za pretpostaviti je da nemaju vremena za prava), Ministarstva rada i mirovinskog sustava (ispričali se zauzetošću), Udruge poslodavaca i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji jednostavno nisu bili zainteresirani. No, dobro. Njihova prava valjda nisu ugrožena.

Što se zapravo krije pod tim stručnim nazivom „Fakultativni protokol o socijalnim, ekonomskim i kulturnim pravima“ objasnila je Valentina Otmačić, koordinatorica za zagovaranje ljudskih prava iz Amnesty International Hrvatska. Kaže da se ne radi o nikakvim novim pravima koje bi Hrvatska preuzela na sebe već se radi o dodatnim instrumentima koji trebaju štititi već postojeća ekonomska, socijalna i kulturna prava. Ovaj Međunarodni dokument do sada je potpisalo 40 zemalja, a ratificiralo 8 zemalja, među njima Slovenija i BiH kao zemlje u našem okruženju. Da bi stupio na snagu, mora ga ratificirati najmanje 10 zemalja. Zašto je on Hrvatskoj potreban? Zato jer smo svakodnevno svjedoci nemogućnosti građani da ostvare svoja ekonomska i socijalna prava. O tome je osobno posvjedočila gđa. Danica Sabljak, predstavnica radnica Kamenskog, koja je danas nezaposlena, tvrtka u kojoj je radila uništena je, a ona i njezine bivše suradnice još uvijek nisu ostvarile prava koja im zakonom pripadaju. Protokol postaje obvezan za zemlje koje su ga ratificirale, a pri UN će se oformiti Odbor za ekonomska i socijalna prava kod kojeg bi skupine, ali i pojedinci, mogle zatražiti zaštitu svojih prava nakon što su u vlastitoj državi iscrpli sve pravne mogućnosti. Vlada je u prethodnom mandatu pokazala interes za potpisivanjem, osnovana je međuresorna skupina kod Ministarstva gospodarstva koja je trebala pripremiti sve što je potrebno provesti prije potpisivanja, ali se dalje od toga nije odmaklo.

Gđa Jagoda Milidrag Šmid, savjetnica za socijalnu politiku Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, podsjetila je prisutne kako hrvatski Ustav zagovara najviše vrednote, kako je Hrvatska socijalna država, kako svatko tko radi ima pravo na plaću, a kako se u realnosti marginalnog kapitalizma hrvatskog tipa te vrijednosti u praksi zanemaruju i prioriteti i sustav društvenih vrijednosti su potpuno obrnuti.

Jedini predstavnici koji su zastupali Vladu, odnosno državu, bili su gospodin Branko Sočanec, ravnatelj Ureda za ljudska prava Vlade RH i gđa Romana Kuzmanić Olujić iz službe za ljudska prava i regionalne međunarodne organizacije i inicijative u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Na žalost, okruglom stolu nije se odazvao nitko iz Ministarstva gospodarstva, Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Hrvatske udruge poslodavaca. Vrlo brzo postalo je jasno i zašto. Gđa Romana Kuzmanić Olujić rekla je da načelno, na političkoj razini, podržava Protokol, te da okrugli stol i služi tome da se čuju razna mišljenja, no oni koji mogu reći da li Hrvatska može na sebe preuzeti provođenje Protokola, na žalost nisu prisutni, pa je svoj rezervirani stav oko brzog prihvaćanja Protokola obrazložila time da na okruglom stolu nema nikoga iz nadležnih resora Vlade i bojaznošću da bi u provođenju moglo „biti problema“. Dakle, postoji politička volja, ali, na žalost, to je sve što se može dobiti od Vlade. I dalje ćemo biti socijalna država samo na papiru, i dalje će radnici raditi i ne primati plaće, i dalje će… Jer ako ratificiramo taj Protokol i ako on postane obvezan, onda se ga, gle čuda, moramo pridržavati, inače se građani mogu žaliti UN-ovom odboru koji bi tek trebao biti osnovan i koji bi im možda čak i dao za pravo da su kršena njihova ekonomska i socijalna prava. A to onda košta i Vladi pričinjava probleme.

Nikola Vuljanić, saborski zastupnik, iznio je jasan politički stav Hrvatskih laburista koji se zalažu za potpisivanje i ratifikaciju Protokola jer smatraju da je Hrvatskoj nasušno potreban, obzirom da smo svakodnevno svjedoci brutalne pohlepe kapitalista i banaka, obespravljenih radnika i predstavnika vlasti koji imaju „dobru političku volju“, ali se boje da će „biti problema“. Istaknuo je da su probleme upravo i trebaju imati državna administracija i vlast, a ne hrvatski građani i da vlast treba raditi na umanjivanju problema građana i čuvanju njihovih prava, a ne na izbjegavanju problema do kojih bi takav rad mogao dovesti. Hrvatski laburisti će podržati sve udruge civilnog društa koje se zalažu da Hrvatska potpiše i ratificira Fakultativni protokol i podržat će Vladu RH kad odlučiti Protokol potpisati i poslati na ratifikaciju u Sabor, naravno pod uvjetom da se taj proces ne otegne u nedogled.

Na okruglom stolu su uz moderatora, saborskog zastupnika Hrvatskih laburista Nikole Vuljanića, sudjelovali ispred Amnesty International Hrvatska gđa Sanja Freiberger, direktorica, gđa Valentina Otmačić, koordinatorica za zagovaranje ljudskih prava, gđa Jelena Tešija, suradnica za medije u odjelu za zagovaranje ljudskih prava, nadalje iz Kuće ljudskih prava govorila je gđa Milana Romić, programska koordinatorica, iz Saveza Samostalnih sindikata Hrvatske gđa Jagoda Milidrag Šmid, iz Ureda pučkog pravobranitelja gđa Milena Gogić, iz udruge GONG gđa Natalija Mirković, iz Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske gosp.Branko Sočanec, iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova gđa Romana Kuzmanić Olujić, iz služba za ljudska prava i regionalne međunarodne organizacije i inicijative. Okruglom stolu pridružila se i gđa Danica Sabljak, predstavnica radnica Kamenskog.

Sudionici su se usuglasili oko sljedećeg:

  1. Od Hrvatske Vlade zahtijeva se da u najkraćem roku, a najkasnije do kraja godine, pripremi i otpravi Izvješće koje je prema potpisanom (i ratificiranom Paktu) o stanju ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava, a koje je trebala otposlati još 2006. Godine.
  2. Sudionici traže od Vlade da po hitnom postupku prihvati i potpiše predmetni Fakultativni protokol i pripremi se za njegovu primjenu.
  3. Sudionici traže od Vlade i Hrvatskog Sabora da isti Protokol pošalju u žurnu proceduru ratificiranja u Hrvatskom Saboru.

Predstavnica Ministarstva vanjskih poslova izrazila je svoju rezervirviranost oko točaka 2. I 3. pa je tražila da to istaknemo i u zaključcima okruglog stola. To i činimo. Ona je rezervirana, mi nismo. (KO, NV)

| Broj posjeta: 1.481 |

Želite li komentirati? Objava: "Ekonomska, socijalna i kulturna prava"

Imate li komentar?