Vladi je bogat onaj koji uštedi i napravi kuću (video)

U vrijeme dok je ministar financija Slavko Linić u Vladi predstavljao novi porez, aktivisti Hrvatskih laburista strateški razmješteni po raskrižjima u svim većim hrvatskim gradovima nosili su transparente “Potrubi protiv zakona na nekretnine” pozivajući tako građane da pokažu što doista misle o novom nametu iz Banskih dvora.

Predsjednik Laburista Dragutin Lesar izračunao je da su unatrag 35 godina svi građani koji su u Hrvatskoj legalno stjecali nekretnine do sada državi i lokalnoj samoupravi platili iznos od čak 52 posto vrijednosti tih nekretnina.

Prema Lesarovoj računici, građani su prvo platili porez na dohodak iz kojeg su financirali tu nekretninu. Platili su prirez porezu na dohodak. Prilikom gradnje kuće kupnjom materijala, cigli i cementa, platili su i PDV.

Kod kupnje se plaća porez na promet nekretnina. Kada se gradi, dograđuje ili nadograđuje kuća, svojoj općini ili gradu treba se platiti i komunalni doprinos. Kada se ta kuću, vikendicu ili stan priključuje na struju ili vodu, plin i kanalizaciju, u cijeni je i stavka doprinosa za daljnji razvoj sustava, koja je otprilike iste vrijednosti kao i trošak priključivanja.

– Švedska, Finska i Luksemburg su imale porez na nekretnine i ukinule su ga prije nekoliko godina. Umjesto njega, mislim da bi Vlada trebala razmisliti o uvođenju poreza na imovinu, u kojemu bi bila oporezivana štednja, zlato, umjetnine i sve ostalo što se smatra vrijednosnom imovinom. Ovako ispada da su oni koju su štedjeli gradeći kuću bogati, a oni štedjeli kupujući zlato nisu – zaključuje Lesar.

– Koliko god su u prezentaciji nastojali prikazati da se radi samo o zamjeni za komunalnu naknadu to naprosto nije točno. Radi se naime, o dvostrukom oporezivanju dohotka jer se oporezuju samo nekretnine, a ne imovina. Po logici ove Vlade dakle bogat je onaj koji je štedio i izgradio kuću, a onaj koji je štedio u zlatu, umjetninama ili novcu izuzet je od oporezivanja – kaže Lesar.

– Zato ne možemo prihvatiti takvo oporezivanje posebice stoga jer je Vlada odustala od oporezivanja ekstra profita – naglašava Lesar.

Podsjetimo, porez na nekretnine stupit će na snagu 1. travnja i imat će jedinstvenu poreznu stopu od 1,5 posto na sve nekretnine. No, vlasnici nekretnina će za njih imati velike olakšice. Porezom na nekretnine, kako je najavio Linić, ukinula bi se komunalna naknada i porez na vikendice.

(Uredništvo, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija)

| Broj posjeta: 986 |

1 komentar u "Vladi je bogat onaj koji uštedi i napravi kuću (video)"

  1. Pretpostavimo kakva bi u Hrvatskoj bila socijalna slika da građani nisu odvajali od usta i gradili krov nad glavom.Koga bi tad država oporezivala i kakva je to logika sad kažnjavati one koji su se potrudili da koliko toliko socijalno stanje bude podnošljivo.Mogli su kupovati zlato,a od države tražiti stan,mogli su prolumpovati,a eto napravili su najpametnije što može biti i sad treba iznaći načina da im se to otme.Pa i kad im se otme,dospjet će u ruke bogataša koji će im iznajmljivati te kuće i stanove i jasno u cijenu najma uračunati i porez.Ovo je rušenje temelja socijalne države,koja je i Ustavom definirana.Može se slobodno reći da je riječ o izdaji nacionalnih intresa.
    Kad se već pozivaju na EU zemlje,zašto ne kažu da i u tim zemljama se oporezuje imovina iznad neke utvrđene vrijednosti.A opet zašto mi ulaskom u EU ne donesemo i neke naše vrijednosti,a ne sve kopiramo i šta je dobro i šta nije.Da i socijalno naniži djelovi društva imaju svoju nekretninu,je nešto čemu bi EU trebala težiti,ako priznaje ČOVJEKA kao prvenstvenu vrijednost.Bar se na to poziva.
    Ivan Tomić

Imate li komentar?