Znaju li u Vladi čemu služe devizne rezerve?

Ministar financija Slavko Linić ovih dana ponovno je zadužio državu za 1,5 milijardu američkih dolara, uz sveopće hvalospjeve ministara u Vladi kako je ovo dokaz uspješnosti i povjerenja koje uživamo u financijskim krugovima.

Međutim, postavlja se pitanje zna li Vlada čemu služe devizne rezerve. U ovom trenutku hrvatske banke u inozemnim bankama drže 11,2 milijarde eura pričuva uz 0,5 posto kamata. Na taj način financiramo austrijsko i njemačko gospodarstvo, a ministar Linić nas zadužuje uz kamatnu stopu od 5,625 posto, uz valutni rizik. Umjesto zaduživanja, Hrvatska narodna banka mogla je smanjiti pričuve za 1 milijardu eura, što je 1,5 milijardu američkih dolara.

Javna je tajna da je ovo inozemno zaduživanje napravljeno pod pritiskom guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, kojemu nikako ne odgovara da bi država svoje obveznice ponudile i građanima Republike Hrvatske.

Podsjećamo da imamo u Hrvatskoj 128 milijardi kuna štednje, a guverneru Hrvatske narodne banke ne odgovara da se država zadužuje kod banaka u Hrvatskoj jer se boji da u tim uvjetima ne bi mogao raditi jedino što zna, a to je kontrola tečaja kune.

Dragutin Lesar

Vlada nastavlja politiku daljnjeg raslojavanja društva

Bogati su bogatiji, a siromašni još siromašniji. U krizi 100 najvećih kapitalista u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana bogatiji su za 800 milijuna kuna. Dok se uspješni bogate, blokirane račune ima 249.029 građana, s ukupnim dugom od skoro 18 milijardi kuna. Laburisti ne zaziru a priori od bogaćenja doista uspješnih pojedinaca, osobito onih koji investiraju i zapošljavaju i uredno isplaćuju plaće, ali tražimo socijalnu pravdu i dostojanstven život ljudi koji žive od svoga rada. U Hrvatskoj i u Europi.

27. ožujka 2013. — Hrvatski laburisti ocijenjuju poraznim da nakon pet godina trajanja ove krize, Vlada i dalje nastavlja sa superhikovskom politikom kojom uzima siromašnima, a daje bogatima. Ovih dana objavljeni su podaci kako je 100 najvećih kapitalista u Hrvatskoj, samo u prošloj godini, bogatije za dodatnih 800 milijuna kuna. U međuvremenu, broj građana s blokiranim računima raste te je ovih dana dosegnuo brojku od čak 249.029, s ukupnim dugom od skoro 18 milijardi kuna.

„Socijalne pravde u Hrvatskoj nema i neće je ni biti dok god ova vlada nastavi voditi politiku kojom samo najugroženji i najsiromašniji nose teret ove krize. Najveći danak ovoj krizi dali su radnici, umirovljenici, nezaposleni, a bogati su postali još bogatiji,“ izjavio je danas Nikola Vuljanić u Rijeci prillikom druženja s građanima i predstavljanja kandidata Hrvatskih laburista za Europski parlament.

„Ulazak u Europsku uniju neće rješiti naše probleme ukoliko ih sami nećemo rješavati u Hrvatskoj. A ova vlada samo nastavlja s mjerama i potezima koji idu u korist kapitalista, a na štetu radnika. To je potrebno hitno promijeniti, a socijalnu pravdu vratiti u politiku,“ dodao je Vuljanić.

I ostali pokazatelji su porazni. Ukidanjem kolektivnih ugovora u javnom sektoru, Vlada je poslala poruku privatnom sektoru da smanjuje plaće. Posljedica toga je daljnji pad prosječne neto plaće koja za siječanj iznosi 5.529 kn i konstantno pada.

Prema EUROSTAT-ovom izvješću za 2011.godinu, u Hrvatskoj je 32,7 posto građana siromašnih, u usporedbi s 24,2 posto u Europi. Ekstremno siromašnih u Hrvatskoj je 14,8 posto, a u Europi 8,8 posto. To je posljedica politike zadnjih 10 godina, koju su vodile i vode dvije najveće stranke u Hrvatskoj, to je politika daljnjeg raslojavanja društva, uništavanja srednjeg sloja, uništavanja koncepta solidarnosti i društvene pravde, ukidanje socijalne države.

Hrvatski laburisti zato predlažu pravedniju raspodjelu, i tereta krize i strukturnih reformi, koja neće samo ići prema rezanju troškova i smanjivanju standarda na strani rada, nego će prisiliti i bogate da podnesu svoj dio tereta, a koji do sada, zahvaljujući i potezima aktualne, navodno socijaldemokratske vlade, nisu morali.

Hrvatski laburisti – Stranka rada

Nikola Vuljanić, saborski zastupnik i promatrač u Europskom parlamentu
098/3890-752
nvuljanic@laburisti.com

| Broj posjeta: 849 |

1 komentar u "Znaju li u Vladi čemu služe devizne rezerve?"

  1. Znaju li u Vladi čemu služi Sabor? 4367Milanović najavljuje promjenu zakona i Ustava tek pošto je izložen plaćanju kazne zbog neobjavljivanja financijskog izvješća.Gdje su bili sve ovo vrijeme do sada po tom pitanju jer im nije ništa smetalo “neustavno stanje”???

Imate li komentar?