Za izlazak iz arbitraže (video)

Zagreb, 29. srpnja – Hrvatski sabor bi na izvanrednoj sjednici sazvanoj na Vladin zahtjev i formalno trebao odlučiti o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Sabor će na sjednici raspravljati o novonastalim okolnostima vezanim uz provedbu Sporazuma o arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije. Hrvatske parlamentarne stranke jedinstvene su u stavu da Hrvatska mora izaći iz arbitraže. Potvrdilo se to u ponedjeljak nakon sastanka premijera Zorana Milanovića s predstavnicima parlamentarnih klubova.

Podsjetimo, skandal je izbio nakon što je u javnosti otkriveno kako su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Premijer ne vjeruje da će izlazak Hrvatske iz arbitraže na bilo koji način loše utjecati na hrvatsko-slovenske odnose.

U ime kluba zastupnika Hrvatskih laburista, Saboru se obratio Dragutin Lesar.

– Abitražni postupak je politički moralno diskreditiran. Narušeno je povjerenje i prekršena su pravila rada suda. Hrvatska u takvom postupku ne može očekivati pravednu odluku. Kada je Sabor odlučivao o davanju suglasnosti za sporazum, bio sam konstruktivno protiv takvog sporazuma.

– Zamjerke sporazumu koje su tada bile iznesene, pokazale su se opravdane.

– Mi koji smo bili protiv tada, bili smo proglašeni da ne razumijemo hrvatske nacionalne interese. Slovenija je blokirala hrvatsko pristupanje EU, ucijenila Hrvatsku.

– Arbitražni postupak je kontaminiran i zagađen. Arbitri nisu stručni, nepristrani i neovisni. Kada smo odlučivali o postupku svi su naglašavali, i gospođa Kosor, važnost te tri riječi. Pravila ovoga suda ne prihvaćaju lobiranje.

– Na kraju poruka susjedima: a sad idemo pošteno. Nikakve zamjene arbitra ne mogu vratiti povjerenje u ovaj arbitražni postupak, jer su kompromitirane zabilješke ostale sastavni dio dokumentacije suda. Kada dokumenti ostaju, zamjene arbitra ne znače da su otklonjeni uzroci povrede tajnosti postupka. Postoji međunarodni sud pravde, i hrvatska mora insistirati da se postupak provede tamo, ma koliko se nekim dužnosnicima Slovenije činilo da on, citiram, ‘nije dovoljno elastičan.’

| Broj posjeta: 379 |

Želite li komentirati? Objava: "Za izlazak iz arbitraže (video)"

Imate li komentar?