Zasjedalo Nacionalno vijeće

U subotu, 14. srpnja u prostorijama Tribine grada Zagreba održana je 6. sjednica Nacionalnog vijeća koja je bila podijeljena u dva dijela. U prvom dijelu predsjednik stranke podnio je izvješće o radu Kluba zastupnika u Hrvatskom Saboru. Obzirom da je Sabor 13. srpnja prekinuo s radom zbog ljetne stanke do jeseni, kada započinje nova sjednica, Dragutin Lesar članove Nacionalnog vijeća upoznao je sa svim aktivnostima koje je Klub zastupnika predlagao u Saboru u prvoj polovici 2012. godine.

Ukupno, Klub je u saborsku proceduru uputio osam prijedloga i izmjena zakona, od kojih su njih četiri odbijeni, jedan je povućen, a tri su još u saborski proceduri. No, prema dosadašnjem ponašanju saborske većine, očekujemo da će oni također biti odbijeni, no bez obzira na to, naš je posao predlagati zakone i izmjene zakona za koje smatramo da su u interesu naših glasača i građana. Osim izmjena zakona, Klub je predložio Saboru da prihvati šest zaključaka, od kojih je usvojen samo jedan, a to je Prijedlog Zaključka o potpori međunarodnoj inicijativi o ustanovljenju Svjetskog dana romskog jezika. Također, Klub zastupnika predložio je 10 amandmana, koji su svi redom odbijeni. Zastupnici Stranke imali su ukupno 227 rasprava i postavili su 520 pisanih i 7 usmena zastupnička pitanja.

Nakon predsjednika Lesara, Nikola Vuljanić članovima Nacionalnog vijeća predstavio je izvještaj o radu promatrača u Euroskom parlamentu. Vuljanić je od travnja, kada je poslan kao promatrač Hrvatskih laburista u EU parlament, prisustvovao svim plenarnim sjednicama i slušao većinu diskusija. Plenarna zasjedanja se u pravilu odvijaju jednom mjesečno u Strasbourgu, a uz njih su organizirani i sastanci političkih grupa, ponekad i sastanci odbora. Većina tema na plenarnom zasjedanju pragmatične su vrste, obrađuju pojedine probleme (financijske i slične) i diskusije ne govore mnogo o političkim stajalištima diskutanta. Ima doduše i drugih tema, na primjer svjetonazorskih, gdje je politička diskusija puno življa (ustupanje podataka o putnicima iz zračnog prometa SAD-u, stavovi o pojedinim kršenjima ljudskih prava u svijetu, ACTA itd.). Vrijeme za diskusiju na plenarnim sjednicama je ograničeno na jednu, dvije ili tri minute, ali unatoč tome su te diskusije bile i politički sadržajne i vrlo informativne.

Osim na plenarnim sjednicama, na kojima Vuljanić ima pravo slušati no ne i diskutirani i glasati, na odborima može sudjelovati u raspravi. Sudjelovao je u odboru CULT (kultura i obrazovanje) na sjednicama u Briselu, a središnja tema bila je „Erazmus for All“, program financiranja mobilnosti učenika i studenata sredstvima EU. Vuljanić je predložio da se ta sredstva dodjeljuju kao stipendija, a ne kao kredit, s idejom da obrazovanje i zajedništvo nisu roba već ljudsko pravo pa ih se ne može kupovati kreditom. Tema će se naći na glasovanju najvjerojatnije na jesen. Osim tih, Vuljanić je prisustvovao i sastancima političke grupacije S&D (politička grupacija socijalista i demokrata).

Zaključak prvog dijela sjednice Nacionalnog vijeća završio je svojim predavanjem politični analitičar Davor Gjenero, koji je članovima Nacionalnog vijeća govorio o pozicioniranju političke stranke u okvirima izbornih sustava, s naglaskom na lokalne izbore, ali i izborima za zastupnike za EU parlament iz Republike Hrvatske. Nakon predavanja članovi su postavljali pitanja a koja su se većim dijelom odnosila na predstojeće lokalne izbore iz razniih lokalnih sredina diljem Hrvatske.

Drugi dio sjednice protekao je puno brže. Članovi Nacionalnog vijeća verificirali su mandat u Nacionalnom vijeću novoizabranom predsjedniku podružnice Splitsko-dalmatinske županije Teo Kovačeviću, potvrdili prestanak mandata u Nacionalnom vijeću Vesni Kral, Josi Matanoviću, Dubravku Maleševiću i Danici Božić.

Maja Ilčić imenovana je v.d. tajnicom Stranke, usvojen je i polugodišnji financijski izvještaj poslovanja središnjice stranke kao i svih podružnica.

Predsjednica Nadzornog odbora Božica Čiček Mutavdžić podnijela je izvještaj NO o provedenom nadzoru nad poslovanjem stranke.

Svi izvještaji objavljeni su na https://www.laburisti.com/modules/news/index.php?storytopic=26

Također, predsjednik Stranke predložio je rebalans financijskog plana za 2012. godinu u kojemu su smanjeni očekivani prihodi Stranke do kraja godine, a Nacionalno vijeće jednoglasno je potvrdilo prijedloge. Naime, kako je financiranje političkih stranaka zakonski vezano uz veličinu proračuna, obzirom da je ove godine po prvi puta smanjen proračun RH, također su smanjeni i očekivani prihodi iz državnog proračuna za financiranje političkih stranaka.

Predsjednica NO predložila je Nacionalnom vijeću novi Pravilnik o financijskom i materijalnom poslovanju, koji je jednoglasno izglasan. Tekst pravilnika objavljen je https://www.laburisti.com/modules/mastop_publish/?tac=Pravilnik_o_financijsko-materijalnom_poslovanju

Uz to, članovi su raspustili ogranak Severin u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te kooptirali Saru Bajlo Cindrić u Sud časti, koje je imalo jedno upražnjeno mjesto nakon ostavke dotadašnjeg člana Ivice Mraza.

Predsjednik stranke nakon završetka sjednice svima je poželio ugodan godišnji odmor, s napomenom kako će neki ogranci i podružnice tijekom ljeta biti aktivni, obzirom da će na jesen već započeti predizborna kampanja za lokalne izbore sljedeće godine.

| Broj posjeta: 1.281 |

1 komentar u "Zasjedalo Nacionalno vijeće"

  1. Molim Vas da mi odgovorite.
    Iz kojeg razloga je raspušten ogranak Severin u Bjelovarsko bilogorskoj županiji?
    Hvala !
    dmarkesina@xner.hr

    Darko

Imate li komentar?