CARINSKA SLUŽBA Stoj, pucat ću! (video)

Jedan od najvećih problema Zakona o carinskoj službi na koji smo upozorili u prvome čitanju jesu članak 49. i članak 59. Dopušta se tako carinicima da imaju veće ovlasti od policije, zapravo carinici po ovom zakonu imaju ovlasti suda i policije zajedno. Raspravu je u ime kluba poveo Branko Vukšić.

“Znači ovime su narušena ozbiljno građanska prava. Ovime smo dobili nadslužbu. Pa zbog toga, zbog ovoga članka 49., 59. i uvjeta odnosno propisa na koji način se biraju šefovi carinskih uprava ovaj tekst ne može dobiti prolaznu ocjenu. U ostalim dijelovima može biti najkorektniji, ali ako zakon gazi građanska prava, ako ugrožava sigurnost građana Republike bez da o tome odlučuje sud u svim drugim primjerima, sud mora donijeti odluku da se upada u nečji stan, poslovni prostor. Znači može doći carinik sa pištoljem i vikati stoj pucat ću. Pucat ću i ja.”

Vukšić dodaje – “Tu su stvari koje nas trebaju zabrinuti, da se na ovakav način pretpostavi Carinska služba građanskim slobodama. Valjda se to u uvodnom obrazloženju, zapravo završnom svodi pod proširenje nadležnosti Carinske službe. Da, to jest proširenje nadležnosti Carinske službe jer uzima prerogative i policije i suda.”

“Slažem se u potpunosti s onima koji su govorili o suzbijanju sive ekonomije novim carinskim ustrojem koji će biti prilagođen ustroju carinskih službi Europske unije, poglavito onih carinskih službi koje su granica Europske unije. Pitanje je što to znači, na koji će se način ta siva ekonomija suzbijati. Da li je to jedna floskula jer mi se sa sivom ekonomijom borimo još od onih, ako se sjećate Titovih petoljetki. Isto je bilo u vrijeme komunizma floskula u sivoj ekonomiji, tako je danas floskula u sivoj ekonomiji” – zaključuje Vukšić.

| Broj posjeta: 1.531 |

Želite li komentirati? Objava: "CARINSKA SLUŽBA Stoj, pucat ću! (video)"

Imate li komentar?