Divljim Apsurdistanom

Na Odboru za Ustav i poslovnik raspravljalo se o novom Poslovniku Hrvatskoga sabora. Jedna od glavnih značajki novog poslovnika je da oporbeni prijedlog može čekati cijeli mandat jer nema obaveze da ga se stavi na raspravu. Jedna od dobrih stvari prijedloga novog poslovnika je da premijer dobije obavezu jednom godišnje, na početku jesenskog dijela zasjedanja, podnijeti izvještaj o stanju nacije Saboru, no loša je strana što ni tada ne može biti rasprave.

Prijedlog novog saborskog Poslovnika služi isključivo za zaštitu premijera Zorana Milanovića i njegovih ministara, a zastupnike stavlja u podređeni položaj u odnosu na njih, zaključak je predsjednika laburista Dragutina Lesara. Neke od zamjerki koje je Lesar naveo uključuju i to da se predviđa da zastupnici više neće moći odgovarati na bilo koji premijerov govor u sabornici.

Prilikom potvrđivanja novog ministra, o njemu će se raspravljati samo na matičnom odboru, ali ni tamo ministar neće morati odgovarati na pitanja zastupnika, a na plenarnoj sjednici o novom će se ministru samo glasati.

– Rokovi kod interpelacije produženi su sa 8 na 15 dana za svaki od tri potrebna koraka, a zatim se navodi kako se zahtjev za interpelacijom uvršta na dnevni red na prvoj sljedećoj sjednici. To znači da će se na interpelaciju čekati od četiri do šest mjeseci što više nema nikakvog smisla – kaže Lesar i dodaje kako ga to sve podsjeća na knjigu Karla Maya “Divljim Kurdistanom”.

Po novom poslovniku oporbeni prijedlog može čekati cijeli mandat jer nema obaveze da ga se stavi na raspravu. Jedna od dobrih stvari prijedloga novog poslovnika je da premijer dobije obavezu jednom godišnje, na početku jesenskog dijela zasjedanja, podnijeti izvještaj o stanju nacije Saboru, no loša je strana što ni tada ne može biti rasprave. (VL, Uredništvo)

| Broj posjeta: 1.029 |

Želite li komentirati? Objava: "Divljim Apsurdistanom"

Imate li komentar?