ZOR – zablude na kojima počiva, zamke koje skriva, zamjerke koje imamo (video)

Da je postojala iskrena namjera ministra da moguće sporove oko ovog zakona razriješi on bi to učinio prije upućivanja ZOR-a u saborsku proceduru, tvrdi Lesar

Hrvatskoj treba jak Zakon o radu (ZOR) koji će štititi radnike od loših, nepoštenih, nepravednih i neodgovornih poslodavaca jer drugi instituti koji bi to radili ovdje ne funkcioniraju, poručio je danas predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar na konferenciji za novinare.

U privatnom sektoru u Hrvatskoj samo je 17 posto zaposlenih radnika pokriveno kolektivnim ugovorima, a slabi Zakon o radu može biti samo u državi gdje je više od 70 posto zaposlenih pokriveno kolektivnim ugovorom, tvrdi Lesar.

– Argumet za slabi zakon može biti i organiziranost, osposobljenost i učinkovitost inspekcijskog nadzora, no u Hrvatskoj u zadnjih 25 godina u niti jednom mandatu ni jedne Vlade inspekcijski nadzor nije funkcionirao u korist radnika. Argument može biti i organizirani sustav radnog sudovanja, bilo kroz posebne sudove, posebne odjele ili redovnog sudstva, no ni jedna vlast u Hrvatskoj nije uspjela osposobiti radno sudovanje da ono završava u primjerenom roku od šest mjeseci – objašnjava Lesar razloge zbog kojih Hrvatskoj treba jak ZOR, a prijedlog koji je trenutno u saborskoj proceduri to nije. Zakon se mijenja pod krinkom fleksibilizacije tržišta, a ima četiri skrivene namjere, upozorava predsjednik laburista.

– Različitim manevrima kroz pravnu normu u zakonu želi se omogućiti poslodavcima da se brzo, bezbolno i učinkovito riješe starijih, boležljivih radnika jer su oni za njih potrošna roba koje se moraju čim prije riješiti jer više po njihovim kriterijima nisu dovoljno produktivni. Drugi skriveni cilj je pad cijene rada i smanjivanje plaća, što se dobiva nelojalnom konkurencijom među radnicima i ovaj ZOR upravo u sebi sadrži tu najveću opasnost. Treći cilj je razmrviti, razbiti i onemogućiti sindikalno organiziranje kako bi ostvario četvrti cilj, a to je da ne bude kolektivnih ugovora – uvjeren je Lesar koji pojašnjava da se prema našem zakonodavstvu, kada nema kolektivnih ugovora, radni odnosi kod poslodavca reguliraju jednostranim pravilnikom kojeg donosi poslodavac i ostaju samo materijalna prava zaposlenih – minimalna plaća i otpremnina u 1/3 plaće za godinu staža, preračunato na prosječnu plaću, što trenutno iznosi 36 tisuća kuna.

Novi ZOR to će omogućiti sustavom prekovremenog rada kroz preraspodjelu radnog vremena koje sa sadašnjih 48 sati ide na 56, odnosno 60 sati tjedno.

– Poslodavci će tu činjenicu iskoristiti na način da će zaposlenima kojih se žele riješiti nuditi nove ugovore o radu, radnici koji ih ne mogu prihvatiti došli su u situaciju zakonitog otkaza, bez ikakvih drugih prava. Rad na određeno vrijeme i preraspodjela radnog vremena kojom se pravda ministar rada naprosto je nemoguća jer radnik koji radi na određeno vrijeme, mora pola godine, ako to od njega poslodavac zatraži, raditi prekovremeno. I taman kada se taj prekovremeni završi, ugovor o radu ističe, preraspodjela radnog vremena više nije moguća, poslodavac otkazuje ugovor i radniku preostaje teško i mukotrpno dokazivanje tog prekovremenog rada i kasnije možda za 5 do 6 godina i naplata – kritičan je Dragutin Lesar.

Da bi funkcioniralo sve ovo što novi ZOR donosi Hrvatskoj nedostaju društveni servisi koji bi to mogućili, smatra Lesar. To su dječji vrtići koji ne rade navečer, vikendima ni blagdnima, skrb za stare, nemoćne i bolesne roditelje koji su na teret zaposlenih, u manjim gradovima nije organiziran ni javni prijevoz i podešen takvoj vrsti rada tako da zaposleni koji na takav način rade imaju dodatni trošak kojeg poslodavci ne podmiruju.

– Od 2003. zaposleni u privatnom sektoru, njih 83 posto ima ugovor na određeno i ova brojka preko 376 tisuća nezaposlenih je upravo posljedica masovnih otkaza, raskida ugovora na određeno vrijeme. To od ministra nećete čuti, jer se pravi mutav, skrivajući upravo tu bolnu činjenicu – kritizira Lesar te dodaje kako prema novom ZOR-u poslodavac koji zapošljava do 19 radnika ne mora imati kolektivni ugovor, pravilnik o radu, program zbrinjavanja radnika niti moraju primjenjivati kriterije za otpuštanje radnika iz ZOR-a, a to je dužina rada, starost radnika i njihove obveze za eventualno uzdržavane članove obitelji, a takvih poslodavaca navodno ima 93 tisuće (od ukupno 200 tisuća poslodavaca u RH).

Novi ZOR, uvjeren je Lesar, omogućava zapošljavanje novih radnika čak i nakon poslovno uvjetovanog otkaza, i to zahvaljujući agencijskom zapošljavanju. Ne slaže se s tezom da je otkaz u Hrvatskoj skup, jednako kao ni s onom da su hrvatski radnici nekonkurentni.

– Prosječna neto plaća radnika u Hrvatskoj je 3,9 eura po satu. Svakog poslodavca pozivam da mi ekonomskom računicom dokaže kako prosječni radnik sa 3,9 eura može biti razlogom nekonkurentnosti hrvatskih poslodavaca – tvrdi Lesar koji podsjeća da privatni poslodavci kroz razne poticaje, mjere, garancije dobivaju novac poreznih obveznika, pa moraju biti društveno odgovoreni.

Novinarima je pustio i snimku isječaka izjava premijera Zorana Milanovića koja je pokazala koliko su one u razdoblju od 2010. kada je bivša vlada Jadranke Kosor pokušavala donijeti ZOR do danas kontradiktorne.

– Nije točna tvrdnja premijera Milanovića da je 2010. pogriješio kad je potpisao zahtjev za referendum protiv ZOR-a, to nije bila politička nego politikanska odluka kojom je prevario veliki dio birača uoči izbora – upozorava Lesar te riječima premijera opisuje novi prijedlog zakona – ZOR je posljedica zahtjeva nekih neoliberalnih poslodavaca, političara i ekonomista.

U Saboru se sastao i s čelnicima hrvatskih sindikata s kojima je govorio o svim ovim problemima ZOR-a, ali i o potrebi da se u ovaj ZOR ili Ustav unese odredba po kojoj je uvođenje radne obveze u mirnodopskim uvjetima zabranjeno odnosno nemoguće, te o generalnom štrajku kao institutu kojeg u ZOR-u trenutno nema.

Osvrnuo se i na današnju najavu ministra rada Miranda Mrsića da će između dva čitanja ZOR-a otvoriti dijalog sa socijalnim partnerima.

– Da je postojala iskrena namjera ministra da moguće sporove oko ovog zakona razriješi on bi to učinio prije upućivanja ZOR-a u saborsku proceduru. Tim upućivanjem ZOR-a u Sabor vrši se dodatni pritisak na sindikate, smanjuje im se manevarski prostor, što je krajnji bezobrazluk jednog ministra iz redova socijaldemokrata – zaključuje Lesar. (Večernji list)

| Broj posjeta: 915 |

Želite li komentirati? Objava: "ZOR – zablude na kojima počiva, zamke koje skriva, zamjerke koje imamo (video)"

Imate li komentar?