Zbogom ministrice Divjak

26.06.2020., Zagreb- Konferencija za medije stranaka Demokrati i Hrvatski laburisti na temu: Zbogom ministrice Divjak. Renato Petek, Bojana Hribljan, Mirando Mrsic. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Demokrati i Hrvatski laburisti poručili su: „Zbogom ministrice Divjak i hvala na netolerantnoj Školi za život koja je politički krojena umjesto za budućnost naše djece.“

Škola za život – je li to učenje mladih kako prevariti, ukrasti i zbrisati? Je li to ono što je iza sebe ostavila ministrica Divjak koja je vjerno služila prevarantskoj, trgovačkoj koaliciji koja je ubila i ono malo povjerenja u politiku? Žetončići koje je osmislio i kupio Bandić samo su nastavak „škole za život“ u režiji HNS-a i ministrice Divjak koja je dala svoj pečat takvoj prevarantskoj politici.– rekao je Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata, na današnjoj konferenciji za medije.

Iznimna nebriga ministrice Divjak bila je očita za vrijeme štrajka prosvjetnih radnika, kao i za vrijeme potresa u Zagrebu. Ministrica nije smatrala kako djeci, učiteljima i roditeljima treba pomoći i napraviti stanku u nastavi kako bi se, uz stručnu psihološku podršku, oporavili od šoka uzrokovanog potresom. Ovime su djeca i mladi ovu godinu imala stres nastavu, umjesto, obrazovanje koja zaslužuju. Od početka školske godine ministrica je zaboravila na asistente u nastavi, djecu s poteškoćama i invaliditetom što je ukupno 30.000 djece u obrazovnom sustavu.

„Ministrica Divjak je iznevjerila očekivanja roditelja, ali vjerujem i djelatnika sustava odgoja i obrazovanja. Posebno se to odnosi na položaj djece s teškoćama, koja su diskriminirana i segregirana, a čine 10 % ukupnog broja djece u sustavu obrazovanja. Mi, roditelji djece s teškoćama za svoju djecu ne tražimo sažaljenje već priliku da u ravnopravnim uvjetima sa svojim vršnjacima ostvare svoje pune obrazovne potencijale te postanu članovi društva koji mu doprinose, koji žive od svoga rada, a ne da žive na njegov teret.“ – upozorio je Renato Petek, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Istaknuo je kako su o problemima više puta izvijestili i predsjednika Vlade Plenkovića, no on se također na sve oglušio, očito kako ne bi narušio odnose u koaliciji i stabilnost trgovačke koalicije, no time je podredio interese djece interesima politike. I tijekom korona krize, vise tisuća djece s teškoćama je bilo ostavljeno roditeljima i školskom osoblju da se sami pobrinu za sebe.

„Uz dozvolu Ministarstva, dio škola su prisiljavale pomoćnike djece s teškoćama na godišnje odmore, kao da su njihove teškoće nestale praćenjem škole online od kuće. Takav je stav prema djeci s teškoćama ministrica Divjak imala cijeli svoj mandat te je time za svoj mandat zaslužila ocjenu nedovoljan.“ – zaključio je Petek.

Plenkovićevo političko dirigiranje ministrica je poštovala i tijekom korona pandemije pa je vješto prebacila odgovornost oko odluke o povratku djece u školske klupe na pleća roditelja koji su se tijekom online nastave susretali s brojnim problemima koje Divjak nije uspjela riješiti, opterećujući učitelje i profesore.

„Sramimo se vlastite povijesti, antifašizma nema u školskim udžbenicima. I onda se čudimo kako nam mladi ne razumiju zbog čega je NDH bila zločinačka tvorevina, a ustaše izdajice vlastitog naroda koji su predali pola svoje zemlje fašističkim prijateljima iz Italije i Mađarske. Ministrica je suodgovorna za porast netrpeljivosti prema drugačijima.“ – naglasio je Mrsić. Dok se školske programe i kurikulume utvrđuje u Crkvi ili udrugama iz njezinoga krila nema izgleda za sretniju budućnost naše djece i naše zemlje. Crkva i njezine udruge se ne smiju miješati u moderno obrazovanje. Promjenu u sustavu obrazovanja treba vratiti stručnoj skupini i iz procesa promjena istjerati strančarenje i politiku, ali i crkvu i njezine udruge.

Vraćanje povjerenja u naše učitelje i nastavnike, jačanje njihovog dostojanstva su prvi preduvjet za bilo kakav razgovor o reformi obrazovanja poručili su Demokrati i Hrvatski laburisti. Hrvatska budućnost u izravnoj je ovisnosti o efikasnom i modernom obrazovanju lišenom strančarenja i utjecaja crkve. Samo će takvim pristupom obrazovanju naša zemlja biti prepoznata u svijetu.

| Broj posjeta: 31 |

Želite li komentirati? Objava: "Zbogom ministrice Divjak"

Imate li komentar?