Za 1. maj čestitka radnicima – kaznena prijava protiv države (video)

Praznik rada simbolično su ispred Zavoda za zapošljavanje građanima čestitali Laburisti

Upozorili su na brojna kršenja radničkih prava, poput neredovite isplate plaća, neplaćanja prekovremenog rada, rada nedjeljom, praznikom

HRVATSKI laburisti podnijeli su u četvrtak kaznene prijave protiv premijera Zorana Milanovića, ravnatelja Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejnovića i v.d. ravnatelja Centra za restrukturiranje i prodaju Milana Dejanovića zbog neisplate plaća za 406 radnika u grupacijama Brodogradilišta 3. maj.

Podnijeli smo kaznene prijave protiv odgovornih osoba zbog neisplate plaća za 406 radnika, i to protiv Milanovića, Pejnovića i Dejanovića jer radnici u grupacijama 3. maja – TIB-u, MID-u i TES-u od prosinca nisu dobili plaće, istaknula je na konferenciji za novinare predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli.

Stranka je podnijela prijave jer 406 radnika to ne može učiniti osobno zbog straha od gubitka posla. Osim toga, Vlada bi kao poslodavac i stopostotni vlasnik trgovačkog društva trebala biti primjer kako se poslodavac treba ponašati i štititi temeljna radnička prava.

Tireli je podsjetila da je odlukom Vlade od 21. ožujka 2013. Vlada na sebe preuzela isplatu plaća radnicima 3. maja te naglasila da kaznena prijava nije protiv premijera osobno.

“Kaznena prijava protiv Republike Hrvatske ne može se podignuti prema našem kaznenom zakonu, ali se može podignuti protiv odgovornih osoba. Smatramo da je premijer u ovom trenutku odgovorna osoba ispred Vlade koja je na sebe preuzela obavezu za poduzeće i 406 radnika, bez obzira što se radi o restrukturiranju brodogradilišta”, kaže Tireli.

Radnicima je u povodu Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, poručila da ustraju u ostvarivanju svojih prava.

“Zakoni su dobri, ali problem je u nepoštivanju zakona. S oko 300.000 nezaposlenih i ponudom od samo 12.781 novih radnih mjesta građani su ucijenjeni i ne mogu iskoristiti svoja prava. Ako ne cijenimo radnika, ne možemo planirati gospodarski rast jer u stvaranju dodatne vrijednosti radnik je najjača karika”, istaknula je Tireli.

Navela je da 62 posto radnika prima neto plaće do 5.000 kuna, a 17 posto do 3100 kuna.

Članovi i simpatizeri stranke na konferenciji koja je održana pred zgradom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nosili su transparente na kojima je ispod slike vješala pisalo “Ugovor na određeno – život na određeno”, “Devizna klauzula”, “Industrijska politika”, “Izgubljen posao” i “Ovrhe”.

OSIJEK Za 1. maj čestitka radnicima – kaznena prijava protiv države

Hrvatski laburisti – Stranka rada Državnom su odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu protiv Vlade RH, DUDDi- a i CERP-a i to u interesu građana, a zbog neisplate plaća radnicima TIBA, MID-a i TESU-a, objavio je na konferenciji za novinare potpredsjenik ove stranke Jaroslav Pecnik. Naime, Vlada se svojom odlukom od 21. ožujka 2013. Obvezala da će voditi računa o tim poduzećima i radnicima, ali to ne čini.

– Ako Vlada RH sama ne poštuje zakone i odluke koje donosi onda se uistinu moramo zapitati u kakvoj to državi živimo. Upravo povodom proslave 1. svibnja, praznika rada želimo upozoriti da nije vrijeme za pretjerano slavlje, jer će ovaj praznik i ove godine obilježiti teška i depresivna svakodnevica, popraćena sve lošijim gospodarskim statističkim pokazateljima. Dovoljno je spomenuti da u županiji Osječko-baranjskoj ima preko 36 tisuća nezaposlenih, a od tog broja samo ih je u Osijeku 9. 500. Radnička su prava manja nego ikada, zapravo ih gotovo više i nema, jer tko se danas uopće usudi tražiti svoja prava kada je doveden u dužničko ropstvo. Stoga je za Hrvatske laburiste 1. svibanj datum koji poziva da se još jednom ukaže na nepravednu raspodjelu društvenog bogatstva, upozorio je u četvrtak Pecnik. (Izvor)

| Broj posjeta: 514 |

Želite li komentirati? Objava: "Za 1. maj čestitka radnicima – kaznena prijava protiv države (video)"

Imate li komentar?