Ako uskraćujemo javnim službama, smanjimo plaće i državnim dužnosnicima 21 posto

Klub zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada predsjedniku Hrvatskog sabora uputio je prigovor na predloženi dnevni red 11. izvanredne sjednice Hrvatskog sabora zbog neuvrštavanja Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, koji je u saborsku proceduru upućen još 24. travnja 2013. godine.

Smatramo da je uvrštenje ovog Prijedloga zakona na dnevni red izvanredne sjednice Sabora nužno zbog opravdanih državnih razloga, odnosno potrebe da se u uvjetima gospodarske i financijske krize, te njenog negativnog utjecaja na fiskalnu održivost državnog proračuna i zaposlenost, smanjenjem troškova rada državnih dužnosnika očuva što veći broj radnih mjesta u javnom i privatnom sektoru, pojašnjava Klub Hrvatskih laburista.

Prigovor potkrepljujemo argumentima istovjetnim onima koje Vlada RH navodi kao obrazloženje podnošenja Prijedloga zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, a koji je uvršten na dnevni red 11. izvanredne sjednice. Naime, u svom Prijedlogu zakona Vlada RH, između ostalog, navodi da je u uvjetima oskudice i krize uloga države posebno naglašena. Slijedom toga, da bi javna vlast u promijenjenim gospodarskim i socijalnim okolnostima djelotvorno zaštitila dobrobit pojedinaca i same društvene zajednice, osiguravajući pritom ostvarenje temeljnih vrednota, njezina je ustavna ovlast i dužnost prilagoditi zakonsko uređenje tim novim prilikama, što uključuje i redefiniranje određenih prava. Kako bi se, shodno tomu, u što žurnijem roku raspravilo i smanjenje plaća državnih dužnosnika za 21 posto, tražimo uvrštenje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika na dnevni red 11. izvanredne sjednice Hrvatskog sabora, stoji u prigovoru upućenom predsjedniku Hrvatskog sabora.

| Broj posjeta: 897 |

Želite li komentirati? Objava: "Ako uskraćujemo javnim službama, smanjimo plaće i državnim dužnosnicima 21 posto"

Imate li komentar?