Zviždači su u Hrvatskoj progonjene zvijeri (video)

„Zviždači se u Hrvatskoj ne štite, zviždači su progonjene zvijeri“, poručio je zviždač iz Imunološkog zavoda dr. Srećko Sladoljev s konferencije za novinare Kluba zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada koji ovoga tjedna u parlamentarnu proceduru upućuje Prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, nakon čega će biti otvorena javna rasprava.

Zastupnica Hrvatskih laburista Nansi Tireli, govoreći o razlozima donošenja Zakona, istaknula je kako u Hrvatskoj ne postoji sveobuhvatni zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, na što je upozorila i Europska komisija, nego se njihova zaštita provodi djelomično, i to kroz nekoliko zakona. Istaknula je i kako laburisti Zakon predlažu zbog vrlo visoke razine stvarne korupcije u Hrvatskoj, nužnosti promjene stava prema prijaviteljima nepravilnosti, te zbog činjenice da je borba protiv nepravilnosti u institucijama nezamisliva bez pomoći osoba u institucijama u kojima se nepravilnosti odvijaju. Tireli poručuje kako je borba protiv korupcije itekako isplativa, jer se uloženi novac višestruko vraća te ističe da je Zakon nužan jer ne postoji nijedno tijelo koji skrbi o prijaviteljima, nego su uglavnom prepušteni sami sebi. Zakonom se želi dokinuti i postojanje neprihvatljivog ozračja straha od prijavljivanja korupcije, čak i među djelatnicima DORH-a, zaključila je.

Dr. Sladoljev upozorio je kako je nužno kroz legislativu staviti naglasak na poticanje i ohrabrivanje zviždača, a ne samo na njihovu zaštitu. Iznio je podatke prema kojima zviždači razotkriju više od 50 posto korupcijskih nedjela, a policija tek manje od dva posto. Smatra kako je puno važnije poticati savjest društva nego poticati i dodatno plaćati neučinkovit represivni aparat. Podsjetio je na izjavu ministra zdravlja kako korupcija proguta 10 do 15 posto javnog novca namijenjenog zdravstvu, te dodao da bi se zaustavljanjem korupcije uštedjele milijarde na rashodovnoj strani proračuna i pomoglo bezidejnim državnim financijašima da osiguraju njegovo izvršenje.

Kazao je i kako je Antikorupcijsko vijeće prije pet godina na čelu s današnjim ministrom školstva okupilo najpoznatije hrvatske zviždače kako bi se pokrenulo pitanje izrade zakona koji bi ih štitio, međutim, sve do danas, dok laburisti nisu u suradnji sa zviždačima pripremili Prijedlog zakona, nije učinjeno ništa. Sladoljeva obeshrabruje činjenica da aktualni ministar uprava smatra kako je pitanje prijavitelja korupcije riješeno postojećim zakonima, iako je riječ o modelu koji je upravo njegova stranka kritizirala dok je bila u opoziciji.

Klub zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada

| Broj posjeta: 712 |

Želite li komentirati? Objava: "Zviždači su u Hrvatskoj progonjene zvijeri (video)"

Imate li komentar?