Završetak akcije „Pitajte Vladu“ – izvještaj #4 (foto)

Ovih dana u središnji ured Hrvatskih laburista u Zagrebu pristižu velike količine ispunjenih obrazaca s pitanjima Vladi koje su tijekom akcije građani postavili na našim štandovima. Kako će zasigurno proći još nekoliko dana dok se sva pristigla pitanja ne sistematiziraju i upute preko saborskih zastupnika Hrvatskih laburista članovima Vlade, a kako bi „prekratili“ vrijeme, donosimo vam posljednji izvještaj s akcije „Pitajte Vladu“ koju su posljednjih četrnaest dana provodili ogranci diljem Hrvatske.

Izvještaj započinjemo zapisnikom iz Međimurja, a uz ostale osvrte donosimo i pregršt novih fotografija. Uredništvo se zahvaljuje svima koji su odgovorno shvatili akciju, te uz prikupljena pitanja i anketne listiće, redovno slali i osvrte te fotografije.

Zapisnik iz Međimurja, sastavio Rajko Bulat

Nakon dva tjedna završila je nova i do sada najveća akcija Hrvatskih laburista. U cijeloj Hrvatskoj bili smo servis građana koji su htjeli nešto pitati „našu“ Vladu. I usprkos tome što je kod nekih postojala bojazan zbog ostavljanja osobnih podataka, drugi su upravo zbog toga bili izuzetno sretni, ponavljajući se: „Neka se zna da im je to od mene“!

I stvarno smo, vjerujem kao i u ostatku Hrvatske, u Međimurju dobili puno pitanja. Uz zadovoljstvo zbog odlične akcije, više sreće je bilo vidjeti povjerenje i sigurnost naših građana da imaju nekog tko je uz njih, i da netko nije zaboravio što je govorio još ne tako davno u izbornoj kampanji. Jer, Hrvatski laburisti ne lažu i ne zaboravljaju što su govorili. Drugi su zaboravili, i zato još jednom tvrdimo – svi su oni isti, sa vrlo malo razlike među njima.

A vi, ministri, koji vjerojatno niti ne znate što bi trebali raditi, uskoro ćete znati. Jer, morat ćete odgovoriti na pitanja koje vam donosimo od naših građana koji stežu, ne samo svoje remenje, već i remenje svoje djece, zahvaljujući vama, vašoj nesposobnosti i bahatosti koja je nemjerljiva sa bilo čime. Vi, koji bi trebali služiti svom narodu, služite kapitalu, i zbog toga sve vas u vladi mora biti sram. Ali da tako svi misle, uvjerit ćete se kad dobijete pitanja devastiranih ljudi. Uništavate nas polako, ali čast i ponos nam ne možete uzeti. To nije na prodaju niti jednom kapitalistu, i niti jednoj banci. Ali vi to ionako nikada nećete shvatiti. A mi još jednom zahvaljujemo našim sugrađanima na ukazanom povjerenju i sigurnosti u nas. Ostat ćemo i dalje uz sve koji (pokušavaju) živjeti od svoga rada, i vidimo se uskoro u novoj akciji!

>> Međimurska galerija


Čakovec


Prelog

Nota iz Gorskog Kotara, natipkao Nenad Pleše

Ogranak Delnice proveo je akciju „Pitajte Vladu“ od 3. do 10. svibnja. U tom terminu obišli smo veća mjesta područja Grada Delnica – Brod na Kupi, Crni lug, Lučice, a akcija je započela i završila u Delnicama. Akciju smo najavili putem tiskovnog i elektronskog medija, te plakatima. Na završnoj akciji upriličili smo tiskovnu konferenciju gdje smo se dotakli problema čuvanja djece u Delnicama, a s nama su bile mame i teta koje su prijavljene zbog gospodarskog kriminala. Zbog nedostatnog vrtićkog prostora i nepostojanja jaslica u Delnicama bile su prisiljene čuvanje svoje djece povjeriti poznanici koja nije imala prijavljen obrt. Represivni aparat naše države pokazao se u punome svjetlu. Mame su uputile pitanje Vladi i ministrici Opačić – kome bi oni povjerili čuvanje djece da su se našli u toj situaciji.


Delnice

Javljanje iz Velike Gorice, priredila Jelena Barišić-Križan

Ogranak Velika Gorica djelovao je na širem području grada i okolnih mjesta (Novo Čiče, Mala Buna, Lomnica…) te smo u ova 2 tjedna pružili priliku svim građanima da upute svoje pitanje. Odaziv je bio izvrstan, građani su postavljali različita pitanja i svatko je imao svoj razlog zašto baš to pitaju. Većina je priznala da nisu zadovoljni sadašnjim stanjem niti u gradu Velika Gorica niti u državi, te da su više očekivali od sadašnje Vlade. Veliku podršku daju upravo Hrvatskim laburistima te predsjedniku stranke Dragutinu Lesaru i u nama vide veliki potencijal na narednim izborima.

Zahvaljujemo svim građanima koji su se odazvali i dali nam pohvale i kritike, nemojmo zaboraviti kritike su dobrodošle da bi bili još bolji.


Velika Gorica

Veliko finale „letećeg odreda“, piše Siniša Opačić

Nakon puna dva tjedna trajanja akcije „Pitajte Vladu“, i svakodnevnog boravka na štandovima, među našim sugrađanima, iako već vidno umorni, odlučili smo poduzeti još jedan dodatan napor: u zadnjem danu trajanja akcije, omogućiti svima koji to žele, a do sada nisu stigli to i učiniti, pružiti im još jednu, do sada nezabilježenu priliku u hrvatskoj povijesti, da svom omiljenom (ili možda najomraženijem) ministru postave pitanje. I što je najvažnije u cijeloj priči, da mogu očekivati i odgovor.

Zaboravivši na umor i teške olovne noge, dan smo započeli na tržnici u Dubravi, u zajedničkoj akciji ogranaka iz Donje i Gornje Dubrave. Iako su neki od prolaznika hodali prepunih ruku, to ih ipak nije omelo da postave svoje pitanje, uvijek uz riječi pohvale i ohrabrenja: „Nastavite tako i dalje“. Naš odgovor kao i uvijek do sada je glasio: „Naravno da hoćemo – jer tu smo radi Vas“. U trenucima dok je Grički top otkucavao podne, nakon mnogobrojnih zaprimljenih pitanja odlučili smo krenuti dalje, do drugih naših sugrađana koji čekaju na nas.

Nakon tržnice u Dubravi, jake snage iz Donje Dubrave vratile su se na područje svog ogranka, u Aleju Javora bb, gdje se ponovio isti scenarij, samo pohvale i podrška građana. I naravno, nije nedostajalo ni pitanja.

Nakon kraćeg odmora odlučili smo istovremeno postaviti dva štanda na dvije različite lokacije. S obzirom na lijepe uspomene, jedan dio nas uputio se na „izlet“ u Maksimir, ispred glavnog ulaza u park, a drugi dio je otišao na područje MO Čulinec, pored nogometnog igrališta. I opet je uslijedila lavina odobravanja i pitanja, koja je trajala sve do 18 sati. I onda je uslijedila kiša. Ulice su opustjele, i nije nam bilo druge mogućnosti, nego krenuti prema kućama, umorni do boli, ali nasmiješenih lica jer smo uspjeli ostvariti jedan mali zajednički podvig. U jednom danu bili smo prisutni na sve četiri strane svijeta. Jedan od kolega skovao je i nadimak. Postali smo „leteći odred“.

Akciju je popratio i lokalni portal Dubravanew
s
.


Donja Dubrava (Zg)

Brodski dnevnik, napisali Orlando Nađ i Zoran Popović

Mi, brodski laburisti izuzetno smo zadovoljni akcijom koja je u našem gradu provedena na tri lokacije: Osječka ulica, kod bolnice i na gradskoj tržnici. Građani su postavljali pitanja najčešće ministrima Čačiću i Liniću, ministrici Opačić i premijeru Milanoviću, što i ne čudi jer su to najeksponiranije osobe u Vladi, a ministrica Opačić pokriva probleme koji su na žalost u našem kraju izuzetno zastupljeni. Velike zamjerke su upućene na poskupljenja, ali i na sporost, tromost, nezainteresiranost u rješavanju bitnih problema. Građani traže odgovore na pitanja o skupom najmu porezne uprave, neisplati plaća, odnosno isplati na kartice u PAN-u, na broj zaposlenih pravnika u Vodovodu i još mnogo njih. Kada prikupimo i ostala pitanja iz Nove Gradiške, Sibinja i Vrpolja sva ćemo proslijediti našim saborskim zastupnicima, a neka pitanja postaviti ćemo i gradskim čelnicima.


Slavonski Brod

Spomenar iz Rijeke, zapisao Andrija Čolakovac

Laburisti ogranka Rijeka zadovoljni su jer su mogli ovim putem dokazati da su uvijek na usluzi i svojevrstan servis građanima. Veliki odaziv pokazuje kako je akcija uspjela, kutija s pitanjima brzo se punila, no žalosti činjenica da građani imaju puno velikih životnih problema na koja ne uspijevaju dobiti odgovore nadležnih institucija, kako državnih tako i lokalnih. Građani su izražavali odobravanje mogućnošću da se pitanja postavljaju izravno ministrima i cijelokupnoj Vladi, odnosno da će dobiti odgovore . U ova dva tjedna laburisti Rijeke svaki su dan provodili akciju na Riječkom korzu, a u međuvremenu su usporedno proveli i akciju pred zavodom za zapošljavanje. Prestankom akcije ne prestaje i mogućnost građana da i dalje postavljaju pitanja Vladi i ministrima jer svake srijede u MO Krimeja u terminu od 18 do 20 sati laburisti stoje na raspolaganju našim sugrađanima, simpatizerima i samim članovima stranke.


Rijeka

Javljanje iz Đakova, Ante Žeravica

Od početka akcije Pitajte Vladu građani Đakova i okolnih sela pristupali su nam bez straha i postavljali pitanja u pisanom obliku upućena članovima Vlade i samom premijeru. Ogorčeni politikom kukuriku koalicije koja je sav teret krize prebacila na građane, prepoznali su laburiste kao jedinu oporbenu stranku koja može pokrenuti stvari nabolje i zbog toga nam vjeruju i otvoreno izjavljuju simpatije.

O akciji u Đakovu javio je i Radio Đakovo.


Đakovo

Tršćanski zapis, Marija Ožbolt

U Tršću, najljepšem mjestu čabarskog kraja Hrvatski laburisti proveli su akciju “Pitajte Vladu”. Mještani Tršća su Vladi postavili poneko pitanje i naglas govorili o problemima koji ih muče. Jasno su poručili da vjeruju Lesarovoj stranci koja danas jedina u Hrvatskoj štiti i zagovara vrijednost rada i prava radnika.


Tršće

Tijek i završetak akcije također su popratili i brojni lokalni mediji. Donosimo nekoliko zapisa.

Atmosferu iz Nove Gradiške donosi RadioNG: “Hrvatski laburisti – Nova Gradiška na Cvjetnom trgu u Novoj Gradiški proveli su akciju „Pitajte Vladu“. Kao i u 103 grada, tako i u Novoj Gradiški postavljen štand gdje su građani postavljali pitanja premijeru i ministrima. Predsjednik novogradiške organizacije Vlatko Greiner rekao je da je „zainteresiranost građana za ovu akciju doista velika, te se nada da će potkanuti bolju komunikaciju između građana i vladajuće strukture“.


Nova Gradiška

Portal Ferata zabilježio je akciju u Sinju: U sklopu akcije Hrvatskih laburista ‘Pitajte Vladu’ proteklih dana je na više lokacija u gradu Sinju održano anketiranje građana sa temom ‘Pitajte – dužni su Vam odgovoriti’. Aktivisti Hrvatskuh laburista zahvaljuju građanima na suradnji, a uz zahvalu za sudjelovanje, zahvaljujemo građanima na podršci, razumijevanju i sugestijama koje ćemo i u buduće rado poslušati, a one konstruktive i primjeniti.


Sinj

Daruvarsku akciju popratio je portal Daruvar.info: Članovima daruvarskog i đulovačkog ogranka građani su postavili ukupno 79 pitanja za članove Vlade i popunili 107 anketnih listića. Najviše pitanja upućeno je predsedniku Vlade Zoranu Milanoviću, ministru rada Mirandu Mrsiću i prvom potpredsedniku Vlade Radimiru Čačiću, proslijedit će im saborski zastupnici Hrvatskih laburista. Zahvalivši se građanima na suradnji daruvarski i đulovački Laburisti akciju su ocijenili izuzetno uspješnom. „Ponosni smo što su Hrvatski laburisti opet bili na usluzi svojim građanima kao njihov servis te nas raduje što su građani pokazali spremnost da što češće komuniciraju s onima koje su birali samo ako im to netko i ponudi“, rekao je predsjednik daruvarskog ogranka Vladan Ivković dodavši da će se Hrvatski laburisti i dalje boriti za što češću primjenu izravne, neposredne demokracije.


Daruvar

Liburnija.net zabilježila je akciju u Matuljima.


Matulji

I na kraju, završiti ćemo jednim intervjuem, kojeg je za portal Đurđevac.eu dao Luka Kokotić, povjerenik stranke za Đurđevac:

Što Vas je potaknulo da se politički angažirate?
U rad hrvatskih laburista učlanio sam se na vlastitu inicijativu. Nako
n 17 godina „političke apstinencije“, tražeći i pručavajući godinama programe od raznih stranaka hrvatske političke scene, osjetio sam da su Hrvatski laburisti-Stranka rada, stranka koja artikulira sve one vrijednosti po kojima nastojim postupati u svakodnevnom životu: rad, poštenje, istina, znanje, društvena pravednost.

Jedna od orjentacija ove stranke Vas je najviše privukla…
Da, otpor koji ova stranka pruža divljački rastućem neoliberalizmu, koji putem svojih satelita: banaka, MMF, Wall streeta i svih inih znanih i neznanih financijskih institucija i mešatara uništava malog čovjeka, radnika seljaka, službenika, studenta, poštenu inteligenciju je i moj izbor. Otpor neoliberalizmu čovjek može pružati samo kroz organizirane stranačke sustave, jer je kao pojedinac slab i nemoćan.

Još niste osnovali ogranak, a već provodite akcije…
Kako na nacionalnom nivou traje akcije Hrvatskih laburista pod nazivom „Pitajte Vladu“ sa ciljem anketiranja građana da kroz neposredni oblik demokracije, a putem zastupnika Hrvatskih laburista u Saboru postave pitanja premijeru i pojedinim ministrima, odlučeno je na predsjedništvu podružnice da ja organiziram tu aktivnost i u Đurđevcu uz pomoć stranačkih kolega iz Koprivnice, kako Đurđevac ne bi bio jedini grad u županiji gdje ta akcija nije provedena, a građani zakinuti u svom demokratskom pravu neposredne demokracije, pa to, današnjim danom i provodimo.

Pa ste iskoristili priliku za promociju stranke…
Naravno, prilika je to i za promociju stranke među Đurđevčanima. Nadamo se da ćemo nakon ove akcije vrlo brzo steći određeni broj članova i osnovati ogranak.


Đurđevac

Eto, stigli smo do kraja, nadamo se inspirativnog izvještaja, te vas uz informaciju kako se ovdje nalazi galerija sa više fotografija, pozdravljamo.

— Uredništvo

| Broj posjeta: 1.554 |

Želite li komentirati? Objava: "Završetak akcije „Pitajte Vladu“ – izvještaj #4 (foto)"

Imate li komentar?